用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃女小問與答
樓主: happypapahk
go

拔萃女小問與答   [複製鏈接]

回覆:拔萃女小問與答

相信小朋友的性格,觀察能力,表達能力比起讀邊間幼稚園更重要。

joeyng1116 發表於 15-12-9 13:31
回覆 retriever 的帖子

你D數據, 打沉晒非呢3間幼稚園等待中的家長們, 包括我  機會更加渺茫 ...
可能去年的入學資料可作參考。2015年收了150個小一新生,來自於20間不同的幼稚園。
學生年年不同,面試能力各異,此只為去年入學的資料。

能入到second interview,己真係好叻,己是孩子對自己最好的回報。

最後入取與否,可平常心視之。

是否有最高旨意或政策,是否偏重視背景和關係,真係無定論,都係盲人摸象。但我本人,及相識的一些家長,都是無背景,無關係,非校友的正常香港家庭。

回覆:拔萃女小問與答

識得一對孖囡,一個入到一個入唔到。

大家平常心些,换位思考一下,傳統老牌名校既有龐大資源及名氣,又位處今日學校間競爭如此白熱化的年代,也許收到好學生的動力會大於什麼家境背景專業。一般小學更是如此。

順帶一提,我女兒考的那年,我五個專科醫生朋友的女兒都被拒門外。

charlottechy  睇黎你都係專業人事喎   發表於 15-12-9 15:26

不是。

我公司好喜歡請某公司做過的人, 因為某公司出名請人嚴格, 過得佢地果關, 起碼英文OK及有COMMON SENSE.  但係, 阿頭都要見下先, 因為我地公司有特別文化, 唔喜歡請3.8.

我阿頭相人無數, 真係好少請到3.8, 偶然一兩個走漏眼, 但都孤掌難鳴~

咁, 您話我公司高層同果間公司高層係咪有路?

引用:識得寶山,聖公會,GH,聖心,victoria,+根

引用:Quote:yslgirl+發表於+15-12-9+15:45+我公

但某公司都唔係咁易入~即使處心積累想入敝公司....!
當然FRESH GRAD. 我地都請, 一切講求實力同唔可以係3.8囉

純講笑, 輕鬆下!  老實說, 將心比己我係校長若果個小朋友叻既又適合我學校既, 點解唔收!  讀邊間幼稚園又有咩緊要!

引用:幾年前識得一對孖囡,同一幼稚園,父母,學

引用:但某公司都唔係咁易入~即使處心積累想入敝

Thanks for sharing!

之前有好幾個POST都提過見到CCKG的學生(包括我):英語好, 但有D feeling家長好像見到怪物,見鬼一樣。
不得不承認CCKG每年只有42個女仔, 就算所有人都入了DGJS, 我們還有98個位子。是名幼的,當然有一定的實力,但我是校長,我反而會想想孩子的語言溝通能力,信心,家長的配合。我的屋苑有一個DGJS的學生,有一天我問她幾年級, 她很自信的答我:2年級。我公司的同team的兩個同事是DGS的,她們也跟我說,重點不是名幼,是自信及勇于表達。其中一個是CCKG的, 她說:CCKG比其他名幼的分別是她們的語言很強,孩子進了學校,門是關的。家長的參與是零。用的是英式的教材,每週有3-4本書帶回家閱讀。利申:她當年是Mrs. Fielding年代。其實,校長閱人無數,5分鐘就知道是否她杯茶。

引用:之前有好幾個POST都提過見到CCKG的學生(包

回覆 SoLM 的帖子

For reference,

非常爸媽:「神校」前校長 我不要機械兒童

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/family/art/20140412/18686616

引用:回覆+SoLM+的帖子 For+reference,非常爸媽

"阿頭都要見下先, 因為我地公司有特別文化, 唔喜歡請3.8."

小女子才疏學淺,什麼是3.8 ?

charlottechy  三八  發表於 15-12-10 09:19

happypapahk 發表於 15-12-8 16:35
哈哈,請勿太多想像。
普通家長,DGJS p4 student 家長,纯粹幫忙及分享而矣。
甘樣其他家長邊度敢分享,點 ...

good sharing. don't know why there is so much rumor and wrong information about the school.

DGJS is a happy place for my daughter. most students are gentle and polite, of course some are naughty, like other school. most of them have good language ability, especially in English
I am also a  普通家長,DGJS p4 student 家長
‹ 上一主題|下一主題