用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑每曰升優。唱團歌嗎?
樓主: kingncool
go

培僑每曰升優。唱團歌嗎?

回覆:培僑每曰升優。唱團歌嗎?

其實真是唔知點解覺得有問題,中國人唱國歌好正常,唱國歌的學校應該不只是PKC。

左唔左,其實係交報名表時已經有考慮呢個問題,有困擾的就快D諗清楚,唔係呢個問題困擾12年都幾痛苦。

心存疑慮就無謂讀,選擇你放心安心的學校,讓出學位 給其他心儀學校的人吧!

ccycsy    發表於 15-12-11 10:04

回覆 PhilC 的帖子

你叫你朋友放心,仲有好多學校未出offer, 唔好咁快認輸。另外培僑書院有Hong Kong Standard派比小朋友,唔駛睇大陸報紙既。係朋友既就叫佢比d心機同小朋友去扣門,唔好諗埋d唔係事實既野;培僑競爭好大,多數學生來自KV,LH,York和其他私幼,如果小朋友靠好彩入到去追得幾吃力。

回覆:teambuilder 的帖子

Hk Standard係星島
消過毒㗎
姓屈的又係左校出身

識人好過識字,聖公會主教都乜乜啦。
其實真心覺得培橋有運行

其實學校係愛國學校,定位好清楚,家長好介意的,一早應該諗都吾諗。

引用:如題。 +

原帖由 kingncool 於 15-12-10 發表
如題。
你估六十年代上課學毛語錄咩!與時並進啦

星島消過毒,好過生果加料,半真半假

引用:+本帖最後由+PhilC+於+15-12-10+17:47+編輯

原帖由 PhilC 於 15-12-10 發表

你小朋友是否有offer? 與其擔心唱歌升旗,不如了解吓佢哋如何 ...
好同意,所以我一定唔會申請,因為自己接受唔到,無謂浪費時間和學位

唔知係咪與時並進,但你去睇下佢地既中文教材,是用國內出版社,有教共黨名人烈士,如果你唔得左校,呢12年你會死好多細胞,會晚晚瞓唔著,會好後悔,回頭是岸啊!

引用:唔知係咪與時並進,但你去睇下佢地既中文教

原帖由 maymay321 於 15-12-10 發表
唔知係咪與時並進,但你去睇下佢地既中文教材,是用國內出版社,有教共黨名人烈士,如果你唔得左校,呢12年 ...
只係講烈寧嘅生平,唔係講共產思想。就如以前講華盛頓斬蘋果樹故仔一般。烈寧係蘇聯第一位最高領導人,搞俄國革命,算係偉人,生平做左好多大事。

maymay321 發表於 15-12-10 22:44
唔知係咪與時並進,但你去睇下佢地既中文教材,是用國內出版社,有教共黨名人烈士,如果你唔得左校,呢12年你會死好多細胞,會晚晚瞓唔著,會好後悔,回頭是岸啊! ...

人地問下有無做呢D野, 答"有"定"無"米得囉, 人地條問題又唔係問你"接5接受呢D野".  比咁多COMMENT??!!   完全答錯題.   仲有, 每個人有自己所好, 佢LIKE唔LIKE係佢既事, 無人有資格COMMENT佢唔LIKE自己國家.  點解一定要愛國????  明明唔愛但為利益而扮愛國的人一國都係, 你又可以點呢??!!   我唔中意我自己國家, 但無出賣過佢, 無做傷害國家既事 有咩問題?!   唔中意"日日唱"好奇咩, 我都唔中意, 亦唔中意D學校三句有2句講"神"會.....!   中唔中意係好個人既事, 無人可以批評人地"喜好". 佢行動上無傷害國家或人民就得啦.  再者, 人地都無講過"有問題, 接受唔到".

其實你當那些歌是校歌,你會否開心d呢!

國教我都接受到,何況升旗。我想講嘅係無論就算學校點去美化國家,你相信孩子真的會因為升吓旗,聽吓國教而深愛國家嗎 ?而家及將來最影響孩子所謂去認識中國以至世界係媒體及互聯網。講幾年書唔夠佢自己係 Facebook 睇埋啲似是如非的所為資訊吧!如家長覺得升國旗係恥辱,也不應剝奪子女該等權利。

我曾經親眼見過一個家長向她五歲女兒佔中其間在街指著一個警察(當時警察是企崗位中,工作是與該家長無關)講 : 呢啲就係香港警察,你以後唔好信佢。我心諗你想教佢有嘢唔揾警察定敵視所有警察,似乎兩樣也不會有好結果。

國家也一樣,你真心主動想他敵視定不相信國家。不如留少少空間,正反資訊也給子女接觸下,由他們取態吧!

我們家長最緊要建立佢獨立思考能力,不人雲亦雲,我成日同仔講,明日科學時常推番今日科學,點解奶粉廣告講到要由 BB 飲到老?教他收到的資訊知識也要隔渣。

samchan2179 發表於 15-12-10 23:52
只係講烈寧嘅生平,唔係講共產思想。就如以前講華盛頓斬蘋果樹故仔一般。烈寧係蘇聯第一位最高領導人,搞俄 ...

教得1個咁少?想了解下呢d有冇教?
http://tieba.baidu.com/p/646373926

提倡学习的英雄人物主要有刘胡兰、董存瑞、黄继光、邱少云、张高谦、雷锋、王杰、欧阳海、张海迪等。在思想政治工作中还注意对青少年进行阶级、劳动、群众、集体、辩证唯物主义等基本观点教育。

回覆:maymay321 的帖子

左校就左啦,而家中港融合識愛國人仕反而是賣點。
大陸中學要上政治課,唔係咁天真認為國歌等於校歌?

想知,你咪open day去學校睇下囉!但怕你會失望!
另外,好贊同有家長提到「不如留少少空間,正反資訊也給子女接觸下,由他們取態吧!」
唱國歌同升旗都認為有問題,咩學校都唔使讀啦!

回覆 maymay321 的帖子

咩黎架,你咁熟既?

引用:+本帖最後由+maymay321+於+15-12-11+08:15+

原帖由 maymay321 於 15-12-11 發表
我系培僑教科書裏未見過你提及内容。

引用:+本帖最後由+maymay321+於+15-12-11+08:15+

原帖由 maymay321 於 15-12-11 發表
可能這位家長才是地下黨員,失覺晒