用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學(觀塘)好唔好??
樓主: lovebb2
go

福建中學(觀塘)好唔好?? [複製鏈接]

Funny 發表於 15-12-17 14:24
但係匯基唔係要收B1B?? 我諗住顏寶齡同福建差唔多級數,咁福建近屋企D囉。同埋我又諗住福建應該好過李國寶 ...

"諗住"就以為係真其實係好危除, 自己認真去瞭解吓D學校啦!

至少都要睇吓D校務報告.

如果唔係, 觀塘B1生走去揀咗間升讀local degree既20%唔夠既所謂B1英中 (我唔係指福中, 係一間津校), 真係喊都無謂

Lucifer3960  呂郭???  發表於 15-12-17 15:05
王家爸爸  心想事成   發表於 15-12-17 14:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

anna59 發表於 15-12-17 13:17
福中系一間英文中學, 上堂唔會有好多中文輔助, 如果英文麻麻地, 要考慮清楚, 因為就算band 1成績可能英文都 ...

恕我直言, 福中2015DSE英文>4只有32%, 比全港平均的26%只高7%, 此校的英文水平有冇你講到咁勁呀

lovebb2 發表於 15-12-17 14:22
(可以扣門揀比福中好少少既香島)  Is 香島 better than 福中???? I am so supprised!!!
...
你可以睇下香島點幫新移民:
http://www.heungto.edu.hk/index.php/press-coverage-left

小時了了 發表於 15-12-17 14:25
Banding 呢樣野, 唔同人有唔同理解及演繹. 純我自己個人感受認為匯基(東九龍)係 B1 (因為我超級 like 呢間 ...
匯基當然好福中好多,都唔同級。

Lucifer3960    發表於 15-12-17 15:08

Funny 發表於 15-12-17 14:24
但係匯基唔係要收B1B?? 我諗住顏寶齡同福建差唔多級數,咁福建近屋企D囉。同埋我又諗住福建應該好過李國寶 ...
直資收生我覺得面試表現>成績, 當然B3成績入B1都要睇有冇特異功能.  朋友小朋友B2A成績, IN匯基, 福建, 培基, 全收.  特異功能冇, 冇咩獎, 不過好講得, 普通話同英文都好得.  

王家爸爸 發表於 15-12-17 14:42
你可以睇下香島點幫新移民:
http://www.heungto.edu.hk/index.php/press-coverage-left
My relatives studied 香島 before and got a vert poor public exam result.  I am horrible to know that 香島 is better than 福中.  

王家爸爸  福中唔會好過香島,會考年代係,現在都係。  發表於 15-12-17 16:31

tintinlam 發表於 15-12-17 15:07
直資收生我覺得面試表現>成績, 當然B3成績入B1都要睇有冇特異功能.  朋友小朋友B2A成績, IN匯基, 福建, 培基, 全收.  特異功能冇, 冇咩獎, 不過好講得, 普通話同英文都好得.  
真係!!咁我女咪有機!!!

P.S. 但匯基實牙實齒只收B1生

lovebb2 發表於 15-12-17 15:15
My relatives studied 香島 before and got a vert poor public exam result.  I am horrible to know that ...
考試考得好唔好, 其實都係靠自己多, 不能將所有責任歸究於一間學校.

事實上香島過去3年每年都有3X%-4X%學生可以升讀local degree, 呢一點已經絕對好過晒所有B2中學 (需然3大率低D, 得~10%)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 15-12-17 15:20

老實講, 如果你唔係B1成績去試考匯基, 我認為係嘥心機

小時了了 發表於 15-12-17 15:20

唔試邊有機?  佢小朋友都係女, 好似數學C (我記得佢阿媽當時拿住張成績嘩嘩叫.......樣樣A, 走個C出來, 仲要係數學, 去邊度玩好既學校?)  不過最後三間佢都冇讀到, 佢既女超搞笑(我IN比我阿媽睇, 話比佢知唔好睇小我, 數學C又點啊, 我得既), 最後去左間B2B既學校, 頭幾名, 立志考入三大比佢阿媽睇.....我支持佢啊.....夠自信.

王家爸爸  反正係直資,申請幾多間都得。  發表於 15-12-17 16:47

tintinlam 發表於 15-12-17 15:33
唔試邊有機?  佢小朋友都係女, 好似數學C (我記得佢阿媽當時拿住張成績嘩嘩叫.......樣樣A, 走個C出來, 仲 ...

滴汗中希望出年阿女唔好學您朋友個女咁有"骨氣", 我唔洗佢用自己前途來"證明俾我睇"架我心血少, 唔嚇得

hkpapa852 發表於 15-12-17 15:28
考試考得好唔好, 其實都係靠自己多, 不能將所有責任歸究於一間學校.

事實上香島過去3年每年都有3X%-4X%學 ...
每間學校都有叻人同差人,所以我自己揀學校時從來唔會睇所謂家長意見(未必有心唔導)。直接睇同分析學校報告、找機會問學生、在目標學校附近觀察,無得懶。

王家爸爸 發表於 15-12-17 16:42
每間學校都有叻人同差人,所以我自己揀學校時從來唔會睇所謂家長意見(未必有心唔導)。直接睇同分析學校報告 ...
absolutuely, 呢度D人成日以朋友(有時是朋友的朋友)的仔女讀某校成績好/唔好來CONCLUDE一間學校好定唔好, 又或者將個別例子無限放大來批判一間學校, 根本是以偏蓋全, 有大數據睇自己都已睇到各校的情況, 唔需要成日XX VS YY

你地係講緊將軍澳既香島中學嗎?我又無諗過呢間原來唔太差WOW

hkpapa852  係九龍塘香島正校  發表於 15-12-18 12:27

littlestar_2009 發表於 15-12-18 11:55
你地係講緊將軍澳既香島中學嗎?我又無諗過呢間原來唔太差WOW

謝謝資料!原來九龍塘有正校!

littlestar_2009 發表於 15-12-18 12:31
謝謝資料!原來九龍塘有正校!
提提你, 九龍塘香島正校係派位直資, 要俾學費.

王家爸爸  寶馬山嗰間  發表於 15-12-18 17:51
王家爸爸  培僑都係  發表於 15-12-18 17:50

引用:Quote:小時了了+發表於+15-12-17+14:25+Ban

原帖由 王家爸爸 於 15-12-17 發表
匯基當然好福中好多,都唔同級。
王家爸爸,如果匯基同優才比,各方面邊間好呢?

王家爸爸  各有所好,我喜歡匯基多啲  發表於 15-12-18 21:35

王家爸爸 , 仔仔老師話BAND ONE 尾, 順利天主教和蒙民偉邊闇機會大

王家爸爸  好睇有無其他專長  發表於 15-12-19 22:13

yamama 發表於 15-12-19 13:50
王家爸爸 , 仔仔老師話BAND ONE 尾, 順利天主教和蒙民偉邊闇機會大

舊年順天唔放第一就一定入唔到,反而蒙,同學仔放第3已入

回覆 kc1016 的帖子

唔知點解好似好少人或用家講優才
‹ 上一主題|下一主題