用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生幼稚園用家一問
樓主: tambb601
go

民生幼稚園用家一問   [複製鏈接]

Hopeforb 發表於 15-12-7 10:38
I could only comment base on my three months MS experience in the following aspects:

Academically, ...
Thanks alot for the comment! It really helps.

是用家,我女k3, 好後悔入左民幼,只可以講如果你個女係叻女,說話表達能力好強,你可以揀民生,但如果你個女不能考一半以上或是你本身不是一個谷既家長,你會好辛苦,老師9成無愛心,有咩事只會打電話point out你個女既問題,之後就要你自己解決,解決唔到就唔洗升民小!仲有你入得民小,你就預左放棄其他名小,因為民幼要攞全1 是很難的,但要攞3係好易,女上年果班我無聽過有人係無3的,攞住1張3344既成績表說真的很難找學校!還有,學校只會將資源留給叻果班同學到,你表達能力差d或是成績比較差就咩機會都無,簡單如升旗都唔會輪到你,另外民幼只著重紀律,民幼大班教學,我女坐最側看不到白板,只是起身望一望都給老師以極嚴厲同惡既語氣叫佢sit down! 我有投訴,校務處只是說我們大班教學,無辦法考慮每一個學生企起身既原因!我女本身已經怕事,就這樣她以後連舉手問老師問題也不敢,心裡只是想著不說不理不做老師就不會鬧😡😡 民幼太打擊小朋友既自信心!民幼從來都唔會培養小朋友既presentation skill,想像力同自信,佢地最叻就係train 小朋友既紀律同寫字,佢地要求寫字非常嚴格,這個真係要家長自己去想自己既小朋友要d咩....

tobebee 發表於 16-10-8 13:40
是用家,我女k3, 好後悔入左民幼,只可以講如果你個女係叻女,說話表達能力好強,你可以揀民生,但如果你個 ...

So sad to hear that, 你囡囡小學不會升民小?

tobebee 發表於 16-10-8 13:40
是用家,我女k3, 好後悔入左民幼,只可以講如果你個女係叻女,說話表達能力好強,你可以揀民生,但如果你個 ...

真的唔澄清唔得,有人專登開個新account就係到誇張話民幼老師9成冇愛心,.... 有獨立思考的家長都知道呢位係偏激的家長,身教都唔曉!
我小朋友已經K2,一直認識或者接觸的老師,都非常為學生著想,有要求並不代表沒有愛心。我所知我小朋友K1老師怕小朋友升K2唔適應,專登去K2班房探小朋友,而且老師見小朋友頭髮長,亦幫手小朋友紮了個elsa 頭返屋企。
我同情你女兒的遭遇,但因為你自己遭遇,就死命抹黑一間用心辦學的學校,是什麼身教?

自己小朋友讀得好就會讚
讀唔好就會彈
好正常

入到去讀要睇自己小朋友彩數
小朋友未必係唔叻
咁岩老師唔鐘意你發揮唔到都無辦法

letterland 發表於 16-10-8 23:15
自己小朋友讀得好就會讚
讀唔好就會彈
好正常

Agree

回覆:tobebee 的帖子

嘩原來有人讀得咁唔開心, 坦白講,我真係末聽過咁負面, 我家族中有小朋友portfolio assessment 末試過有3, 幾乎全1, 只有幾個2, 年年有數個講故事比賽, 朗誦比賽, 天才表演, 班內人人都可以表演, 家族中小朋友每年上小學禮堂上台個人表演, 大膽有自信, 老師家長日只問小朋友情緒人際关係等问題, 有愛心, 老師係有要求, 可能有人冇offer, 未能平復心情...

ksyip  每年上小學禮堂上台個人表演 --> No,  only a few of them will be nominated by teachers.  Other parents   發表於 16-10-12 10:53
ksyip  年年有數個講故事比賽, 朗誦比賽, 天才表演, 班內人人都可以表演 --> Yes   發表於 16-10-12 10:50

我覺得正反兩面都聽吓,都是好的,加上樓主自己又會思考一番,別冇不妥。

:wave:

happyapple 發表於 16-10-9 10:12
我覺得正反兩面都聽吓,都是好的,加上樓主自己又會思考一番,別冇不妥。

...

我覺得正反兩面都聽吓,都是好的,加上樓主自己又會思考一番,別冇不妥 x2

popopaco 發表於 16-10-9 12:52
我覺得正反兩面都聽吓,都是好的,加上樓主自己又會思考一番,別冇不妥 x2
...

Agree x3

回覆:tobebee 的帖子

我是用家, 大細女也讀民幼, 大女活躍好學但較孤僻, 細女文靜不愛閱讀但合群, 二人的評估都很好

大女K2 時學期初一個月內不停收到老師的投訴電話, 叫我留意小朋友太孤僻, 又同小朋友有爭執, 隔幾天又和另一小朋友爭執, 我當時也很Negative,  是否此學校不適合呢? 我女明明好乖, 好叻架, 平時只有人讚, 冇人投訴, 點解會咁? 好彩我老公不停調節我, 其實老師留意到問題預早提示我, 而唔係升唔上民小先講, 我覺有道理!

反而比更多耐性教導大女, 成日攬住佢, 一步一步教, 之後冇再收到電話, 家長日老師說看到大女的進步, 合群了, 再冇同人鬧交, 我都差d 喊出嚟, 其實好感激這位老師, 凡事也有多面, 忠耳必逆耳, 問題是家長個人是否願意面對, 對正下藥

「民幼從來都唔會培養小朋友既presentation skill,想像力同自信,佢地最叻就係train 小朋友既紀律同寫字,佢地要求寫字非常嚴格」

請問民生正方用家,學校如何培養小朋友presentation, 想像力,critical thinking, problem solving之類?

另外抄寫上是否較嚴?量又會不會比其他多?

間間學校都有呢D情況, 夾到咪好, 夾唔到又覺得自己仔女冇問題, 咪學校唔好囉...
如果唔讀呢間, 第2間一樣係有同樣問題...
仔女自己鐘意邊間就自然會讀得開心...

letterland 發表於 16-10-8 23:15
自己小朋友讀得好就會讚
讀唔好就會彈
好正常
100% agree!!  我已經好清楚咁講明, 如果你個小朋友係中上, 必定會覺得學校無問題,
我亦同意老師鐘唔鐘意你小朋友都好大因素,
另外, 民生老師無愛心, 係人都知!  小學更多無愛心的老師...
的確, 我女K1遇到果個都係一個很好的老師, 只是萬中無一的好老師...
我都感激她能遇上...
我都是過了K2, 才漸漸發現民生的不足...
我亦都說過, 如果家長是一個谷的家長, 民生無問題...
如果你期望學校能給予你小朋友任何SUPPORT,
那你必定會失望...
或許可以講, 民生教育的方針與我的期望有很大出入...

我期望的幼稚園係會幫助孩子建立自信, 培養學習興趣, 主動學習和表達能力...
但民生的教育係著重於寫字端正, 唱兒歌全對及嚴守紀律.

回覆 koobwhite 的帖子

不能再認同更多, 有苦只有成績在中下的家長才能感受得到.... 因為事實民生的資源真的只於在中上的小朋友身上,
那些家長永遠感受唔到我地所感受的...

BABA124 發表於 16-10-9 09:31
嘩原來有人讀得咁唔開心, 坦白講,我真係末聽過咁負面, 我家族中有小朋友portfolio assessment 末試過有3 ...
一看就已經知道你小朋友是中上的一群..上面都提到, 老師都存在著很大的因素, 我女隔離班, 老師是新來的, 成績表俾分都不會太差...
但都不可能是全1..... 我們這班在 "木"性老師的手下, 真的幾乎全部人都有3....
你所說的故事比賽, 朗誦比賽和天才表演基本上都是同一項目
一開學給你選擇會參加那個比賽, 之後在課堂上每班選出幾位, 我不知道是2位還是3位去代表班去比賽...
當然, 被選中的一定是比較有自信和叻的幾個....

這樣的比賽怎可以說是培養學生的自信呢? 只在給機會班中較優秀的一群吧了...
我再重新, 對於成績中上的學生, 學校是給予很好的資源的, 只是對成績中下的不好便是!

我都是那一句, 如果家長肯定自己的小孩永遠都是中上生, 那民生適合你們...

Hopeforb 發表於 15-12-7 10:38
I could only comment base on my three months MS experience in the following aspects:

Academically, ...

"NET support is very sufficient , total 18 in total."

請問民幼是不是net 班主任?英文/國語有多少時間?

koobwhite 發表於 16-10-10 08:11
見到言論,真的忍不住要回應。不認為前者是偏激

我是兩小孩民生用家,由幼稚園讀至小學

「,假期整日是功課讀書再讀書才能勉強應付到。這環境下很難培養小孩的信心和對讀書的興趣。甚至付他們已害怕了讀書。」

可否講一下功課量有多少,那一級

tambb601 發表於 15-12-6 15:02
想知其好與壞(咩方面都可以),因我與太太對入讀民幼有不同意向。
請問有無用家可以比啲意見本人,因為我 ...
民幼用家,仔仔K3,屬活潑愛發問型,以下意見作參考。
1. 老師:慶幸這三年遇到的老師都有經驗有愛心。兒子並不是乖巧型,間中會有不遵守規矩的情況。老師會指出兒子應改善的地方,及教導他在課堂應怎樣做。我也聽過有些老師較嚴格,如果達不到要求,會有說話聽,但這屬少數。

2. 課程:多元化及多參觀活動,為孩子發展, 不是為考小學而設。與KV, KM 相比是淺,若要求那種課程,MS不適合。

3. 比賽及表演:級制比賽經老師及同學投票,算公平。但有很多其他比賽,包括校內表演及公開比賽,選舉有欠透明度,來來去去都是那幾位同學參加,學校甚至沒有通知其他家長有那樣的表演或比賽機會。這是有點失望的。

4. 費用:其實幾抵,雙班主任,外出參觀活動大多免費,家長陪同的收費也很相宜。

民幼9月尾公布了上小學的名單,兒子有幸被取錄,真的安心了不少,畢竟民生也是一間不錯的學校,合適與否則見仁見智。身邊的同學不少已有其他學校的2nd in 或offer, 當然少不了父母的盡力栽培。
‹ 上一主題|下一主題