用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家比較重視學校嘅 課程(語言/深淺),還是德育呢? ...
go

大家比較重視學校嘅 課程(語言/深淺),還是德育呢? [複製鏈接]

兩間都是全日制k1,會點選擇呢?

A. 教會幼兒園,程度普通,老師好有愛心,品德教育好,英語(外籍老師)一星期一次半小時上課,校舍面積較狹窄B. 無宗教背景幼稚園,口碑ok, 程度較深,多活動,每天一半時間英語教學(雙語課程),兩位外藉老師長駐學校,校舍活動空間較大
   1    0    0    0

回覆:大家比較重視學校嘅 課程(語言/深淺),還是德育呢?

I prefer B as larger campus and Net every day

b school

我選b,德育其實家庭培養影響更大

B唔教德育?

回覆 ho_yan2406 的帖子

正常又唔會完全唔教,只係感覺上未必有教會學校咁重視德育嗰part

wanna know B is which school?

Prefer B . If u wanna choose A , may consider eng tuition  after school

B

如果學費差唔多好似B吸引d

B。

of course B

回覆 yypochacco 的帖子

Will choose B

引用:兩間都是全日制k1,會點選擇呢?A.+教會幼

原帖由 katkat20130720 於 15-12-08 發表
兩間都是全日制k1,會點選擇呢?

A. 教會幼兒園,程度普通,老師好有愛心,品德教育好,英語(外籍老師)一 ...
如果屋企德育教得好,choose B。
如果屋企冇人教,choose A。
學術仲可以俾錢出去補,德育冇。
小朋友6歲前德育教唔好,6歲就定型,之後好難教返好。

小朋友家教德育重要過學校,一般幼稚園都會有德育的。。。。
只不過比重大不大。。。。

回覆:katkat20130720 的帖子

第一,睇你有幾想讀教會學校。我就一定揀左宗教先因為我女讀近救世軍,佢已經會祈禱,我每日就同佢為病左冇返學既同學仔祈禱希望佢地快D好返.然後解釋比佢知點解媽咪成日叫佢小心,食飯,飲水,著衫就係吾想佢病冇得返學。有次佢講大話,我話天父爸爸知道話比媽媽知你講大話,咁如果天父原諒你媽媽就原諒,然後同佢一起祈禱,之後同佢講你做任何事情天父都知,所以吾好講大話。跟住佢就明白講大話係吾岩。

A, 因為學校影響小朋友是很深遠的, 尤其幼稚園!!!

A. 我認為香港現今要學知識係相對容易, 基本上只係用錢推砌. 但人的品德郤是需要時間去培養, 家庭和學校都同樣重要, 要兩者一致方有果效.
‹ 上一主題|下一主題