用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有感而發,不喜勿視勿插
go

有感而發,不喜勿視勿插

唉。

JoJo  版主按: 樓主已將內容取消, 現將此帖關閉  發表於 15-12-8 16:44

回覆:alfredk 的帖子

平常心,繼續做好自己本份便可以對得住自己及小朋友。別人舒發己見是我們寶貴的自由。不用太認真,總有些人是真心分享的,自問在此年資淺,但努力爬文,總有找到有用的觀點。

回覆:alfredk 的帖子

你都識話敏感時刻,好多父母既小朋友未有offer唔代表佢地冇努力教育小朋友,咁就低調d, 睇諒其他父母既痛苦!
(利申:我的以經上哂小學, 只是路過的!)

回覆 kirstyau 的帖子

又係不能容忍人家説話嘅人,你可以唔睇,標題講左㗎,為免挑事端,已取消自己留言!

引用:平常心,繼續做好自己本份便可以對得住自己

引用:Quote:原帖由+heha2010+於+15-12-07+發表平

引用:Quote:原帖由+heha2010+於+15-12-07+發表平

原帖由 SoLM 於 15-12-08 發表
同意。成日只會發放負能量,完全唔識感恩也是無補於事;看看你的小朋友,再看看四周,其實你很多人幸福,醒 ...
我也覺得樓主真的很幸福,有機會選擇。其實我相信大家都好努力付出,但不是人人也有如此美好成績的。

回覆:有感而發,不喜勿視勿插

唔好怕啦!客氣D 謙虛D okay嘅,一定有同路人和支持你的人!

其實呢個討論區都有好多上左岸嘅家長,包括我上左半岸,亦略知某些名小學校,但因為呢度有d人…,所以唔敢多言!
都係一句,每個小朋友能力丶長處不一,明白某一d人好想為子女安排一條適合嘅路!
如有d人想比小朋友一試SFA, 但又怕谷;有d人又認為小朋友可以谷。真心一句,SFA係一間好好嘅學校,功課質素比較好,少抄寫,如小朋友能力上有問題,做功課會做得好辛苦,變到好似好多功課,但有能力做,可以好快做完,好輕鬆。
入面勁人好多,若家長對名次好有要求,就苦了小朋友。

melody228    發表於 15-12-8 09:42

TSL小朋友英文好,相信係因為佢地上堂有互動,可以比小朋友多說英文。
好多小學英文堂都係聽多過講,如果家冇語境,學校亦只聽而少講,小朋友講英文信心就大大下降,比機會佢講,亦冇胆講。

你以上的意見很幫到煩緊揀邊間既人。我想講每個人心中雖然有個排位,不過,有時候係有兩間心儀的同時收,或只有兩間本來是後備(沒有排位)的offer,加上父母意見不一,也有機會難選擇,希望有經驗的俾D深入意見。仲有面試的過程及經歷也會令本來諗住第二位的躍升第一。

引用:+本帖最後由+alfredk+於+15-12-8+07:31+編

原帖由 alfredk 於 15-12-08 發表

回覆 kirstyau 的帖子
好言相勸叫不能容忍真係冇野講,咁請你繼續!

siden  十卜  發表於 15-12-8 09:57

CKY, 初小有好多project要家長帶,高小就可以自己處理,正因中學行IB, 所以小學project多,課程比較活,不是讀死書,經濟形國際學校模式!小朋友多愛睇書,學校又配合。考IB並不易,要明之後運用。入左CKY跳出其他傳統小學或中學比較吃力,有能力小朋友除外!有錯請更正!

引用:CKY,+初小有好多project要家長帶,高小就可

回覆 alfredk 的帖子

純粹刺激討論:

有另一意見認為: 本地人多既類國際學校環境, 外國小孩獨立自主方面學唔到, 反而係文化上失傳統禮儀, 另一方面又學左本地富裕子弟間既攀比, 物質比較...

大家又點睇?

Lucifer3960  好野學唔到,衰野學到足" ?????  發表於 15-12-8 11:42
Lucifer3960  "好野的學唔到,衰野學到足" ?????  發表於 15-12-8 11:41

得罪講句,亦有家長唔理小朋友能力,去名校,攪唔掂或者小朋友唔合作,之後會話學校又谷又多功課,令人有好大錯覺。(真心而言,不喜勿插)

retriever 發表於 15-12-8 11:27
回覆 alfredk 的帖子

純粹刺激討論:
絕對認同都係果句,教好仔女仍然要看父母本身,例如做人態度之類....,孤獨坐高位又有何意思