用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 : 嘉德麗 vs 民生
go

K1 : 嘉德麗 vs 民生 [複製鏈接]

收到民生書院Offer K1 am class,而家做緊嘉德麗N1,一呂小學世襲生,大家會點揀?

1    0    0    0

回覆:K1 : 嘉德麗 vs 民生

即有兄姊在一呂讀的必收生?或父母是一呂校友?

世襲即有姐姐哥哥讀緊是必收生吧!民生NET既時間應該會比較多,如果較重視英文,民生會較好(校園環境都好啲大啲);否則揀間近屋企既!

回覆:貝珠 的帖子

世襲生即係父母係舊生,我哋本身亦都有宗教分,自行計分中有25分

民生vs 一呂,當然一呂啦。學術水平相若,但我相信一呂有愛心,比較caring 的學校

引用:世襲生即係父母係舊生,我哋本身亦都有宗教

原帖由 GeArBe 於 15-12-07 發表
世襲生即係父母係舊生,我哋本身亦都有宗教分,自行計分中有25分
響自行收生計法,父母舊生唔算世襲生!世襲是兄姐讀緊,是必收生!一呂25分人數都唔少;有朋友在其中一間沙田熱門校有25分都選了民生捨棄了嘉德麗!萬一第一round 25分唔入都仲有民生(雖然唔係100%收),但起碼進可攻,退可守!

一呂25 分應該很很很大機會,民幼也不是直升民小,再者,我不多說了,已pm 樓主

回覆 GeArBe 的帖子

Congratulations to u hving the AM offer! I believe Munsang should be a better choice. It's academic level is relatively higher and really emphasis on Christian nurture. The big school campus and more facilities can also ensure uar child having a good time and get ready to most of the primary schools.

回覆:99dogdog 的帖子

我咩都唔識,但想問下唔係 take 左民小就不能大抽獎嗎?謝謝

回覆:sealionhk1 的帖子

應該唔可以⋯⋯

先讀民幼,感受下民生的文化。可能了解後未必想上民小。
民幼不可大抽獎,但應可自行,到時自行失敗,起碼有民小back up。

引用:一呂25+分應該很很很大機會,民幼也不是直

原帖由 貝珠 於 15-12-07 發表
一呂25 分應該很很很大機會,民幼也不是直升民小,再者,我不多說了,已pm 樓主

...
一呂25分冇問題喇。讀一呂,就無謂去民生,讀近屋企嘅幼稚園

引用:Quote:原帖由+貝珠+於+15-12-07+發表一呂25

原帖由 Babyarsene 於 15-12-08 發表
一呂25分冇問題喇。讀一呂,就無謂去民生,讀近屋企嘅幼稚園
蛇b 25分應該算穩陣,兔/龍b出生率高真係唔敢包,策略會不同!

我揀MS,第時多個選擇,多條路!!

引用:我咩都唔識,但想問下唔係+take+左民小就不

原帖由 sealionhk1 於 15-12-08 發表
我咩都唔識,但想問下唔係 take 左民小就不能大抽獎嗎?謝謝
但應該可以玩自行派位

引用:Quote:原帖由+sealionhk1+於+15-12-08+發表

原帖由 monodad 於 15-12-08 發表
但應該可以玩自行派位
仲可叩門!

GeArBe 發表於 15-12-7 22:10
世襲生唔係父母係舊生, 你搞錯了~

回覆:99dogdog 的帖子

我女在自行計分中有:
父母是畢業生10分
宗教分5分
適齡10分

這樣分數入一呂小穩陣嗎?

現在的terminology 亂哂,以我理解,世襲等於父母其一方是舊生,必收等於兄姊在校讀書。樓主情況未至於必收,但25分一呂機會超高,touch wood 有咩事first round 收唔哂,叩門也俾其他人看高幾線

回覆:貝珠 的帖子

唉⋯⋯呢個選校、升小,已經攪到好煩,眼見小朋友人仔細細,仲剛剛為刷牙而扭計,但係我地啲做父母既就已經計劃到咁遠,香港呢個教育制度下真係玩死人⋯⋯

‹ 上一主題|下一主題