用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反叛 - 駁咀期
樓主: sososu
go

反叛 - 駁咀期

我個女岩岩上小學, 現在開始唔想返學:

回覆 Jane1983 的帖子

情況跟妳的差不多,女兒從來是自由地做自己喜歡的事,自己拿主意,偶然有需要,告訴她合理原因,互相改動調節。其實佢未試過駁嘴........最嚴重的幾次是唔鍾意比我囉嗦或投訴,關上房門以示抗議,自己已經受不了,回頭已經給她抱抱和道歉,並解釋囉嗦背後的原因,包括媽媽甚麼也不懂,責罵是出於恐懼,十分害怕她長大后成為壞蛋和蠢蛋.........,自己EQ太低,實在受不了跟孩子頂撞的日子,太傷心了。

little_yolky  借問聲,當時女女係幾多歲?  發表於 15-12-9 17:24

MrBeast 發表於 15-12-8 17:20
吓,我唔係咁意思啊,但有時唔聲唔聲嗰d,未必冇嘢講,只是怕或者唔想講,最後認唔住就⋯
都係嗰幾句老生 ...
搞吓爛gag啫, 緩和下氣氛, 緊係知你唔係咁意思啦

不過, 你形容既真係同我大女一模一樣, 所以我都真係要成日聽佢講吓嘢。Just listen。妹妹就好D, 成日火山爆發, 爆完就無嘢。呢類小朋友反而安全D。

MrBeast  咁都好d,幾驚你嬲   發表於 15-12-9 16:26

回覆 annie40 的帖子

我好明,太錫個女,大家翻面,真係輸吾起。

little_yolky    發表於 15-12-9 17:23

回覆:反叛 - 駁咀期

我倆個已經駁到…好激心㗎

小五下學期,近來進步神速,一言九頂!
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆:TEMPO123 的帖子

今晚我先同亞女開大炮 最憎懶有道理 又唔知衰 我講一句都收聲 佢仲講多幾句 火都黎 嬲到我即開炮

回覆 TEMPO123 的帖子

"近來進步神速,一言九頂"- It’s really true

tws2010 發表於 15-12-11 23:10

"近來進步神速,一言九頂"- It’s really true
可惜不是一言九鼎。,今年中一,
睇個勢,佢仲有好多進步空間……

little_yolky 發表於 15-12-9 14:38
搞吓爛gag啫, 緩和下氣氛, 緊係知你唔係咁意思啦

不過, 你形容既真係同我大女一模一樣, 所以我都 ...
我個都係唔聲唔聲架,之前公司上d soft skill training 有左細路先有機會practise practise.  E 加我練緊抽離神功,過幾年我估要立地成佛

little_yolky  最驚佢哋睇得多新聞,有乜睇唔開,you jump i jump  發表於 15-12-14 08:41

彼此 彼此

小朋友駁咀有時都駁得好無聊,今晚食飯嗰時,我仔夾餸時隻衫袖掂到碗飯.
我話: 你隻衫袖食晒d飯.
仔: 衫袖係唔識食飯架.
我: 就係隻衫袖唔識食飯,你做乜要質佢食飯吖!
仔: .................

細路仔駁咀無非都係想話比大人聽我叻過你.

回覆:反叛 - 駁咀期

我囝4歲未夠,成日講野都樹起中指手指指,之前叫過佢唔好樹中指,但冇講原因,佢好快又忘記。
早幾日佢又做,我忍唔住,同佢講,樹中指係非常冇禮物行為,如果你要指東指西說話,請你用食指啦,會好啲。

過左2日,佢同我講:媽咪你唔啱,錯晒。指中指同食指(q佢用手勢)都係冇禮貌架,要咁樣(成隻手,一個(請)的手勢)先係有禮貌…吹脹…

哩啲算駁嘴嗎?但遲左2日喎

中4會開始唔駁,是嗎?

wan_sosin 發表於 15-12-14 23:02
小朋友駁咀有時都駁得好無聊,今晚食飯嗰時,我仔夾餸時隻衫袖掂到碗飯.
我話: 你隻衫袖食晒d飯.
仔: 衫袖係 ...

係~有時个細駁咀,我費時啋佢駁番轉头(有時我覚得駁咀係坏习慣,佢回你—句,你又回佢一句,会挑起佢更要贏你……),佢直情会話:好嘢!你無野講,我贏左你~我会話:把囗贏左無乜叻,叻既係做出成績,唔好講就天下無敵。你已經大个,唔好禁幼稚……不过我果个高小,佢明我講乜啦~幼稚園同低小果d, 其实真係不宜同佢嗌过~

TEMPO123 發表於 15-12-16 00:21
中4會開始唔駁,是嗎?
就如母嬰健康院d護士講:人人發展步伐不—。唔定㗎~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-12-16+07:59+

原帖由 Yanamami 於 15-12-16 發表
係,小朋友駁咀係好幼稚,一兩句我覺得都唔多緊要,如果完全唔會辯駁,我又會覺得係個小朋友唔敢講嘢,有乜都收埋唔講,我細個就係咁,係無信心同人講嘢!但如果沒完沒了講個不停,我都會終止對話!