用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍真光中學(小學部) 想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量 ...
樓主: tekkulas
go

想了解九真更多有關測驗,考試,默書和功課量

引用:我細女今年一年級,之前暑假無特別上堂適應

原帖由 leafun 於 16-04-29 發表
我細女今年一年級,之前暑假無特別上堂適應小一,但佢自己幼稚園畢業前兩星期有教佢哋抄手冊。上到小一,學 ...
感謝你的回應!亦感謝樓上bk友的題問,因為我都好想知道!😂😂

回覆:op90op 的帖子

小息15分鐘,食飯45分鐘。小息自己帶嘢食,多數帶餅乾、蛋糕仔,但學校唔畀帶朱古力返學食,學校無小賣部。午飯供應商每日有四款餐供應,$18一餐。學校兩測兩考,分別響十月尾、一月頭、三月尾同六月頭舉行。平時默書是計分的。

回覆:leafun 的帖子

升小一無適應週/日,只係八月最後一個星期六半日有小一迎新日,家長、學生一齊返。不過學校十月頭已經有家長會,老師單對單見家長,有問題可以早啲跟進。

del

del

請問各九真家長, 你地小朋友幼稚園係讀邊間?
我囡今年讀pn 金迦, 而k1 我想幫佢報D 更強叩門的幼稚園!

回覆:oshirley626o 的帖子

很多不同幼稚園,例如:迦南,St Cat,啓思,救世軍,保良局,維多利亞,ccckg及地區不太出名幼稚園等等…唔覺有特別勁D幼稚園會有higher priority.  我反而覺小朋友interview重要係表現自然,有禮貌,不怕挫折,願意嘗試接觸新事情,加上少少純真可愛cutie就可以。相對學術反而次要。
如有錯請指正。

kochiman2004 發表於 15-12-24 21:35
九真小在2011年己轉了EMI,幫手面試果班小朋友我都識幾個,全部都好乖好聽話,至於主動與否,見仁見智,對 ...
請問轉左EMI是否全部用英語教學歷除中文科外

回覆 Dorisdoris 的帖子

我女小五, 常識科有中有英, 老師話睇topic而決定

宗教係用中文, music好似係用英文, PE我諗上堂老師都有用中文掛

bbkkc 發表於 16-11-21 16:00

我女小五, 常識科有中有英, 老師話睇topic而決定

謝謝妳的資料, 請問升中如何, 方間較難找到升band 1 %

老師透露大多數都係升返真光系列, 如想升九真小朋友成績要係BAND 1/2 先有機會, BAND 3成績唔收的

都有學生出去考直資考到既, 又有小部份成績麻麻地既派得都係麻麻地, 但無指明係咩中學

男生老師就話不透露喇因為好小男仔, 一講左係人都知