用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學(觀塘)好唔好??
go

福建中學(觀塘)好唔好??

福建中學(觀塘)好唔好??謝謝

王家爸爸  成績:福中大約係B1C至B2A之間。  發表於 15-12-7 15:57

lovebb2 發表於 15-12-7 15:32
與果係B1A/B的學生, 有更多更好既選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-7 15:40
好唔好其實係睇人:
對B2生,福中絕對係好學校。
對B1A/B生,福中絕對唔好。
對B1C學生,福建係可以考慮既選擇之一。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-7+15:40+與

原帖由 王家爸爸 於 15-12-07 發表
好唔好其實係睇人:
對B2生,福中絕對係好學校。
對B1A/B生,福中絕對唔好。
王家爸爸,甘你點睇優才好唔好呢?

kc1016 發表於 15-12-7 16:01
王家爸爸,甘你點睇優才好唔好呢?
校報只提有考HKDSE,無提HKDSE成績:
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/school-report-and-review-2014-15-ver-17.pdf

王家爸爸 發表於 15-12-7 16:32
校報只提有考HKDSE,無提HKDSE成績:
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/school-report-and-revi ...
都已經幾年啦喎! 應該有d野!

王家爸爸~甘 港同中學 vs 福建中學 ~~如何比較??想請教下~

王家爸爸  唔同級,港同好好多。  發表於 15-12-8 13:29

因為本人孩子在考慮小學~~剛好這兩間都有龍中接著~所以會考慮埋中學作為考慮因素,謝謝你~

littlestar_2009 發表於 15-12-8 12:41
王家爸爸~甘 港同中學 vs 福建中學 ~~如何比較??想請教下~
個人覺得B1B至B1C學生,港島區直資,可以選擇港同跟SPC。

王家爸爸 發表於 15-12-8 13:31
個人覺得B1B至B1C學生,港島區直資,可以選擇港同跟SPC。
但如不近港同,我不會為港同搬屋,寧選福中,儲起錢,萬一需要,可出國,更值得,only my twenty cents idea, 嘻嘻

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-12-8+13:31+個人

原帖由 lovebb2 於 15-12-08 發表
但如不近港同,我不會為港同搬屋,寧選福中,儲起錢,萬一需要,可出國,更值得,only my twenty cents ide ...
出國一年幾十萬,同直資學費好大距離啊

lovebb2 發表於 15-12-7 15:32
不建議Band 1學生考,因有其他更好的選擇。

littlestar_2009 發表於 15-12-8 12:41
當然係港同!

Charlotte_mom 發表於 15-12-8 14:50
出國一年幾十萬,同直資學費好大距離啊
嘻嘻,我計搬屋,租樓的話,可能一年要洗多10萬以上,買樓更多,當然case by case

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-12-7 15:40
可以講吓 "有更多更好的選擇" 係邊D直資學校嗎? 唔該.

rolandbb 發表於 15-12-9 14:59
可以講吓 "有更多更好的選擇" 係邊D直資學校嗎? 唔該.
匯基(東九龍), 優才, 港同, 中華基金

而且, 九龍區大多數官津B1中學水平都不會比福建差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-9 15:08
Agree.

若是Band 1學生,有很多Band 1的官、津、直資學校可選擇,無理由付錢讀Band 2直資。

醒目開學勳章

有很多Band 1的官、津、直資學校可選擇 - 可以建議嗎?
今年我仔6年級, 觀塘區, 但自行有興趣去第2區學校. 唔該.

王家爸爸  成績唔係最好既B1,可以試九華、聖芳濟、銀禧、丘佐榮等。  發表於 15-12-9 16:17
王家爸爸  成績好,可以試喇沙、華英、迦密、伊利沙伯等。  發表於 15-12-9 16:15

B2成績...... 培基VS 福建, 邵間比較好?

anna59  福建比較好  發表於 15-12-16 13:47

引用:Quote:rolandbb+發表於+15-12-9+14:59+可以

原帖由 hkpapa852 於 15-12-09 發表

你講呢幾間真係好好多?有睇過晒數據?

Yanamami  你同数據達人講数據?  發表於 15-12-15 00:10