用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 kv vs sc你點揀
樓主: littleggmama
go

kv vs sc你點揀

KV 真係有offer 先算啦!我in SC 完全冇信心,但竟然有am offer; in KV 勁有信心,不過鬼知結果!

引用:KV+真係有offer+先算啦!我in+SC+完全冇信

原帖由 shatinming 於 15-12-08 發表
KV 真係有offer 先算啦!我in SC 完全冇信心,但竟然有am offer; in KV 勁有信心,不過鬼知結果!
...
妳小朋友好叻!in kv勁有信心我就冇乜信心,希望好彩有offer先有得諗!

KV 學術+名氣
SC 英文+HAPPY+名氣

個人選擇 KV

引用:如果小朋友性格屈強,屋企脾氣大,唔迫得佢

原帖由 littleggmama 於 15-12-08 發表
如果小朋友性格屈強,屋企脾氣大,唔迫得佢做野,刷牙執野換衫叫實唔做,鬧更唔做,要循循善誘,好鍾意睇書 ...
同我小朋友好相似,只係唔鍾意睇書。屋企同學校完全兩個人!有似學校旅行,老師見到佢發脾氣喊哂,之後同我講返話末見過我仔咁樣但假如有哂兩個 offer,我都係揀 sc

引用:如果小朋友性格屈強,屋企脾氣大,唔迫得佢

原帖由 littleggmama 於 15-12-08 發表
如果小朋友性格屈強,屋企脾氣大,唔迫得佢做野,刷牙執野換衫叫實唔做,鬧更唔做,要循循善誘,好鍾意睇書 ...
同我囡性格差不多,我去年交咗SC留位後收到KV offer, 想了幾天決定放位俾其他人,亦為免拖延決定令自己夜長夢多!我決定順我女性格去選,如果從大人角度出發KV確實學術上打底好,但我個人較著重小朋友在soft skills 方面發展!我朋友現讀KV K1, 她說學校確實有方法將教過的令學生們記得又會幫他們重溫,返學亦似小學模式,老師比較嚴,佢小朋友用咗兩個幾月時間先開始慢慢適應!
我女返SC好開心,老師都好好,說話有鼓勵作用(跟我之前傳統的pn完全兩個世界),我亦很滿意!問過一些朋友和現讀SC有小朋友(有啲仲係細b)已上小一的家長,不論名津和私校既都叫我可以放心,SC課程銜接小一完全沒有問題!他們給我的提示是要培養閱讀興趣,多看書去認識課本以外的字;這點很重要,相信無論去任何一間學校都需要!
SC亦好配合培養閱讀習慣:課室有圖書角作平日閱讀,每星期有圖書帶回家另有一worksheet教書中既詞語,老師上課講故事再配合親子功課!我囡一向坐唔定,但佢現在可以乖乖坐睇書,雖然都唔能夠坐好耐,但已經進步緊!
KV 和SC都係好學校,approach有所不同;SC真係好開心,亦較多親子活動,但要接受學術未必能及另外幾間名幼,因為佢以develop soft skills 為主!
希望大家都揀到適合自己子女既學校!

aprilapril123  非常中肯  發表於 15-12-8 19:10

引用:Quote:原帖由+littleggmama+於+15-12-08+發

原帖由 99dogdog 於 15-12-08 發表
同我囡性格差不多,我去年交咗SC留位後收到KV offer, 想了幾天決定放位俾其他人,亦為免拖延決定令自己夜長 ...
如果小朋友英文好,中文差,坐唔定,入kv會唔會唔適應?

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-12-08+發表同

原帖由 lkwkenneth 於 15-12-08 發表
如果小朋友英文好,中文差,坐唔定,入kv會唔會唔適應?
我朋友就係話因為中文自己難教所以選了KV, 佢小朋友都係外向型!其實我覺得小朋友適應力強,適應一個跟性格唔同既環境唔太難,只係時間問題!我另一個朋友返KV K1, 頭兩個幾月好多次臨返學就喊,因為老師較嚴,現在已適應了!如果比較「定」既可能適應得較快!

From my elder son in primary school experience, which kindergarten does not matter much for Chinese as end the end.... All need to have tutorial classes as primary school Chinese is way too hard.  
Two schools with different style, just pick the style you prefer more.  

回覆:99dogdog 的帖子

引用:Quote:原帖由+lkwkenneth+於+15-12-08+發表

原帖由 99dogdog 於 15-12-08 發表
我朋友就係話因為中文自己難教所以選了KV, 佢小朋友都係外向型!其實我覺得小朋友適應力強,適應一個跟性格 ...
我都認為小朋友比時間佢會適應到,我只怕佢會被kv老師標籤,甚至被勸退。

回覆:kv vs sc你點揀

當年我揀SC因為中意雙班主任語境好。跟著,讀落好開心,因為校園返學放學也可入課室睇一陣。D家長好勤力又熱心,形成很好的資訊網絡,分享校園小朋友情況,照片及一些學習資訊。k2開始忙,要求很好的time management. 原來這對將來考小學很有用。happy or not好睇班主任,我見大部分老師很有愛心,但也有惡老師。雖然課程好像很容易應付,但老師很有要求,小朋友最好主動及語言天份良好,否則比較難得益到。

引用:當年我揀SC因為中意雙班主任語境好。跟著,

原帖由 superying 於 15-12-08 發表
當年我揀SC因為中意雙班主任語境好。跟著,讀落好開心,因為校園返學放學也可入課室睇一陣。D家長好勤力又 ...
家長們要同其他家長埋堆嗎?

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-12-08+發表

冇需要!我地成班有個whatsapp group, 如非有特別事項,eg 安排生日會食物或活動,平時唔會有人響個group講嘢,大家講完重點就走!我之前另一間pn 有幾個雞啄唔斷,成日乜都講一餐,好煩,最後quit group! 所以我覺得呢樣好好!

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-12-08+發表

自由參與

回覆:kv vs sc你點揀

聽大家分享,真係獲益良多
所以我會幫我小朋友投SC 一票
不過如果有幸有KV offer而要放位,都好唔捨得(不過有offer先算

引用:睇你鍾意咩+我本人鍾意kv可幫小朋友打好底

原帖由 fatdogman 於 15-12-08 發表
睇你鍾意咩 我本人鍾意kv可幫小朋友打好底入小學 sc重英語 happy sch多d, 真係睇你要咩同小朋友啱邊類學校

...
Yes, kv 中文好强的,我兩個小朋友返咗學四個月左右,開心學習了30组中文配詞

winnie238 發表於 15-12-8 19:04
Yes, kv 中文好强的,我兩個小朋友返咗學四個月左右,開心學習了30组中文配詞

...
K1 每日中英文時間分配係點? 中文多d??

superying 發表於 15-12-8 18:08
當年我揀SC因為中意雙班主任語境好。跟著,讀落好開心,因為校園返學放學也可入課室睇一陣。D家長好勤力又 ...
SC 好像唔系双班主任,net 时间唔系好長!

引用:Quote:superying+發表於+15-12-8+18:08+當

原帖由 73662710 於 15-12-08 發表
SC 好像唔系双班主任,net 时间唔系好長!
K1 係, K2 K3入班

99dogdog 發表於 15-12-8 20:55
K1 係, K2 K3入班
請問入班系吔意思?