用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班升K班原校不收揮手區
樓主: 蝦米豬
go

N班升K班原校不收揮手區 [複製鏈接]

想當初PN間幼稚園未出信問我想唔想上K1時, 其他幼稚園已出報名時間, 咁梗係報咗名先啦.

回覆:蝦米豬 的帖子

我嗰間開學時已講未必收返K,所以我都報咗兩間!好彩宜家收咗!

我間講明無咩問題, 有出席PN 堂都會收番K1.
我都報左3 間K1, 以防萬一有咩變動. 而家除原校收之外, 心儀學校都收.

引用:我間講明無咩問題,+有出席PN+堂都會收番K1.

原帖由 lhkwws 於 15-12-07 發表
我間講明無咩問題, 有出席PN 堂都會收番K1.
我都報左3 間K1, 以防萬一有咩變動. 而家除原校收之外, 心儀學 ...
正常做法

事實真係非間間N都直上K1,已非新聞了!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

普通如地區迦南, 有學劵, 都不是n全升k, 都會篩一半出黎
除非真係村校, 就大機會直升, 因為好多n都會出去自己考d好d既學校

如果係名,私幼, 不能直上k, 你入讀時應該已經知了~

引用:普通如地區迦南,+有學劵,+都不是n全升k,+都

原帖由 mmki 於 15-12-07 發表
普通如地區迦南, 有學劵, 都不是n全升k, 都會篩一半出黎
除非真係村校, 就大機會直升, 因為好多n都會出去自 ...
係,有d去N面試都已講定!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆:N班升K班原校不收揮手區

果時我仔現在N班面試時話可以直升K,但一開學就立刻𨍭口風話未必可以原校K,我就立刻報定其他學校,現在原校已經告知不能收返我仔,但出面已經有更好offer,所以好在之前有兩手準備!

mmki 發表於 15-12-7 12:25
除非真係村校, 就大機會直升, 因為好多n都會出去自 ...
普通如地區迦南, 有學劵, 都不是n全升k, 都會篩一半出黎, 點解?

引用:普通如地區迦南,+有學劵,+都不是n全升k,+都

原帖由 mmki 於 15-12-07 發表
基督教中心都唔算名幼,但去N面試都已講明的。

佐佐木希 發表於 15-12-7 13:32
普通如地區迦南, 有學劵, 都不是n全升k, 都會篩一半出黎, 點解?
根本開N位太多, 直升上去都收唔晒, 仲要預留某個%既K位俾街外IN入黎,
所以N上K原校都篩一半

以海濱迦南為例,
N有107個
但K位, 47AM, 15PM

名幼如KM,
N有170個,
K位得110個仲要預around25%俾街外IN喎, 你話丫, 原校N點上K~~

回覆:蝦米豬 的帖子

點間呢?

回覆 蝦米豬 的帖子

当初讀時你应知道是否100%升,就算話多数收而不是100%都一定報定幾間K,冇蝕底架,甘真係你疏忽!
E家唯有你做多D功夫,看下有冇D可以報名。

而家村幼都未必直升
有d講到好隱晦講到要評估又盛,開學N冇耐(但同一時間係K1報名期)我鬼知你幾時評估咩。

引用:而家村幼都未必直升有d講到好隱晦講到要評

原帖由 Littlecatta2013 於 15-12-07 發表
而家村幼都未必直升
有d講到好隱晦講到要評估又盛,開學N冇耐(但同一時間係K1報名期)我 ...
總之冇證明留左K1位俾自己,都係要出面報定後備!
乜都冇預備,到時先知冇得升,都報唔切出面啦!

我舊年揀N班時, 就係呢個原因揀咗一間有名得嚟講到明K1會收番, 唔駛再interview或評估嘅學校.
一路讀仲要一路驚住俾老師踢出校咁. 2歲小朋友之嘛, 咁樣返學都返得唔開心.

回覆:N班升K班原校不收揮手區

我有報幾間,現在覺得不夠多。原校不收,另一間只收pm. 但我只接受全日或am. 有兩間未有result.

原校最攪笑的是,我住在學校同一屋苑,同屋苑的大部份不收。不明白。

有江湖消息話,為了鋪路12年免費教育,有N 班學校的k 班,必須收大量外校生,確保"公平"才合資格。當然 正選生不要offer 收後補例外。這個可能是趨勢,要留意

‹ 上一主題|下一主題