用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教 VS 聖公會鄧肇堅
go

高主教 VS 聖公會鄧肇堅 [複製鏈接]

大家點睇呢2間?  邊間好d?

0    0    0    0

回覆:katf123 的帖子

個人覺得學術上差不多,男女比例TSK平均啲,位應該多d,因為RC有直屬小學。其他意見等各前輩補充

麵包 發表於 15-12-8 22:23
個人覺得學術上差不多,男女比例TSK平均啲,位應該多d,因為RC有直屬小學。其他意見等各前輩補充

...
位方面,TSK 和 RC自行分配位一樣都是 40 個。大抽獎 TSK 甲部 8 個, RC 甲部 2 個 ,TSK 乙部 76 個 RC 82 個 (但71個直屬學位)。

katf123 發表於 15-12-8 19:51
大家點睇呢2間?  邊間好d?
除左宗教同男女比例外,兩間差唔多,都係B1生既水抱。但係高主教英文好啲,所以如果小朋友英文好揀高主教會好啲;如果小朋友英文一般,兩間可以話差唔多。

王家爸爸,想向你請教,沙田區聖心,郭德勝邊間英文水平高d。另外,培英,林裘謀邊間好d, 收生要求高d? 麻煩哂!

回覆:高主教 VS 聖公會鄧肇堅

係咪應該咁:
校網在灣仔區就揀TSK,在中西區就揀RC(直屬小學除外),乙部抽中機會率大d?

幼稚園同學仔在中西區小學,呈一、呈二屬band 1尾,心儀英皇,咁佢係咪應該自行一、甲一、乙一都填英皇,自行二、甲二、乙二填RC?請指教

wchnyl  對, 自行一、甲一、乙一都填英皇,自行二、甲二、乙二填RC  發表於 15-12-9 16:48
raven  RC小位難抽  發表於 15-12-9 11:41

去年RC得6個位俾中西區抽, 我校有band 1尾生自行1.英皇2.TSK, 甲二、乙二填RC, 但都係抽咗去St louis,

最後扣門都無位!!! RC唔自行相信會難入!!!!

引用:去年RC得6個位俾中西區抽,+我校有band+1尾

原帖由 raven 於 15-12-09 發表
去年RC得6個位俾中西區抽, 我校有band 1尾生自行1.英皇2.TSK, 甲二、乙二填RC, 但都係抽咗去St louis,

最 ...
那相信是因為有直屬小學的關係,對嗎?

王家爸爸 發表於 15-12-9 10:11
除左宗教同男女比例外,兩間差唔多,都係B1生既水抱。但係高主教英文好啲,所以如果小朋友英文好揀高主教會 ...
王家爸爸,
咁除英文外, 知唔知兩間學校比較注重邊方面?

katf123 發表於 15-12-9 13:32
王家爸爸,
咁除英文外, 知唔知兩間學校比較注重邊方面?
兩間都係數學同理科比較好,中文比較弱。

王家爸爸 發表於 15-12-9 13:43
兩間都係數學同理科比較好,中文比較弱。
唔好意思! 想再問吓活動方面呢?

katf123 發表於 15-12-9 13:46
唔好意思! 想再問吓活動方面呢?
活動方面,應該係高主教多啲。例如運動方面,佢地除足球、游泳等熱門運動之外,連欖球隊都有。

katf123  Thanks!  發表於 15-12-10 14:00

回覆 麵包 的帖子

YES!
‹ 上一主題|下一主題