用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學(觀塘)好唔好??
樓主: lovebb2
go

福建中學(觀塘)好唔好?? [複製鏈接]

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-9+15:08+匯

原帖由 www 於 15-12-09 發表
Agree.

若是Band 1學生,有很多Band 1的官、津、直資學校可選擇,無理由付錢讀Band 2直資。
其實中學係band幾,我唔會睇佢收乜人而定,反而出黎果一D重要D,收B1,㸃知六年後出黎變左B2,得不償失,反之,D人覺得福中收B2,但六年後出黎成績,有得睇,我無記錯既話,今年33222仲高過港同,仲有,聽聞今年既狀元,佢父母係勁人,呢個人係邊間學校係重點咩?

anna59    發表於 15-12-16 13:22

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+www+於+15-12-09+發表Agree.+

原帖由 Sindy 於 15-12-14 發表
其實中學係band幾,我唔會睇佢收乜人而定,反而出黎果一D重要D,收B1,㸃知六年後出黎變左B2,得不償失,反 ...
父母係勁人,代表咩?唔太理解你想表達咩?仲有,數據的確係要睇,十分贊同。

Sindy 發表於 15-12-14 21:21
其實中學係band幾,我唔會睇佢收乜人而定,反而出黎果一D重要D,收B1,㸃知六年後出黎變左B2,得不償失,反 ...
數據已經睇過,福中3322高過港同,但港中入香港各大學比率比福中勝,所以。。。我覺得睇最終入大學既數據緊要過3322.我既理解係甘。。。同埋唔一定父母勁,就會係考到狀元。。要好多因素,先會造就到一位狀元。但呢個唔係揀校既重點。

littlestar_2009 發表於 15-12-14 23:40
數據已經睇過,福中3322高過港同,但港中入香港各大學比率比福中勝,所以。。。我覺得睇最終入大學既數據緊要過3322.我既理解係甘。。。同埋唔一定父母勁,就會係考到狀元。。要好多因素,先會造就到一位狀元。但呢個唔係揀校既重點。
有道理。看一間中學,看入八大學士學位的數字較可靠。

歡迎福中家長提供更多街外人睇唔到既數據,如福中今年個52%大學學位是如何分佈,以作更精準既比較
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

路過, 其實港同匯基優才6年前咪又係收BAND 2 生

引用:Quote:Sindy+發表於+15-12-14+21:21+其實中

原帖由 hkpapa852 於 15-12-15 發表
歡迎福中家長提供更多街外人睇唔到既數據,如福中今年個52%大學學位是如何分佈,以作更精準既比較 ...
港大11,中大13,科大11

引用:Quote:Sindy+發表於+15-12-14+21:21+其實中

原帖由 NeoMom 於 15-12-15 發表
路過, 其實港同匯基優才6年前咪又係收BAND 2 生
我只係覺得有咁成績,都算仲有好多好b2好過福中,我唔多認同嗜

醒目開學勳章 王國長老

1. 35人入3大, 但total考生係190人, 即入3大比例係18.4%, 比例真係唔算高, 人均5*/5**亦唔算高, 建議睇數字全面d, 好多數字都係公開的, 花d時間睇晒至去challenge吧

2. 邊個話好多好b2好過福中? 你係踩其他學校都係b2嗎......

不嬲我都係post晒數字出黎, 大家自己睇, 寫得咁血淋淋xx好過yy, 有時著實令人尷尬, 不過而家......

算啦, 我唔再回了, 再數落去, 真係肉酸

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-12-15+22

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-15 發表

1. 35人入3大, 但total考生係190人, 即入3大比例係18 ...
邉個話好多B2都好過福中,自己爬文吧,係上面之麻

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-12-15+22

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-15 發表

1. 35人入3大, 但total考生係190人, 即入3大比例係18 ...
另外,果35人,係入3大呀,唔係入u率呀 有人想知果52%,入咩大學呀麻,我又唔覺有咩肉酸喎,52%入u都肉酸,大把學校陪

回覆:福建中學(觀塘)好唔好??

路過

福附2009年先接手小學,現時福中學生大部份來自臻美,福附接手時,臻美學生的水平,報紙都有講過,若以現時福附新教學方法作估計,福中前景,有機好過港同。(個人意見)

王家爸爸  唔敢話完全無機,只係可能性低。  發表於 15-12-16 08:37

hkpapa852 發表於 15-12-15 07:49
歡迎福中家長提供更多街外人睇唔到既數據,如福中今年個52%大學學位是如何分佈,以作更精準既比較 ...
數據請說明來源。
還有,「52%大學學位」的「大學」包括那些大學?「大學學位」有否包括大學的副學士學位?

Charlotte_mom 發表於 15-12-15 22:10
1. 35人入3大, 但total考生係190人, 即入3大比例係18.4%, 比例真係唔算高, 人均5*/5**亦唔算高, 建議睇數字都係公開的, 花d時間睇晒至去challenge吧 ...
Agree.

ppmmbb 發表於 15-12-16 00:49
路過

福附2009年先接手小學,現時福中學生大部份來自臻美,福附接手時,臻美學生的水平 ...
福中已經開了好耐了,好似2000年轉了直資,臻美畢業生接上去考DSE 人數應該只係少數?因福中畢業都成191人,應該唔關臻美學生差,所以拖抵左,但今年轉了新校長,能否帶福小 學生更進一步,還要等幾年先知道,如果能做到,福中就會係值增股。

littlestar_2009 發表於 15-12-16 09:22
福中已經開了好耐了,好似2000年轉了直資,臻美畢業生接上去考DSE 人數應該只係少數?因福中畢業都成191人, ...

以前福中得 ~160人考HKCEE

2009接龍後,學校係全收臻美畢業生,當年小一生而家先中一。

王家爸爸    發表於 15-12-16 09:39

littlestar_2009 發表於 15-12-16 09:22
福中已經開了好耐了,好似2000年轉了直資,臻美畢業生接上去考DSE 人數應該只係少數?因福中畢業都成191人, ...
都去過福中幾次(小朋友考試+其他参觀機會),覺得佢只可以話係較好既中游。

Sindy 發表於 15-12-15 22:34
另外,果35人,係入3大呀,唔係入u率呀 有人想知果52%,入咩大學呀麻,我又唔覺有咩肉酸喎,52%入 ...
如果52%都係local degree就當然好睇,不過……
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-12-16 09:45
都去過福中幾次(小朋友考試+其他参觀機會),覺得佢只可以話係較好既中游。 ...
(覺得佢只可以話係較好既中游).  Grateful would I know the reason, I am still comparing schools, thanks thanks thanks.

lovebb2 發表於 15-12-16 10:30
(覺得佢只可以話係較好既中游).  Grateful would I know the reason, I am still comparing schools, thank ...
英文相對弱,無乜學生佳作貼出來。中文好啲,但亦無相象中好(可能我期望大,所以落差也大)。感覺佢地數科反而幾好。
‹ 上一主題|下一主題