用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關英國Boarding School
go

有關英國Boarding School [複製鏈接]

0    0    0    0

I was told Worksop has so many studnets from Mainland China.

from my friends and some agents

who recommended Worksop?

引用:回覆+KC_Ng+的帖子 +where+did+you+get+th

原帖由 Applemannn 於 15-12-07 發表
回覆 KC_Ng 的帖子

where did you get those information??
阿仔剛第一個Term回港,他說以他現時所知,好嘅英國寄宿學校,一定多中國人。

阿仔現時所讀寄宿中學,全校約有200人,有15個華人(中港台),但是,他去接待家庭住時,女户主話阿仔間學校好廢,Total Rubbish.

引用:仲有無人有其他意見+

原帖由 Applemannn 於 15-12-07 發表
仲有無人有其他意見
阿仔剛第一個Term回港,他說以他現時所知,好嘅英國寄宿學校,一定多中國人。

阿仔現時所讀寄宿中學,全校約有200人,有15個華人(中港台),但是,他去接待家庭住時,女户主話阿仔間學校好廢,Total Rubbish. 

db7mu23 發表於 15-12-14 14:28

阿仔現時所讀寄宿中學,全 ...

佢咁講其實唔出奇。我同老公因工作關係,認識唔少英國同事。揀學校時,都問過佢哋有咩學校推介。香港agent常推介的school list都有俾佢哋望過。佢哋話,唔少學校都未聽過,建議唔好報讀。建議應該只報讀佢哋英國家長都會報的學校會比較有質素保證。

引用:Quote:原帖由+Applemannn+於+15-12-07+發表

原帖由 db7mu23 於 15-12-14 發表

阿仔現時所讀寄宿中學,全校 ...
嘩,乜咁直接,好discouraging 姐!咁佢有無講學校有冇5好先,同埋邊d系佢心目中嘅好學校?  另外呀仔有無feel upset?

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-12-14+20:02+編輯+

原帖由 wloi 於 15-12-14 發表
我有個 FD 個家姐男友嘅父母英國人 向英國教中學 邊個地方我就唔知 問佢 Caterham 都話未聽過

CPW628 發表於 15-12-14 20:40
我有個 FD 個家姐男友嘅父母英國人 向英國教中學 邊個地方我就唔知 問佢 Caterham 都話未聽過

...
我以前英國老闆和倫敦的同事都係話未聽聞過。不過,這校在香港家長心中頗有名望。
真正英國人認同的 top schools 如 Westminster, Eton, Harrow... 是很少中國/香港學生的。

引用:Quote:CPW628+發表於+15-12-14+20:40+我有

原帖由 spiderlily 於 15-12-14 發表
我以前英國老闆和倫敦的同事都係話未聽聞過。不過,這校在香港家長心中頗有名望。
真正英國人認同的 top sc ...
其實 UK 幾千間中學 佢地好多唔識唔出奇 除非住附近就識嘅

但總有一堆學校,一提個名就人人識同叫好.  就如大家都識香港DxS, SxCC...等等,而未必識...東華三院xxxx中學.  如果仔女有能力,應該都去考下老牌傳統學校,未必考唔到.  Wycombe Abbey同 Eton, 其實都唔少香港人讀 ga. 約 10+ %

太top的學校,我聽英國朋友講,如果成績不好會勸你轉校的

醒目開學勳章

top嘅學校, 讀唔上, 係會勸退學生的, 不過, 哩啲情況, 唔止英國, 喺香港我都聽過。
[img][/img]

引用:top嘅學校,+讀唔上,+係會勸退學生的,+不

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-01-03 發表
top嘅學校, 讀唔上, 係會勸退學生的, 不過, 哩啲情況, 唔止英國, 喺香港我都聽過。 ...
冇錯,呢個係事實。

DoReMi媽媽 發表於 16-1-3 23:56
top嘅學校, 讀唔上, 係會勸退學生的, 不過, 哩啲情況, 唔止英國, 喺香港我都聽過。 ...
食得鹹魚抵得渴。如果仔女無咁上能力當然唔會報啦
‹ 上一主題|下一主題