用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解我個仔不講自己名字!
go

點解我個仔不講自己名字!

如題。有冇辦法叫佢講自己名字?這是interview 時一開始問的question.

回覆:點解我個仔不講自己名字!

平時見到人叫佢自我介紹。由管理員開始,好快會

回覆:chowyikwan 的帖子

起初我女都係咁,我就每日不停咁問佢,佢可能覺得我煩,終於每次問佢,都會答

同佢好似玩遊戲咁樣,引佢講

回覆:chowyikwan 的帖子

我個女以前interview都係,每日慢慢教佢講,而家可以講到。

個名發音位講得誇張d,小朋友覺得好玩就會講㗎嘞!加油

謝謝各位建議,昨天用佢個名作了一首歌,都唔肯講自己個名。佢係唔肯講,不是唔識講。

我B正常情況都即時答到,幾多歲都識答。 但INTERVIEW時就好難講, 佢一緊張就會一片空白...所以就算平時識, 面試都唔一定答到 !

我囡一樣,平時係屋企咇喱吧啦,出到街對住人乜都唔肯講,今年interview 冇開過金口

我B都係唔肯講, 今年interview都冇開過講野

我12月蛇仔問佢叫咩名,佢笑住答香蕉,成日玩野,響屋企成日講XX(佢個名)要乜食乜玩乜。

chowyikwan 發表於 15-12-9 08:33
謝謝各位建議,昨天用佢個名作了一首歌,都唔肯講自己個名。佢係唔肯講,不是唔識講。

...

我仔而家返N都有一首歌係唱出自己名字, 內容係:

我的名字叫做XXX, XXX, XXX

我的名字叫做XXX

請問你

唔知同唔同你首歌一樣

但我仔唱時, 只會唱出同學仔個名

chowchow2012 發表於 15-12-9 11:56
我仔而家返N都有一首歌係唱出自己名字, 內容係:我的名字叫做XXX, XXX, XXX我的名字叫做XXX請問你

哈哈, 首歌好得意.....
我個小朋友呢, 只肯講英文名, 唔肯講中文名, 可能佢而家PN讀緊國際班, 聽慣老師叫英文名.....

引用:我囡一樣,平時係屋企咇喱吧啦,出到街對住

原帖由 tmko 於 15-12-09 發表
我囡一樣,平時係屋企咇喱吧啦,出到街對住人乜都唔肯講,今年interview 冇開過金口

...
me too

我仔平時肯答,但interview從未答過

我個女都拒絕發聲,最另係只讀唇的聲浪講嘢,吹漲!好在所有指令都好肯做,但唔知幫到幾多。

引用:+本帖最後由+iamapapa+於+15-12-9+17:21+編

原帖由 iamapapa 於 15-12-09 發表

我個仔仲衰,之前幾個月,肯答自己叫乜名
係呀係呀,我仔都係咁,最初都肯答。interview前幾日再問佢,佢己答:唔知呀!
in佐幾間,無一間答過個名,次次都擰咩面離開校門再問佢佢又答,激屎。

我女平時答"我無名架, i have no name", 對上in就答"唔記得" LOL
好在老師都有心引佢, 考完其他野, 混熟少少就再返兜問, 好在佢都肯答

所以我覺得, 亦都好視乎遇唔遇到個有心in既老師

最弊而家D幼稚園間間都咁多人IN, 個個IN得幾分鐘, D老師邊有咁多耐性吖.