用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學可以嗎?
樓主: necohaos
go

林大輝中學可以嗎?  

對林大輝成績就唔好有期望,但朋友個仔讀完畢咗業,都好乖仔。

回覆:林大輝中學可以嗎?

我家住林大輝附近,經常見到林的學生出入,印象中他們的學生真的不壞,不會是那些講粗口,食煙,校服著到不修邊幅的死飛仔囉!

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

www 發表於 15-12-9 17:05
如果係男仔,有冇試過德信?
我個仔入咗中一啦 ^_^

引用:女兒今個星期六second+interview林大輝中學

原帖由 necohaos 於 15-12-09 發表
女兒今個星期六second interview林大輝中學,因小女成績麻麻地,所以試下同佢報直資,身邊朋友話ok,但係上 ...
我識個女仔讀緊初中,班中同學算○K,個女仔算乖好純品,初中老師都幾照顧佢地,不過早幾年出過高年級欺凌低年級學生,所以校風一般。

我囡都係成績麻麻,但操行 A. 想搵直資,我都知培基、培僑、基崇好,可惜我囡成績無可能收佢... 表都唔駛填....

真係有苦自己知 X 2

搵林大輝,只係啱佢既 level⋯⋯ 唉,女仔梗係想校風好啲啦⋯⋯

zhendema

Necohaos,
我仔仔的情況完全一樣,因為有讀障...中數差到......但英文就A,佢好鍾意林大輝......但我只係擔心校風係咪係真係差到咁恐怖

necohaos 發表於 15-12-9 16:57
多謝大家意見,但係小女的成績真係麻麻,因她有中文讀寫,但係好彩係,英文不太影響還可以keep都70幾分,有 ...
都可以試下基祟 反正都係報直資, 唔怕IN 多幾間.

No啦,我親眼係欣庭軒見過一位男學生和女同學一齊好親密咁行,我和老公都有望,基本上行過途人都會望,咁岩有個較斯文既學生只係望一眼,佢竟然好大聲講粗口鬧個同學仔好望佢仲用手腳追打佢(真打),斯文果個一路講對唔住都仲打,我喝住佢,個斯文既好驚,我話你再打我報警,個死仔包即走, 這件事簡直令我眼界大開 ,希望初中同學有咩事都要同屋企人講。

醒目開學勳章

引用:女兒今個星期六second+interview林大輝中學

原帖由 necohaos 於 15-12-09 發表
女兒今個星期六second interview林大輝中學,因小女成績麻麻地,所以試下同佢報直資,身邊朋友話ok,但係上 ...
你要求係咩先?不要人云亦云。我姨甥今年在此校讀中一,學校好多活動參加,大部分都係運動,成績佢不嬲都唔係好,佢媽只要佢唔學壞,我上個月去中學博覽拿了此校的資料,我對此校有少少改歡,是好的方面,其實唔明點解咁多人覺得呢間學校唔好囉,唔係個個都讀到書,要搵一間係合適自己仔女的學校,只要唔好學壞。我初初都以為此校校風麻麻,但我老公有同事住些校附近,又話d學生正正常常,無甚麼問題喎

回覆 Hydrengea 的帖子

身同感受

直資無額外資源比SEN學生, 要考慮清楚。

橙要同橙比較,我唔熟林大輝,不過,如果佢係band 3,就要同band 3嘅學校比較。。。樓主小朋友如果係band 2, 而林係band 3,甘林一定唔係好學校。至於個別學生表現,唔好話band 2 band 3, 上年都睇過有人分享某band 1 學校學生唔好。間間學校都有衰學生。

林大輝事實是一間B3校,不可能要求他和名校睇齊!
以B3校來說,校風尚算可以,有朋友子女在讀,沒有欺凌,但零星嘈吵和郁手郁腳是有的。
學校不太注重學業(不谷亦不操練),但資源極為豐富,尤其在各體育項目上的軟硬件和支援,如有成績學校更會有栽培。可能因為學校有這些豐富安排給年青伙子發泄過剩精力,便沒有其他B3(尾)校般的戾氣。
但是如果家長緊張學業還是要考慮。

CFSS & SSGC

回覆:null

No good

謝謝各位的意見,在此想分享2個學生的話(我都係噚日先撞到佢地)
第一個現讀中三男仔,阿媽差不多每個月都要見老師,因為個仔打交。問阿媽點解唔轉校,佢阿媽話係個仔打人
第二個現讀中二女仔,我問佢學校有無人打交?你讀得開唔開心?佢答沒大覺有人打交,讀得好開心,好多活動,但係好嚴,成日有許多人留堂,欠功課要留、唔合格要留總之小小事都要留。
如果有家長跟我一樣正考慮林大輝的,不況參考一下,再決定。
共勉之

sum-yan  是有零星嘈吵和郁手郁腳的。  發表於 15-12-11 16:48

我住德信附近, 平日見啲學生都幾乖, 感覺上校風都唔錯.

我仔林大輝聽日second In,如果收即時交留位費,交咗留位費係咪等於即時放棄大抽獎

醒目開學勳章 王國長老

Hydrengea 發表於 15-12-12 00:04
我仔林大輝聽日second In,如果收即時交留位費,交咗留位費係咪等於即時放棄大抽獎
  ...
LAM TAI FAI COLLEGE Guidelines on S1 Admission 2016-2017

(3) Interviews

Group interview
The group interview will be held on 5th December 2015. Eligible applicants will be invited by post or by phone.

Individual interview
After the group interview, shortlisted candidates will be invited to attend an individual interview with their parents.

Admission
The application result will be released within 6 weeks after the individual interview. Successful candidates will be notified by post.

2nd in 完仲要等收信啵~~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

因為我見佢封信話successful candidate will be invited to complete the registration on the same day