用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教天神嘉諾撒家長
樓主: wtyedu
go

請教天神嘉諾撒家長 [複製鏈接]

引用:請不要把姊妹學校互相比較,各有所取。沒有

原帖由 monkeytiti 於 15-12-27 發表
請不要把姊妹學校互相比較,各有所取。沒有最好的學校,只有最適合的學校,而且沒有可能兩間嘉諾撒會的學校 ...
點解唔可以比較,我只係用我既準則做比較,以供其他人參考,你可以唔同意,你可以反駁,大家討論,有咩問題

技術上可以比天神及聖心私小同時取錄

回覆:請教天神嘉諾撒家長

路過問下,如果想考插班,係咪都係睇考個份卷既成績多於校內成績??課外活動請問學校注重嘛?

回覆:karbb1217 的帖子

考卷成績高分固然重要,但是插班位不多的情況下,如再配合校內亮麗成績及傑出的課外活動,當然相得益彰。近年的插班生出準簡直譲我更加明白一山還有一山高這個道理。

回覆:monkeytiti 的帖子

是水準,打錯字

引用:請不要把姊妹學校互相比較,各有所取。沒有

請不要把姊妹學校互相比較,各有所取。沒有最好的學校,只有最適合的學校,而且沒有可能兩間嘉諾撒會的學校 ...
噢,聖幼上聖心小機會頗大的;如果係咁,即是聖幼不太可能考上天神?
另叩門入的多數是讀邊間幼稚園?

引用:Quote:原帖由+monkeytiti+於+15-12-27+發表

原帖由 doggy2013 於 15-12-27 發表
點解唔可以比較,我只係用我既準則做比較,以供其他人參考,你可以唔同意,你可以反駁,大家討論,有咩問題 ...
咁st Francis 又如何,因為最近我家,有考慮抽獎或叩門。近其實也很重要。

引用:Quote:原帖由+monkeytiti+於+15-12-27+發表

原帖由 宮二 於 15-12-27 發表
噢,聖幼上聖心小機會頗大的;如果係咁,即是聖幼不太可能考上天神?

...

就算你無hold住聖心位去叩天神或聖瑪利,但佢見你讀聖幼,點都會問點解無上到兩間聖小,可能點答都難過關

...
可以同時報聖心私小同計分報天神

回覆:sbux 的帖子

無留位是無問題的。但是聖心私小幾年前開始會在自行收生後才公佈收生名單,所以沒有可能兩間同時獲得取錄。除非是幾年前,或是今年修例。

回覆:monkeytiti 的帖子

因為有些聖幼生同時留私小學位,又同時參加自行收生。另外有一些會考不同學校,所以聖幼現在會等家長考慮清楚。其實聖心無論私小和冿小也是非常好的學校,亦知道有聖幼生自行揀了嘉諾撒聖方濟,現在非常滿意,因為媽媽是舊生關係。另外一提,聖心私小校長和天神校監應該是同一修女。如果沒有記錯,可以一查。

引用:Quote:原帖由+doggy2013+於+15-12-27+發表

咁st Francis 又如何,因為最近我家,有考慮抽獎或叩門。近其實也很重要。

...
事實上有很多st Francis女生嘅終極目標都是去天神或st Mary's跳船叩門的

作為其中一家嘉諾撒女校的舊生,想澄清一下,手持任何一家嘉諾撒學校學位的學生,是不能再申請其他嘉諾撒學校的。按這理論,讀聖心和聖方濟各的,是沒有可能插班讀天神或st mary.

假設你在某家嘉諾撒學校讀小學,唯一可以跳船去其他嘉諾撒學校的機會只有中一自行收生,或升不到直屬原校中學而到其他中學叩門。

實則例子我見過如下,是在st mary轉一條龍前的:
1) st mary 小學升不到st mary中學, 成功叩門入聖心
2) st Mart 小學升不到st mary中學, 成功叩門入聖方濟各

回覆 acaiberry 的帖子

啊?乜咁架?
有個朋友現讀SFA,仲打算考插班天神

babywoman 發表於 15-12-27 20:44

啊?乜咁架?
我講緊嘉諾撒會的st francis, sfa不是嘉諾撒會的

哦,嚇得我

monkeytiti 發表於 15-12-27 09:36
無留位是無問題的。但是聖心私小幾年前開始會在自行收生後才公佈收生名單,所以沒有可能兩間同時獲得取錄。 ...

聖心私小第一輪收生只會睇聖心津小係唔係自行收咗,如果係,私小就唔會收,聖心私小第一輪收生唔會睇其他嘉諾撒學校情況。今年唔知,舊年有人聖心私小同天神自行兩間都收咗

回覆:請教天神嘉諾撒家長

我識人係拎住聖心私小 offer 去大抽獎搏 st mary ....

引用:路過問下,如果想考插班,係咪都係睇考個份

原帖由 karbb1217 於 15-12-27 發表
路過問下,如果想考插班,係咪都係睇考個份卷既成績多於校內成績??課外活動請問學校注重嘛?

...
我識嗰個早二年係原校考全級第一

引用:作為其中一家嘉諾撒女校的舊生,想澄清一下

原帖由 acaiberry 於 15-12-27 發表
作為其中一家嘉諾撒女校的舊生,想澄清一下,手持任何一家嘉諾撒學校學位的學生,是不能再申請其他嘉諾撒學 ...
以我所知,天神係接受其他嘉諾撒會嘅女女申請插班,早二年我識二個,重可以考埋插班試,final 2個都無機會再入去天神, 而其中一個去咗香港島另一女校

引用:因為有些聖幼生同時留私小學位,又同時參加

因為有些聖幼生同時留私小學位,又同時參加自行收生。另外有一些會考不同學校,所以聖幼現在會等家長考慮清 ...
個人好唔鐘意聖心津小校長條底太紅

‹ 上一主題|下一主題