用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 龍小直升Band 2中學tko,還是再考學校target band 1 中 ...
go

龍小直升Band 2中學tko,還是再考學校target band 1 中學-九龍城? [複製鏈接]

小朋友成績中上。。。虛心請教!
   0    0    0    0

引用:小朋友成績中上。。。虛心請教!

原帖由 Jomango 於 15-12-09 發表
請問b2的中學是羅氏基金中學嗎?

中上咪就係band 2 a-2b, 入band 2 學校係竹門對竹門。 你覺得九龍城可以高攀?輸咗有無plan b?  

Jomango 發表於 15-12-9 16:50
啟思嗎?如果係就一定留係九龍城區抽中學,九龍城都仲有不少B2中學好過啟中。
不過最緊要攪清小朋友係咩banding,唔係就大件事了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

原帖由 Jomango 於 15-12-09 發表

醒目開學勳章 王國長老

回覆:龍小直升Band 2中學tko,還是再考學校target band 1 中學-九龍城?

我都同意,最緊要問清楚自己成績算B1定B2, 攪清楚有咩籌碼先衝出大海

其實未知band 幾, 來年升小,幼稚園成績top 3 in class, 有播道,林文燦offer, 家住將軍澳。。。想諗得長遠d,怕揀錯。。希望有小學家長給点意見。。。謝謝大家。

回覆:龍小直升Band 2中學tko,還是再考學校target

播道有冇呈分試ga?

冇的話, 除非全級名次好前,否則會幾麻煩

hkpapa852  播道有呈分  發表於 15-12-10 08:25

Ic

有呈分,咁要鋪路走佬易好多

回覆 Jomango 的帖子

播小既氣氛到小六時幾難衝出TKO,如果小朋友係聽教讀書型,我會揀林文燦......

揀小學諗到中學甘長遠,仲要用kg   表現推論小六banding...無言

住TKO, go to 林文燦, 校巴可能要6am上車

SIYip 發表於 15-12-10 10:15
揀小學諗到中學甘長遠,仲要用kg   表現推論小六banding...無言
揀小學諗埋中學, 其實好正常

little_yolky  咪係囉。  發表於 15-12-10 11:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-10 10:44
揀小學諗埋中學, 其實好正常
諗銜接好正常,但推論埋自己小朋友成績中上然後問考其他區band 1 學校嘅情況,呢d   資料係要到時分析埋數據先可以俾到suggestion.

SIYip 發表於 15-12-10 10:48
諗銜接好正常,但推論埋自己小朋友成績中上然後問考其他區band 1 學校嘅情況,呢d   資料係要到時分析埋數 ...
咁你都講得啱, 以幼稚園成績推論又的確不切實際.

選小學, 諗埋日後點升中就夠, 成績既嘢, 上考小學考過幾年試先知

唔到小四, 都唔知成績可否跑出, 有人留前鬥後, 有人後繼無力,........

呢個遊戲有排玩

有人小一中下游, 上小三上番中游, 上小五去到中上游, 入左band 1中學, 莫講話幼稚園, 初小都未實力啦, 上面jm講得好岩

‹ 上一主題|下一主題