用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs 民生?
go

SC vs 民生? [複製鏈接]

小朋友比較好動坐唔定,但老師如果有d耐性,講多兩次佢會肯吸收同學習嘅,亦想佢學習自理,朋友讀緊SC,话呢方面做得幾好,如開學2個月已幫小朋友左介片,下學期expect 佢地自己要著到鞋.
民生有人分享K1 都好好,上到K2 就完全兩回事,學業同小朋友行為上要求都突然好吸嚴同PUSH,同時家長都會好壓力,老師係命令多於鼓勵.
如果上述有誤請糾正,亦誠心求用家分享
   1    0    0    0

引用:我小朋友比較好動坐唔定,但老師如果有d耐

原帖由 mi11126 於 15-12-08 發表
我小朋友比較好動坐唔定,但老師如果有d耐性,講多兩次佢會肯吸收同學習嘅,亦想佢學習自理,朋友讀緊SC,话 ...
要小學back up,選民生;要開心,SC唔會令你失望!

簽名被屏蔽

回覆:mi11126 的帖子

我朋友個女讀緊k2,都同我分享過民生的確好似你形容,老師好唔同k1時教法,好嚴厲,佢自己都麻麻,所以真係有老師會同坐唔定的小朋友媽媽講,民小唔適合佢,我初頭都諗過,其實可能民幼都不適合我仔,不過現在不用想了,已被rejected了

回覆 mi11126 的帖子

I also wanna know more !!

回覆 mi11126 的帖子

其實無論K1 or K2, 都好睇你遇着什麼老師。
民生是嚴謹的,不過我仔仔都算活潑型,多野講,老師也沒有投訴。K1 時老師會分享教導方法,K2的班主任亦有鼓勵學生。仔仔會聽老師話,返學亦很開心。

K2 的學術要求較高,家長需要參與,亦有不少親子功課,頗忙碌。

回覆:novelle 的帖子

謝分享,咁都其實唔係講到嘅咁差,請問民幼中英數,邊科比較強?

‹ 上一主題|下一主題