用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生幼稚園用家一問
樓主: tambb601
go

民生幼稚園用家一問   [複製鏈接]

其實都冇話好同唔好,只可以講適唔適合。民生鍾意坐定聽話的小朋友,我是K2用家,小朋友乖聽話,做嘢快,興幸有比賽及接待嘉賓的機會。自己是working mum,會每天温習,背兒歌。
如小朋友係呢隻type,你自己又會跟得緊,無疑民生應該係你杯茶,唔使4000,3hrs 有net teacher 喺課室上課同活動,可以話抵到爛。呢個外藉老師唔單止上課,還會致電給家長提醒你

回覆:民生幼稚園用家一問

老师上堂三小时盡力做好本分,定期將小朋友的優點缺點轉告家長,家長作適當跟進,這就是家校合作。

難道發現小朋友跟唔上進度,老師要私下幫他補習?咁学校每年只收75-80%的k3学生,咁當然收表现比较好的,人之常情。老师好心提点表现差升不了小学,又话人恐嚇,講真,你个女升唔上小学部,老师有吔损失,人哋为吔打电话来恐嚇!

至於比賽名額,因為人數有限定,咁當然選啲醒啲的。
如果想比賽,花三幾百元,出邊大把。
民生每班33人,算大班,但是老師有3.5個,師生比例還可以。
我們上年in過某間九龍塘熱門名幼,有朋友兒子在讀,因為班房夠大,他們那班也收足37人。

另有朋友在另外一間九龍塘名幼讀,K2 见家长时,老师明示跟唔上進度,咁實系家长要做嘢啦!唔通又要老师私補!

回覆:民生幼稚園用家一問

73662710 發表於 16-10-17 20:06
老师上堂三小时盡力做好本分,定期將小朋友的優點缺點轉告家長,家長作適當跟進,這就是家校合作。

難道發 ...

什麼是3.5 位老師?如何半個?

Chan343 發表於 16-10-18 02:52
什麼是3.5 位老師?如何半個?

因為有一個老師會留半堂,之後去另一班半堂,所以0.5

penguin8 發表於 16-10-17 23:20
路過,只知一套校服成六百幾蚊,好似二千幾蚊書簿費。

No , 無甘貴

回覆:lotteyi 的帖子

同意, 喜歡民生的家長會勁讚, 憎的又會狂閙, 其實我作爲用家, 接觸咗幾年不同班別的家長, 讚的佔9成9, 剩下的少數人, 有D 係K.2 下學期老師透露會升不上民小的, 咁如能力不及, 勉強都冇用, 所以都有少數人轉校去讀K.3, 佢身邊的朋友問, 咁一定都認爲係學校問題啦, 誰會承認自己小朋友的不足, 但其實K.2 上學期老師已通知家長有咩要改善, 家長不去面對, 不改變, 誰可以幫到你?

引用:Quote:penguin8+發表於+16-10-17+23:20+ 路

penguin8 發表於 16-10-18 08:57
我親身去西環新校問的
西環校同九龍民生無關係, 所以價錢可能唔同

firefighter 發表於 16-10-18 08:29
同意, 喜歡民生的家長會勁讚, 憎的又會狂閙, 其實我作爲用家, 接觸咗幾年不同班別的家長, 讚的佔9成9, 剩下 ...

這裡的民生死忠很愛轉移大家的視線,喜愛將批評民生的用家標籤成升民小的失敗者。何必要將對學校不滿的家長將升不到小一而發發洩情緒畫上等號呢!難到你們是那些家長肚(emoji)的一條蟲嗎?

Forgetmenot999 發表於 16-10-18 13:27
這裡的民生死忠很愛轉移大家的視線,喜愛將批評民生的用家標籤成升民小的失敗者。何必要將對學校不滿的家 ...
又不要說死忠那麼難聽。正如所有學校一樣,一定有好有唔好。K2 時老師會暗示邊啲學生上民小冇問題,我仔冇份,但我不會覺得學校不好,只是可能不適合。就算現在已有民小位,我也不會說民幼什麼都好。
無論點樣,家長心態都好重要。相信無人喜歡自己子女被批評,但視作可改善的地方,對小朋友一定有幫助。

想問大家,我囡系屋企好活躍,表達能力強,主動。但系出邊通常觀察居多,怕醜,唔講野。 講到可否坐定定,要視乎活動是否佢感興趣,譬如,講故仔、讀書,唱歌跳舞佢就會好投入。但係如果要認字,背書。。。佢就坐唔耐。
情緒較豐富,敏感,曾經試過讀一些分離繪本比佢聽,佢感同身受咁大哭。如果第時因為咩比老師話,好大可能都會好受傷。

我囡適合民生嗎?

而家讀緊happy school的N班,報緊K.

73662710  細佬多數如此。我仔在家多嘢講,接放學時,老師話太靜。  發表於 16-10-24 22:48

woodyniu 發表於 16-10-24 17:42
想問大家,我囡系屋企好活躍,表達能力強,主動。但系出邊通常觀察居多,怕醜,唔講野。 講到可否坐定定, ...

我覺得好多小朋友都係在家開籠雀,出到去內斂,我建議小班教學可讓小朋友更多機會舉手答問題,增強自信。因大班真係有排輪。我唔知民幼會否好多分小組活動,如果33人一齊聽一個老師講故事,就算企4-5個老師在場,都未必可4-5個小朋友一齊同一時間答野。

民幼分3組
Rotate!

K2分4組

回覆樓主:

我係民生用家兼old girl, 小女現k2, 她十分喜愛返學,k1時老師十分有愛心,亦聽小女話有學生要罰企,老實說,揀民生肯定係谷,但幼稚園比我想像活動得多,好多校內野餐,做小廚師,indoor playground 同outdoor playground 玩,出外visit,十分多元化。親子 involved 較多,如果父母無時間或想hea嘅民生就唔係你杯茶。
表演比賽係人人可以參加,由老師同學生投票選出,我覺得無問題喎,你可以報名參加與否。

民生三+多年好成功在拔尖補底,最尖子通常自己走, 弱的被叫走

間間學校都有好有唔好, 睇下邊個好彩啫.  人地話學校唔好, 就講到梗係升唔到民小. 呢D唔係理性討論囉,

P.S.我自己無報民生

guangdong 發表於 16-11-15 18:15
間間學校都有好有唔好, 睇下邊個好彩啫.  人地話學校唔好, 就講到梗係升唔到民小. 呢D唔係理性討論囉,

P. ...

其實正方家長原來好地地,一到武斷話人一定係讀得唔好無得升才批評呢個位,反而令人感到校風是成王敗寇.
‹ 上一主題|下一主題