用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs 林文燦
go

播道 vs 林文燦 [複製鏈接]

家住將軍澳,你會如何選擇。。?謝謝!
   1    0    0    0

回覆:Jomango 的帖子

個人喜歡播道的基督教辦學、品德培養及學科課程的循序漸進。
播道前一、兩年接受了EDB評核,可上網看看看,相信可了解更多。

Jomango 發表於 15-12-10 01:07
家住將軍澳,你會如何選擇。。?謝謝!
睇吓你本身有咩要求/期望, 如果唔想煩升中, 一定係播道.

但如果一心想升中時揀更好既學校, 一定係林文燦..... 不過, 你要諗吓交通問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

林文燦,如果唔嫌校舍細啲,要坐較耐車程

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852, 一直感謝你為我們提供很多有用的數據。剛上林文燦網站,升中資料只列出校名而沒有確實人數。是否因為大家認為播道中學 DSE 成績一般,所以如果不一定要一條龍,林文燦或許可以有更佳的中學選擇?請指教。

manmonster 發表於 15-12-10 09:22

hkpapa852, 一直感謝你為我們提供很多有用的數據。剛上林文燦網站,升中資料只列出 ...
其實林文燦係7/8月時既公佈既派位係詳細D.

如果選咗播道, 自己又住係TKO, 即係升中想走好大機會都要留番係TKO, 但係TKO好得過播道既, 其實無乜幾多間

係九龍城區既中學, 不管B1還是B2, 與播道同級或更好既, 又大把免費選擇

而且, 播道有幾多%既B1學生? 恐怕只係同林文燦差唔多, 甚至有機會更少.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

感激大家意見!
Hkpapa852,特別多謝你詳盡既回覆,你提出的論點也是本人正在衡量的。。。選播道,即使升中想跳出來也很大機會困在tko,如自己要求不高播道真升當然輕鬆很多。。。。
選LMC的話,學術上像是比播道勝一籌,當然將來孩子是band1or 2還太早下定斷,但升中kln city 校網也許比tko多—個後著?而最後,交通車程也要考慮,我在問自是否值得每天6:30上校車。。。。

Jomango 發表於 15-12-10 11:46
感激大家意見!
Hkpapa852,特別多謝你詳盡既回覆,你提出的論點也是本人正在衡量的。。。選播道,即 ...
如果有校車已經叫好了!

林文燦以前好似高小同初小分開兩個校舍, 依家仲係唔係?

TKO坐巴士796X似去到學校附近

我下年才入「賽道」。現住將軍澳,如將來小朋友有幸獲這兩所小學取錄,又會為方便小朋友上學而搬的,是否以你來看,應選林文燦呢?
希望大家不介意我多問題,想參考一下意見。謝謝。

manmonster 發表於 15-12-10 12:15

我下年才入「賽道」。現住將軍澳,如將來小朋友有幸獲這兩所小學取錄,又會為方便 ...

真係要搬, 要考慮好多嘢, 小朋友升小升中, 父母返工是否方便.....

如純以升小升中睇,你有咩考慮因素?

1. 為升小唔好派得太差?
2. 為升中有個好校網好?

如要1, 九龍和新界, 只有一D升中網較差既區, 係仲可以未至於天地網, 如45, 48, 95; 港島好一點, 有11, 16
如要2, 一定係中西區(女仔only), 灣仔(男女都可以), 東區(男女都可以), 九龍城(男女都可以), 油尖旺(男仔only), 深水埗(女仔only), 沙田(男女都可以)

咁睇番, 有1同2, 又適合男女, 其實只有東區16網

14, 34, 35同91可以話係絕對既天地網, 乙1唔中, 9成入"寶校"

31網對女仔嚟講都係天地網, 男仔只係好一點, 多間德信可以係乙2搏吓

沙田三網, 除咗91係天地網外, 88和89都未至於太差, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多.

九龍城既41網亦類似, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多.

不過九龍城區既小學, 大多數都唔願意公佈升中派位詳情. 至於所謂既好, 更加只係人云亦云. 眼見老牌名校CSK同35網3間基督教名小近兩年都只有3X%-4X%學生可升讀B1中學, 咁其餘果D有幾好呢? 我唔係咁樂觀囉. 似乎係九龍城三區中既名牌小學, 未必值搏得過係其它校網既一線小學.

中西區既好, 只在於:
1. 升小時入到寶校機會低, 即使二/三線學校, 升讀一線中學既百份比, 都比其它不少校網既二線, 甚至一線高
2. 表面上睇, 英中比例遠高於區內B1學生, 為全港之冠.

但細心去研究, 中西區英中學位, 主要係女校, 女仔有超過100%機會入B1女校 (即係B2都好大機會入B1學校), 男仔其實好蝕底, 升中得番一間B1中學KC可選 (St Louis雖然係英中, 不過只有B2級數, 淨番其它幾間, D位都留晒俾直屬小學)....

灣仔區升中比中西區平均一點, 男女學生升讀B1中學機會都屬於全港最高那一批 (男生為全港最高, 女生僅次於中西區); 不過灣仔升小近乎天地網, 只得番一間二線學校放乙2有機會用嚟防寶, 但"寶校"有6間, 可能係全港最多寶校既一區, 中唔到乙1, 執到寶既機會極高.

16網升小, 因尚可分出多間一線和二線, 暫時聽落派位都好少會太差. 升中網(東區), 一線中學學位和B1學生既比例, 跟九龍城區及沙田區相約, 都是較充足. 不過學校名氣較中西區, 灣仔和九龍城的中學遜色一點.

Anfiodan  做福人群  發表於 15-12-10 13:23
Anfiodan    發表於 15-12-10 13:22
HK-MAN  夠詳細..  發表於 15-12-10 12:46

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-12-10+13:32+

原帖由 hkpapa852 於 15-12-10 發表
感謝詳盡分析,每個網都有好及不足地方,只能按自己情況去選擇,有你概括講哂最重要個幾點,已經造福人羣

好感謝你,hkpapap852。得益不淺,資料對好多家長都好有用。
只有15分,將軍澳的地區一線自行沒有機會。所以,我打算先試考直資私小,再視乎小朋友被取錄情況,先決定會否在大抽獎前搬家。

其實我原本想問,假設只有播道和林文燦兩個 offers,接受了當然沒有大抽獎的機會,雖然住將軍澳但會就小朋友的學校而搬,你的意見是否選林文燦呢?

謝謝。

manmonster 發表於 15-12-10 15:39

好感謝你,hkpapap852。得益不淺,資料對好多家長都好有用。

先祝你成功,原來一切只是你的假設.其實播道都唔係易入啦! 點解林文燦收你才搬呢???何不早些搬去名校網???

若只考慮升中, 梗係林文燦, 一來校網好, 二來33%Band 1, 33% Band 2.
而播道中學只算Band 2, 又唔似有33%學生跳到出去Band 1中學.
所以上游學生, 林文燦升中好得多, 中游學生結果都係同播道相約.
‹ 上一主題|下一主題