用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嶺少 vs 培道,點睇?
go

嶺少 vs 培道,點睇?

引用:嶺少+vs+培道,點睇?

原帖由 Smile08 於 15-12-09 發表
男仔定女仔

回覆:cdleep 的帖子

如果是男孩子,應該揀邊間?_

回覆:嶺少 vs 培道,點睇?

培道多女仔。又貴。嶺小抵d

Smile08 發表於 15-12-9 17:25
男仔就無謂揀領小
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如兩間都不是最心儀,選培道,可參加大抽獎摶一摶

男仔兩間都無中學上,我會選培道,一來可大抽獎,二來如照讀升中校網好都好緊要!

培道。

回覆:hkpapa852 的帖子

請問是否純因中學校網而選培道?
男仔的話,如培道,聖三一,嶺小,又如何作比較呢?請指教

三間都不是最top或最心儀,校舍亦沒太多㓉動空間。課程好似都大同小異,係聖三一多少少英文同有英文drama上。

嶺小學費平,但升中網favour女仔,學校旁的工程唔知幾時完,本打算搬屋到34/35/41抽獎;
培道好似冇乜特別,但校長感覺好好;
聖三一感覺一般,交表日見學生好似較曵及多大陸人,但課程上英文似較好,我都幾注重英文的。

pc629 發表於 15-12-10 10:06
請問是否純因中學校網而選培道?
男仔的話,如培道,聖三一,嶺小,又如何作比較呢?請指教
男仔不選嶺小主要有兩個原因:
1. 升中網
2. 嶺小B1學生有幾多? 好似只有約1/3

呢兩個原因加埋就絕對唔好

如果有聖三一, 聖三一係首選, 因為培道女生較多, 大多數女生小學階段成績較男生出色, 所以女多男少下, B1既男生可能都係無幾多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔好意思,想問一間學校,是否會分學生做三級,b1,b2,b3.而每個學生都知自己的grade,再去報番相對應grade的中學?
每間學校b1,b2,b3的比例係由教育局分?(e.g 經TSA?)而學校再將學生依校內成績分入唔同組?

新校如嶺小因年資及學生問題,所以b1率少,而傳統名校因學生成績較好而較多b1?

而b1-b3的grading是只影響自行分配學位/報直資/私校,大抽獎同小學一樣只靠運?

唔好意思,我搵左好耐都唔見有好詳細的解釋,可能我唔識揾.

pc629 發表於 15-12-10 18:35
回覆 hkpapa852 的帖子

唔好意思,想問一間學校,是否會分學生做三級,b1,b2,b3.而每個學生都知自己的grade, ...
睇住呢度先:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

Creamyou 發表於 16-11-22 20:54
朋友仔女讀緊,話英文科唔好,轉左書仲差,英文老師質素大不如前,小一非常多默書和評估。 ...

你指聖三一?

回覆樓主:

得罪講句,單睇升中成績嶺小確係幾嚇人,同普通不知明小學冇乜分別,點解要俾學費讀佢?