用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 為TSA拆彈 不必停考 只須停操
樓主: judy
go

為TSA拆彈 不必停考 只須停操

你連向子女學校反應意見都不敢…

這個在情理之中,人質在手。

是的,向政府施壓,係最易達到目的的手段。但問題是,過咗骨後,長遠有益嗎?還是利用今次事件,讓全港各界來個大討論、大反醒:何以傳統學校在現行教育制度下,教育原意一次又一次扭曲了?不可能次次找人食死猫了事吧!

Doray  Good point!  發表於 15-12-8 16:55

[明報社評](12月8日) ...據目前所知情況,部分學校時間分配不合理,側重點是催谷和操練學生。有些要求廢除小三TSA的家長,知道子女在學校的學習情況,看到子女放學回家後仍然要應付恍似做不完的功課,因此對TSA反彈是完全可以理解,只是家長們有沒有思考過孰令致之?

如今有大量事實證明,關鍵不在政策措施或系統評估,顯然是關鍵在學校。另外,家長對學校很多情況是清​​楚的,若家長多點表達對學校的意見和訴求,或許更對焦,那就更有望把子女從不正常學習和功課的桎梏中解救出來。否則,即使廢除了TSA,​​也不等於你們的子女可以健康成長、快樂學習,因為學校照樣會有其他的操練。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

今時今日的資訊發達下, 報紙的評論或許已不合時宜.

最可信還是FB的資訊吧, 是嗎?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Sumyeema1 發表於 15-12-8 13:50
你連向子女學校反應意見都不敢……
家下教育局行果套,你就算向教育局投訴,佢都係會掉個波番學校俾校長開FILE去查。根本入唔到肉,家教會代表通常都會同學校有SAY。咁作為家長可以點?

judy 發表於 15-12-8 14:38
問題係:搵番邊個學生咩成績做咩嘢?

你晤係話咁係操練嘅原因呱?
兩年前教育局開個系統記錄學生參與內地交流團的次數。表面上好似無咩嘢,但係當有人保留呢啲數據,咁其實對學生係唔係咁公平囉。

呢個政府我個人就唔係好相信佢地啦,所以好多嘢我都要防備。

咁你可唔可以講俾我聽,點解話不記名,
但係TSA又要貼LABEL知你邊班咩學號咩名呢?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:Green+Tea,+搵兩餐,系咁依交下功課就得架

原帖由 annie40 於 15-12-08 發表
Green Tea, 搵兩餐,系咁依交下功課就得架啦!留番D力搵新議題再砌過咪重好,細路和新手家長,有自己的茶, ...

無睇信報社評多時, 無野值得睇.