用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教天神嘉諾撒家長
樓主: wtyedu
go

請教天神嘉諾撒家長

回覆:ptm 的帖子

只是謊言和謠言,唔好信

siden  幾明顯  發表於 15-12-8 17:04

引用:只是謊言和謠言,唔好信 +

原帖由 catsanddogs 於 15-12-08 發表
只是謊言和謠言,唔好信
有d人真係亂up

引用:剛收到通知P3精英班……有一半同學中英數測

原帖由 ptm 於 15-12-08 發表
剛收到通知P3精英班……有一半同學中英數測驗不合格。
你的消息來源從那裏來?

回覆:請教天神嘉諾撒家長

無端端同你講P3精英班有人唔合格🙇🏻🙇🏻我估計你想收集消息,為你女兒叩門P1或插班,放❤️,全是謊言,唔好因為這樣就嚇怕,放❤️去考,每年7月有很多人來考插班或叩門😊

某以上家長……我朋友不是所謂亂說和謊言……請不好亂說!我亦對天神完全沒有興趣,有興趣的我囡囡已考到下年p1(是普通學校)……而我亦完全相信我朋友說話,她没有任何理由騙我.......她只想講比我聽學校情況而已……除非她的天神家長whatapp group有人做假!…………亦請某家長
不好谂多左!如沒有更改的話如小朋友2016年入學,是沒有直上St.Mary,大家可以留意吧。

回覆 yoyococo 的帖子

我好朋友的囡囡現在在天神讀三年级,她今天說给我聽。

2016年入入學不能直上st mary 中學?

好似冇confirm過?

若有改動,自行前校網一定已經大大隻字公告天下。

唔好誤會,同你説聲「對不起」,一片好心同大家講下🤗,天神是一所好學校,唔好因為一些消息而不去考叩門或插門,我女兒也是天神小三,我都知道實際情況㗎,唔好嬲,唔好嬲😄

回覆:siden 的帖子

以我所知天神無斷龍,教育局只出了一條龍微調方案,主旨是未達標要讀多一年6年級或選擇派位,換句話説,全級達標就可以直上St Mary😊

引用:以我所知天神無斷龍,教育局只出了一條龍微

原帖由 catsanddogs 於 15-12-08 發表
以我所知天神無斷龍,教育局只出了一條龍微調方案,主旨是未達標要讀多一年6年級或選擇派位,換句話説,全 ...
Apply to which year P1 students?

引用:某以上家長……我朋友不是所謂亂說和謊言…

原帖由 ptm 於 15-12-08 發表
某以上家長……我朋友不是所謂亂說和謊言……請不好亂說!我亦對天神完全沒有興趣,有興趣的我囡囡已考到下 ...
我見政府個網都仲係寫天神同SMCS和SMCC都係結龍,未有寫邊年開始脫龍喎,想請問吓係內部講,定係正式announce咗呀?

校內無人講過,如方案落實,就在2016-17小一開始

siden  thx  發表於 15-12-8 23:04

近呢兩年都好似有人在呢d選校時間係度放脫龍流料。  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:ptm 的帖子

我小朋友現在都在天神讀P3,真係冇你朋友所講的很多人不合格喎

回覆:yoyococo 的帖子

🤔

俾番d正能量先。。。

小一上課一百天影片!

https://www.youtube.com/channel/UCsC2wZFgKynOXfckaGl69ZQ
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:因家長母校加分,+小女有幸抽到天神,+真心想

原帖由 wtyedu 於 15-12-07 發表
因家長母校加分, 小女有幸抽到天神, 真心想請教現時的家長:

1. 聽聞課程很深, 要讀先二級 (e.g., 一年級讀 ...
我都係舊生,一直在想,以前我地都係日日7-8樣功課,假期十幾廿樣係等閒事,隔個星期要測數學(只記得呢樣,因為成日俾阿媽打),我只記得咁多,但似乎都係同而家狀態差唔多!但我以前讀得好開心,感覺係應付到,我仲係除了一年級,年年考頭三名!究竟係我以前痴線,定係而家真係谷咗咁多?好迷惘!

wigg 發表於 15-12-9 23:10
我都係舊生,一直在想,以前我地都係日日7-8樣功課,假期十幾廿樣係等閒事,隔個星期要測數學(只記得呢樣 ...
Handle到咪唔覚辛苦,資質差咪辛苦,就係禁简單~

我都俾d正能量先。。。

我個甥女正讀三年級精英班,放學後我跟功課,成績我很清楚,屬中上。學校沒有吹谷。但某些老師比較嚴厲。跑都唔得。全年只有兩測兩考。沒有一些不必要的練習。沒有突擊測驗。默書方面:中、英文每星期都要默,當然也有特別事故改期,或skip。
功課每天七至八樣,裡面包括改正。功課裡沒有錯漏,功課數量自然又少一點。考試畢的功課更少。試過只有三,四樣。
學生都是開心的。班上老師學生相處融合。班上當然亦有搗蛋同學和怪獸家長。慶幸我無需接觸那些虎爸媽。

希望樓主安心,有事實和例證支持,最重要都要配合學校,一分耕耘 一分收穫,時間是自己分配,就要靠自己家庭的安排😃