用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教各位考小一的家長
go

想請教各位考小一的家長

我係緊張媽,因小朋友慢熱,考名幼有難度,宜家好擔心冇讀名幼會考唔到較好的小學,想請教名幼背景對考直/私小是否好有影響?還是有其他因素?例如要識好多字?計數?好主動有禮?我想計劃一下未來幾年應該点培育小朋友,因佢只有15分,怕佢會入寶校。求分享

見身邊同事朋友經驗, 讀名幼固然有優勢
但非名幼生只要家庭有栽培學術, 加上態度有禮
都會有直私OFFER(非神級)

回覆:想請教各位考小一的家長

個人覺得雖則面試睇小朋友表現,但讀名幼確實有幫助,因為名幼會幫你裝備左小朋友7成。
只是個人觀感。

我不求神校,只求二線直資,學術重要嗎?

MSWONG1001 發表於 15-12-9 11:40
我係緊張媽,因小朋友慢熱,考名幼有難度,宜家好擔心冇讀名幼會考唔到較好的小學,想請教名幼背景對考直/ ...
讀名幼固然係好,但村幼亦有好多好野架.要小朋友主動有禮,係睇家長點樣去教...

名幼重唔重要我唔知,不過若小朋友是慢熱,參與多些群體活動或表演來增強自信;多些親子閱讀來培養閱讀興趣等都重要,因很多考小一時都要小朋友講故事或讀書。

回覆:MSWONG1001 的帖子

如果真係唔求名校,相信非名幼都唔緊要,我女非名幼,都叫有幾個offer, 但不是神校名小囉。如非名幼又學術淺就真係要外補中英文,我女考不到名小似乎主要是學術不夠好,即使已有上興趣班。

本人細路讀普通幼稚園,只入到拔萃2nd in.

請問神校是否DBS, SFA, 陳守仁,優才,宣小,RC, SJ?

回覆 tingshun0135 的帖子

同意!
spcc & dbs

才是神校吧

醒目開學勳章 貢獻勳章

閱讀、禮貌、好學、主動
恐龍家

引用:每人心中神校都吾同,對仔黎講spcc+n+Dbspd

原帖由 tingshun0135 於 15-12-09 發表
每人心中神校都吾同,對仔黎講spcc n Dbspd 先算神(吾計名津)我吾會講優才,高小,宣道個d係。

...
Agree, 我心目中既直私「神校」得SPCC, DBSPD, DGJS!

經歷了子女考幼稚園、小學的經驗,我覺得獨立能力、自理能力,禮儀很重要。

引用:閱讀、禮貌、好學、主動

原帖由 小曳人 於 15-12-09 發表
閱讀、禮貌、好學、主動
同意,閲讀習慣也很重要。

名幼做得名幼,在課程安排、普通話和Net教師、語境配套,會有優勝之處。但父母吾出力,單靠學校,都吾係一定好過村校,但有父母栽培的小朋友。

考小學,現在間間都要考學術,要培訓不如從閱讀入手,每晚讀中文和英文書,小朋友有能力睇書,認字、句式就會慢慢掌握。

小學考的學術其實也離不開中英文認字、填充、重組句子、讀一段文章,還要識自己解題,閱讀是最有效的方法。

除此之外,訓練英文listening和考Cambridge來訓練串字,應該夠應付一、二線學校的面試。培養閱讀興趣沒有捷徑,先從父母伴讀開始,小朋友好快就會喜歡閱讀。

引用:考小學,現在間間都要考學術,要培訓不如從

原帖由 Bear999 於 15-12-10 發表
考小學,現在間間都要考學術,要培訓不如從閱讀入手,每晚讀中文和英文書,小朋友有能力睇書,認字、句式就 ...
好認同,發覺女兒面試過的小學都很重視中、英、數,特別係語文。從小要陪孩子多閱讀,漸漸要孩子習慣講故事,多參加一些有表演活動的項目。

當個好爸爸

簽名被屏蔽