用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1生 其實應不應考直資? (b1a直資除外) ...
go

Band 1生 其實應不應考直資? (b1a直資除外)

Band 1生 其實應不應考直資? (b1a直資除外),因見很多直資都好像是band 2???, 所以唔明,謝謝大家,非常感謝,多謝指教。

Band1尾邊緣人更应考定直資啊~

lovebb2 發表於 15-12-8 14:06
Band 1生 其實應不應考直資? (b1a直資除外),因見很多直資都好像是band 2???, 所以唔明,謝謝大家,非常感 ...
睇下你升中係邊個網, 同埋B1B/B1C都可以搏吓一D僅有既B1直資
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果係邊緣嘅我會入直資,以免有意外。樓主嘅假設通常只適用於呢幾年+英中位比band 1 學生數目多嘅區。

Band 1生 其實應不應考直資? (b1a直資除外),因見很多直資都好像是band 2???, 所以唔明,謝謝大家,非常感 ...
點解要將B1A直資除外呢?

www 發表於 15-12-8 14:31
點解要將B1A直資除外呢?
考到就正嘛,嘻嘻

lovebb2 發表於 15-12-8 14:47
考到就正嘛,嘻嘻
若是B1生,一試無妨。考到就正,考不到也沒大損失。

引用:Band+1生+其實應不應考直資?+(b1a直資除外

原帖由 lovebb2 於 15-12-08 發表
大部分神校都係直資!為何Band1生不考直資

little_yolky  所以樓主咪話B1A直資除外囉。  發表於 15-12-9 14:59

無話應不應該, 視乎你應為是否需要.

考直資可以當成面試實習, 有面試經驗, 到自行面試時就無咁驚.
而且可以作後備, 萬一小朋友突然失手, 都多一個選擇.

引用:Quote:lovebb2+發表於+15-12-8+14:06+Band+

原帖由 =play= 於 15-12-08 發表
無話應不應該, 視乎你應為是否需要.
直資收咗又 accept offer 後要放棄政府呢邊,無得做後備噃!

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+15-12-08+發表Ban

原帖由 mietwins 於 15-12-08 發表
大部分神校都係直資!為何Band1生不考直資
我估: 反正都是band 1生,為什麽要交學費讀?? 除非邊緣人。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Chole 發表於 15-12-8 16:09
直資收咗又 accept offer 後要放棄政府呢邊,無得做後備噃!
我指可能臨考呈三時見狀態越來越差, 而且有些直資派位後會再收學生(即後備入直資)

Chole 發表於 15-12-8 16:09
Agree.

gracelam 發表於 15-12-8 16:09
我估: 反正都是band 1生,為什麽要交學費讀?? 除非邊緣人。
我識人是公務員,佢覺得既然政府有津貼點解唔用呢? 加上佢覺得要收學費的學校的同學家庭背景會好D喎。所以佢小朋友小學時抽中油尖旺的第一志願都唔要,去了一間和那第一志願派位成績差不多的私小讀。

大抽獎感覺好驚,所以我會考直資.....﹗