用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教天神嘉諾撒家長
樓主: wtyedu
go

請教天神嘉諾撒家長

引用:剛收到通知P3精英班……有一半同學中英數測

原帖由 ptm 於 15-12-08 發表
剛收到通知P3精英班……有一半同學中英數測驗不合格。
可能係手段一種,學期初出份深卷,等多人唔合格,家長自然自行谷谷驚餐死,以保持該年學校成績,老師亦可在年尾作交代。唔信大家就留意下,通常學期初先多人唔合格。

其实如果有非精英班,成績平平既学生(家長)意見平衡下更好……

catsanddogs 發表於 15-12-10 08:40
希望樓主安心,有事實和例證支持,最重要都要配合學校,一分耕耘 一分收穫,時間是自己分配,就要靠自己家 ...
謝謝 catsanddogs 的安慰 和其他朋友的回覆, 正如樓上的朋友的提議, 如果有非精英班的家長發表一下意見就更好了.

stockmike 發表於 15-12-10 08:53

可能係手段一種,學期初出份深卷,等多人唔合格,家長自然自行谷谷驚餐死,以保持該年學校成績,老師亦可在 ...

測驗卷在十一月十八日開始逐一咁派發。如果真係「有一半同學中英數測驗不合格」
咁震撼,相信不出兩日,成個紅磡區的補習社都收哂風啦!依家要成三個星期至流出
,堅定流大家心中有數。

再者呢條帖至少有兩位聲稱係HA小三的家長係度,呢d流言蜚語,在呢度根本係完
全無生存的空間!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

stockmike 發表於 15-12-10 08:53
可能係手段一種,學期初出份深卷,等多人唔合格,家長自然自行谷谷驚餐死,以保持該年學校成績,老師亦可在 ...
點解網上咁多流言.....咪就係呢種無理據的十萬個"可能"....

引用:Quote:stockmike+發表於+15-12-10+08:53+可

原帖由 奥脫福 於 15-12-10 發表
測驗卷在十一月十八日開始逐一咁派發。如果真係「有一半同學中英數測驗不合格」
咁震撼,相信不出兩日, ...
😂

回覆 stockmike 的帖子

同意你分析。

引用:Quote:stockmike+發表於+15-12-10+08:53+可

原帖由 fguy 於 15-12-10 發表
點解網上咁多流言.....咪就係呢種無理據的十萬個"可能"....
😂

奥脫福 發表於 15-12-10 10:13
咁震撼,相信不出兩日, ...
呵呵!我不是其家長,只是一位HA三年級生的業餘補習老師沒錯,幾乎可以肯定的是,如果有半數學生不合格,老師一定在班上大發雷霆這也人之常情。但並未有發生。
此外,今年數學科確實各班都未如理想。學生都未能掌握時間,以致沒有完成整份試卷。但都是在可以接受範的圍內。

回覆:請教天神嘉諾撒家長

今日聽朋友講,2016年開始脱龍。她囡囡讀天神,她引述校長說話的。

引用:今日聽朋友講,2016年開始脱龍。她囡囡讀天

原帖由 nekoti 於 15-12-10 發表
今日聽朋友講,2016年開始脱龍。她囡囡讀天神,她引述校長說話的。
😱

我就未聽過校長在學校公開場合說過任何脱龍的安排。學校網頁仍然有一個icon「一條龍中學」以供參閱。😊

如果是2016年實行脫龍,就可能影響家長選校的決定,學校應該有通告或已在今年9月自行派位前正式通知全港,甚至有報章報導,但我完全未聽過。🤔🤔

回覆:catsanddogs 的帖子

其實呢個我都有個問號,因為小一概覽說明是一條龍,除非學校能趕及通知教育局update, 否則這訊息也很混亂吧!不過,說的是我朋友,她又是天神家長,我都唔敢肯定或否定…只是放上EK問問意見。

可唔可以問下你朋友,從哪處看到或知道這消息,又或者校長何時説這番話,我會問下其他家長有否在場聽過,我都關心這個問題,Thank You🙏🏻🙏🏻😊

我同学女今年天神P6, 我问佢有無听闻2016脱龙,佢話無听闻过吖~不过佢女係資質普通,做功課做到死死下,無乜時间空閒果类囉~

good idea, 等我問問先。

引用:good+idea,+等我問問先。 +

good idea, 等我問問先。
多謝你😍

我的朋友說從校內得知,並沒有說是什麼場合。她提議我打電話到學校查詢會比較清楚。我沒有再追問她了,再追問似乎欠禮貌。

MrBeast  我覺得你朋友似比人老點多d  發表於 15-12-11 05:04

引用:我的朋友說從校內得知,並沒有說是什麼場合

原帖由 nekoti 於 15-12-11 發表
我的朋友說從校內得知,並沒有說是什麼場合。她提議我打電話到學校查詢會比較清楚。我沒有再追問她了,再追 ...
多謝你😃