用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 心智解讀,情緒管理
go

心智解讀,情緒管理 [複製鏈接]

大家有冇apps 或者書可以推介?

5    0    0    0

政府的CP叫我在網上search theory of mind,因為有關心智解讀的中文書真係吾多,大多數系英文資料,她叫我未有服務前,自己找d資料咪下,自己教下先

可參考“理盧幼慈”的cd and dvd. 青田有得賣,政府图書館亦可在館內借用。 另“余德淳”亦出了10隻cD講性格分柝,親子技巧及管教的。但只在油麻地他的訓練中心出售。

回覆:fatjaimama 的帖子

余德淳的好似不是針對心智,唔知邊個班合適!

請問你所指的"心智解讀"是指什麼???

回覆 fatjaimama 的帖子

http://www.rehabguide.hk/vocab_ss.php?id=13#k_1

余德淳有一套3隻碟的教材叫“合宜的言談”,教父母在言談間如何了解小朋友言行背後的原因並使小朋友能知你愛佢。其中一隻dvd 係比家長與子女一同收睇的,有好多role play,小朋友可學見招拆招。

理盧幼慈教不打不鬧,正面態度,正面措詞,正確後果,給予選擇杈和自由去提昇小朋友的自尊自重感。自我形象高便会小做壞事多做好事。其中的“敢言感受錦繡輪”可以故小朋友如何說出感受以讓人了解佢地。

蕊展計劃有兒童心理學家在场参与,整個为期6個月的課程能有效教小朋友由如何開展友誼至如何面对意见不合及在學校比人“烚”的處理方法及程序,細緻詳盡,只要認真回家練習,可見明顯改善。

坊間理論多的是,教實際行動的就很小。我的2個兒子 也是亞氏保加症,大家也是同路人,wish you could find an easy way out.

回覆:fatjaimama 的帖子

多謝你的資料!做亞氏媽媽真是要特別堅強!我再了解多d!希望幫到小朋友!

引用:余德淳的好似不是針對心智,唔知邊個班合適

原帖由 Jjchow2015 於 15-12-17 發表
余德淳的好似不是針對心智,唔知邊個班合適!
係呀,我女上過班,佢哋啲導師攪唔掂SEN仔,我女上咗兩堂,佢哋頂唔住,退返錢比我。我覺得佢哋只識攪普通小朋友嘅情緒或行為。SEN應該搵有特殊教育經驗嘅機構。

回覆:annie0517 的帖子

心智解讀有四輯👍🏻

回覆:sum311 的帖子

你指余德X?

引用:蕊展計劃有兒童心理學家在场参与,整個为期

原帖由 fatjaimama 於 15-12-18 發表
蕊展計劃有兒童心理學家在场参与,整個为期6個月的課程能有效教小朋友由如何開展友誼至如何面对意见不合及 ...
Hi

我哋排唔到蕊展,請問可否分享他們如何教小朋友開展友誼?

謝謝!

引用:蕊展計劃有兒童心理學家在场参与,整個为期

原帖由 fatjaimama 於 15-12-18 發表
蕊展計劃有兒童心理學家在场参与,整個为期6個月的課程能有效教小朋友由如何開展友誼至如何面对意见不合及 ...
請問被人蝦,例如改花名,我教小朋友如果處理呢?

‹ 上一主題|下一主題