用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解考小可以有4TH INTERVIEW?!
go

點解考小可以有4TH INTERVIEW?!

因什麼理由, 需要面咁多次?!

係咪第三面, 爸爸媽媽吵左架, 嬲左!

特登安排第四面, 等兩公婆和好如初, 好好合作?

引用:因什麼理由,+需要面咁多次?!係咪第三面,+爸

原帖由 retriever 於 15-12-09 發表
Which school

邊間會去到有第四in?!
見工都冇咁勁

回覆:點解考小可以有4TH INTERVIEW?!

係咪call waiting ar?

回覆 littleblackdrez 的帖子

只係睇舊帖睇到...
CKY....

有人等到唔耐煩, 據說4TH IN 都未必係最後, 有心人結果放棄左...

簽名被屏蔽

見工都無咁緊張....

見工唔得以再來過...

考小等左3/4年... 抽學校更係ONCE IN LIFETIME... (IN HK)

引用:因什麼理由,+需要面咁多次?!係咪第三面,+爸

邊間?

我都想知那一間?應該唔會4次咁多

我最欣賞int 一次或做卷的小學,乾乾脆脆,int 三、四次個D小學莫非老師在選生的經驗不足?還是驚走漏眼?

回覆:點解考小可以有4TH INTERVIEW

神經 !!! 美名考驗d家長系咪專一冇異囉:toocold

Ohhhh 原來係CKY

喺香港選校(亦係校選你)真係要過五關斬六將

Cky 4th in係call waiting再in
我朋友in埋第四round都唔得 謝晒

retriever 發表於 15-12-9 12:59

只係睇舊帖睇到...
CKY所謂既第4次, 其實係Call Waiting再面試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

個人認為, 考小面試, 一次見學生, 一次見學生N家長足矣...

每次俾足時間, 什麼都看清啦...

好似SPCC, 3700人報名, 1ST IN 45MIN~2HR 不等.... 2ND IN 入300個...

睇下入左2ND IN 個D 小朋友, 有咩野其他OFFER AND 2ND IN, 就知道... 講真, 個程序真係堅...

就算係比較非傳統, 活躍D既TSL, 6984人報, 最後ROUND 400人... 校長講明都係兩ROUND 大局已定... 又睇下入最後ROUND 既小朋友, 都係其他學校既搶手貨....

所以就係唔明, 就算係CALL WAITING... 如果之前用心睇清楚, 又為何需要再 4TH INTERVIEW?!!

之前有版友話係你情我願, 係所謂遊戲規則... 我唔係咁認同呢個講法...

簡單講, 因為係教育界, 我地既要求同商業服務既所謂"你情我願"唔同, 正如我地唔應該當學校係服務供應商一樣...

retriever 發表於 15-12-9 15:53

個人認為, 考小面試, 一次見學生, 一次見學生N家長足矣...
咁你有冇去考英華, TSL, 港同呢? 佢地都係要過3關喎?

retriever  唔認同689 唔等於可以移民   發表於 15-12-9 16:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 retriever 的帖子

認同
我識一位入左 SPCC second round 的小朋友, 佢另有TSL 3rd in, CKY 2nd in 和 SFA offer, 以及其他 offers

我偏向相信 SPCC 考小朋友真係好全面, 深入和認真

見工見4次都想死

回覆:點解考小可以有4TH INTERVIEW

如果無3rd in, 就唔洗煩之後既4th in la

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-12-9+16:21+

正如你所講學校唔係商業服務供應商,咁學校就更唔應該有面試機制去揀學生,好似當學生申請商業職位見工,既然大家都報得名又理應知道學校要求,就好應該將所有申請人抽籤決定收生啦!