用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【分享】分析「校務報告」等資料的注意事項和解讀方法 ...
樓主: www
go

【分享】分析「校務報告」等資料的注意事項和解讀方法 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-12-10+09:57+聯

原帖由 greenapple1093 於 15-12-10 發表
totally agreed
Some students (at least Level 3 Chinese Language) from traditional famous school ent ...
亦有人無3322,升左去唔錯的外國大學。不過我都明,好難比較的,除非學校都將百幾個本地/海外offer list晒出黎,或者好似x之園幼稚園咁,數晒每間幾多offer,最終take邊個

Charlotte_mom 發表於 15-12-11 07:53
我同意,年年都出狀元又唔同睇法
除非個狀元百份比去到雙位數字, 否則我認為年年都出狀元都無乜關係.

以前認識某些二線中學, 真係會重點培訓某幾個學生, 結果個幾個學生成績的確出色, 可惜離狀元還差一丁點.

王家爸爸    發表於 15-12-11 09:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 15-12-11 07:56
亦有人無3322,升左去唔錯的外國大學。不過我都明,好難比較的,除非學校都將百幾個本地/海外offer list晒 ...
你提醒咗我一樣嘢, 部份學校只會公佈收到大學學位offer既數字/比例, 但最後係點..... 無講?

而且, 好多時個offer數目, 可能加埋仲多過全級學生人數.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-11 08:42
除非個狀元百份比去到雙位數字, 否則我認為年年都出狀元都無乜關係.

以前認識某些二線中學, 真係會重點培 ...
呢啲要數據佬先明點解
有5%以上先叫做 Statistically Significant。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

外國大學絕大部分都不看中文成績,123都照收。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 15-12-10 16:47
因為每間公佈既數据唔同,所以唔可以直接比較。需要一啲技巧。
問題就係間間公佈的都唔同, 到最後西選到APPLE TO APPLE COMPARISON的DATA FIELD可能一兩項, 仲要係得好少學校可以比較, 咁就冇乜意思了, 你睇例左各校成績果條LINK, 有公佈3大學位入學率數字真係可供比較的學校不是很多, 8大更少, 當中仲有好多係<XX%, 而且有公布果D多數都係傳統名校, 唔講都知大約定位, 再唔係睇下人均5便知是不是名不乎實, 再者, 即使3/8大學位入學率相近也不能比較出什麼, 入既科有不同難度嘛,

你睇福中3大入學率是18.4%, 匯基15.5%, 難度福中成績好過匯基嗎? END UP咪又係睇番DSE成績作準

王家爸爸  福中3大入學率可能包括太空學院。  發表於 15-12-11 10:09

NeoMom 發表於 15-12-11 09:49
問題就係間間公佈的都唔同, 到最後西選到APPLE TO APPLE COMPARISON的DATA FIELD可能一兩項, 仲要係得好少 ...
我當年自己為小朋友分析學校,我唔用大學入學率,只睇DSE優良率,因為DSE優良率無得假。更重要係大部分B1頭至B1中學校都會公佈DSE既4、5率、或者甚至5*、5**率中既兩、三項,所以可以好容易用插值既方法推測B1上游學校既4率、5率、5*率、5**率,當然唔會100%準確,但係應該係 the best you can have。

ANChan59  cup of tea, he focused more on university admission results.  發表於 15-12-11 12:12
ANChan59  We relied on HKCEE and HKALE results. At the end, the school with those best results, not my son's    發表於 15-12-11 12:12
ilyrd  我都係主要睇5,5*,5**率.入三大率都睇下  發表於 15-12-11 10:28

王家爸爸 發表於 15-12-11 10:19
我當年自己為小朋友分析學校,我唔用大學入學率,只睇DSE優良率,因為DSE優良率無得假。更重要係大部分B1頭 ...

我覺得YEAR ON YEAR比較緊要好多, 好似曾肇添, 2013-2015DSE 人均5分別為3.25, 2.54, 2.56, 似乎成績有大回小漲的趨勢, 單單睇一年大學入學學數據便睇唔到呢個危機

睇埋LaSalle: 55%, 43%, 55%, 似乎打穩了陣腳, 不過要睇埋今年DSE成績才能進一步確認

NeoMom 發表於 15-12-11 10:35
我覺得YEAR ON YEAR比較緊要好多, 好似曾肇添, 2013-2015DSE 人均5分別為3.25, 2.54, 2.56, 似乎成績有大回 ...
我唔係睇人均5率,因為我比較學校既原因唔係要揾成績最好既學校,而係想知道邊間最適合小朋友,所以我係睇四個主科既優良率。
當年只有2012同2013成績,我只係取平均值。我同意你既講法,現在比以前複雜好多。

王家爸爸 發表於 15-12-11 10:50
我唔係睇人均5率,因為我比較學校既原因唔係要揾成績最好既學校,而係想知道邊間最適合小朋友,所以我係睇 ...
各人有唔同既FOCUS, 有人鍾意睇人均4, 有人3322, 都不緊要, 我想表達的是比較成績遠較比較大學學率好, 一來簡單, 二來可比較性強好多, 三來睇到更多野, 亦係因為咁, 我發覺而家D學校有個趨勢情願公佈大學入學率多於公佈成績, 我TRACE緊既好多學校今年已冇公佈成績只公佈大學入學率, 相信原因正是為此, 學校唔想公眾知道實情一定COVER一D重要數據, 花咁多時間研究好大機會到最後得個吉

王家爸爸  情願公佈大學入學率,無嘜提優良率既,多數係二線學校?  發表於 15-12-11 11:16

回覆 NeoMom 的帖子

王家爸爸  情願公佈大學入學率,無嘜提優良率既,多數係二線學校?"

亦有(我估計)是成績下滑中的地區名校

王家爸爸 發表於 15-12-11 10:50
我唔係睇人均5率,因為我比較學校既原因唔係要揾成績最好既學校,而係想知道邊間最適合小朋友,所以我係睇 ...

我會較現實, 著重以下的地方:

1. 中學整體升讀local degree比例
2. 中學整體升讀local degree比例,和3322率的比較
3. 人均4或以上的比例/數字

大家可能會話, OUHK 既 degree, 同3大唔同級數喎!

無錯, 級數係唔同, 但至少係香港已認可既degree, 起碼符合咗現今社會大多數工作既入職要求.

而且, 作為一間中學, 除了協助學生在公開試爭取成績, 或者全人發展, 升學及就業輔助亦係好重要.

好似今年既九真中學, 成績平平郤能有超高比例既JUPAS degree, 始乎學校係升學輔導上花了好多心思.

如果你問我, 全人發展重要, 定升學重要, 我會揀後者.

ANChan59  Fair comment. Personally, I still focus on Big 3 results.  發表於 15-12-11 12:24

有無人知道現在三大同八大,平均入讀degree分數多少?(只是個參考平均數)
假設參考平均數為5科20分(估計平均每科DSE為4,因好多Band one學校都有公佈呢個數字)
再結合3322的百分比
應可大約知道入讀degree百分率
因為太多不同既情況在每間中學,無可能一一硏究,
我稔呢個方法可以比大家一個概念

大家比D意見

NeoMom 發表於 15-12-11 10:35
我覺得YEAR ON YEAR比較緊要好多, 好似曾肇添, 2013-2015DSE 人均5分別為3.25, 2.54, 2.56, 似乎成績有大 ...
如果只睇整體平均Lv4, Lv5比例有個隱憂, 因為主科衰咗係睇唔出.

LS, DBS就係咁出事

ccfamily 發表於 15-12-11 16:28
有無人知道現在三大同八大,平均入讀degree分數多少?(只是個參考平均數)
假設參考平均數為5科20分(估計 ...
本地學位比例大約四分之一,五科20分既人大約有四分之一,所以如果策略正確,5科20分應該幾乎一定入到本地學位。

政府資助學位大約有一萬五千多個,大約係六萬多考生既四分之一,五科20分既人大約有一萬五千人左右,都係大約四分之一。

hkpapa852 發表於 15-12-11 17:24
如果只睇整體平均Lv4, Lv5比例有個隱憂, 因為主科衰咗係睇唔出.

LS, DBS就係咁出事
我自己的做法是用這些大數據去SHORTLIST左D學校出來再做DETAIL STUDY

王家爸爸 發表於 15-12-11 17:27
政府資助學位大約有一萬五千多個,大約係六萬多考生既四分之一,五科20分既人大約有一萬五千人左右,都係大 ...
2014年計, DSE考生人數有79,572 (有出席DSE考生人數只有78,400), JUPAS degree (扣除OUHK)有15,000個, 比例~20%

王家爸爸  有成萬自修生?  發表於 15-12-11 17:41

hkpapa852 發表於 15-12-11 17:32
2014年計, DSE考生人數有79,572 (有出席DSE考生人數只有78,400), JUPAS degree (扣除OUHK)有15,000個, 比例 ...
如果考慮埋自修生,咁可能需要最少21分。

王家爸爸 發表於 15-12-11 17:42
如果考慮埋自修生,咁可能需要最少21分。
考試局統計資料:

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat14_7.pdf

王家爸爸  估唔到有一萬三千個自修生咁多。   發表於 15-12-11 17:50
‹ 上一主題|下一主題