用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生幼稚園用家一問
樓主: tambb601
go

民生幼稚園用家一問  

回覆 tobebee 的帖子

民幼用家,有民小offer.

: [size=15.3333px]民小.  (但真的不是每個孩子都適合民小)

我覺得小朋友愛坐定定, 做野慢, 社交技能差 (少說話), 少問問題
會有優勢

K2 每天有一個小時的學習活動 (包括一個藝術,一個學術作業

一個茶點).  完成就可自由活動.   我小朋友做野慢, 社交技能不強, 少問問題的, 要用足一小時先做完學習活動, 冇時間同其他小朋友玩, 不會收投訴電話

反之醒目手腳快小朋友 15mins 巳完成, 佢地有45mins可自由活動, 但自由活動時要安靜 !! 一個有正常社交技能的K2孩子
45mins 自由活動點可能會安靜, 一嘈就收電話投訴, 明示暗示民小老師要安靜的小朋友; 自由活動時間有玩具玩, 有書睇, 如用大部份時間玩玩具, 小部份時間睇書, 一樣收投訴電話 …. 我明果d家長都好有壓力 …   

另外, 很多大型/校際節目和比賽, 只有幾個學生被通知可以參加果幾個學生一年可參加幾個節目和比賽, 但大部分小朋友係完全冇機會參加 .. 我小朋友不愛比賽, 所以我不介意.   

民生課程不淺,假期功課多到上報紙。

引用:民生課程不淺,假期功課多到上報紙。

原帖由 bubuG 於 16-10-12 發表
在剛過去的暑假只有一本內容簡單的暑期作業,貼下貼紙、寫好少字,只用三天便可完成。k3功課也不多,每天一樣,週末三、四樣,不過也很簡單。

回覆:民生幼稚園用家一問

k3開學冇幾耐,老師都有打電話畀我,講小朋友喺學校嘅情況,當中有讚有彈,其實呢一點我係好欣賞,老師肯主動打電話來溝通 ,令到家長可以知道小朋友喺學校嘅情況,咁樣唔係好好嗎?!

Chan343 發表於 16-10-10 00:26
「民幼從來都唔會培養小朋友既presentation skill,想像力同自信,佢地最叻就係train 小朋友既紀律同寫字, ...

My kid was asked to take his favourit toy to school this week for the " show and tell" session.
Another home work: given a sheet with 4 pictures, 3 with words, the last one is blank, kid was asked to use his imagination to complete the last one and present the whole story to people to get 20 signatures.
this is for K1 student.

So far we are very happy with the school.
Very nice and caring teachers
With NET all the time
PTH every day
With a good primary/secondary school as support
only $3700 very month x10

We feel sorry for the parents whose kids were not given an offer in primary school, but it is unfair to criticize the school in every aspect.

tobebee 發表於 16-10-12 01:39
一看就已經知道你小朋友是中上的一群..上面都提到, 老師都存在著很大的因素, 我女隔離班, 老師是新來的, 成 ...

It is practically impossible to let every kid join a competition!My kid is asked to sing a song in class next week and teachers will choose one student among 33 kids for the competition!  It is okay even my kid is not chosen,

bubuG 發表於 16-10-12 12:36

假的,只是果次因為撞學校90周年紀念,新年假抽左4日去3月校慶放,所以先令到同學覺得多功能,事實上如果講功課深淺同量民幼是適中的,不會多,我女很多時覺得功課不夠,要求我買習作給她做! 我想講民生真正多既係親子功課🙈🙈

ksyip  My K2 boy did 11 homework during last CNY holiday .... that's true.  發表於 16-10-14 15:18

tobebee 發表於 16-10-12 15:56
假的,只是果次因為撞學校90周年紀念,新年假抽左4日去3月校慶放,所以先令到同學覺得多功能,事實上如果 ...
親子功課今年开始已減50%
学校從善如流

一間學校當然有擁護者和不接受者,我只是想告知樓主實際上佢係有機會會遇到呢d情況,事實上我是很後悔入左呢間學校,當然後悔的不只我一人,有好多其他家長都是,支持者你們就繼續讀下去,可能這間學校真的適合你們的孩子,我只知道一所好學校老師的流失率不可能那麼高,net年年換年年新,未入讀的亦可入去試試,無試過永遠唔會明白同相信的,最後忠告係,如果你小朋友有名幼收,如kv, km, sc... 千萬要慎重考慮是不是要為了一所學校而放棄整個森林...

tobebee 發表於 16-10-12 15:56
假的,只是果次因為撞學校90周年紀念,新年假抽左4日去3月校慶放,所以先令到同學覺得多功能,事實上如果 ...

假唔哂,我親戚讀緊的。

73662710 發表於 16-10-12 15:38
It is practically impossible to let every kid join a competition!My kid is asked to sing a song in  ...

I agree

tobebee 發表於 16-10-12 16:22
一間學校當然有擁護者和不接受者,我只是想告知樓主實際上佢係有機會會遇到呢d情況,事實上我是很後悔入左 ...

MS primary school gives offers to around 70% of its K3 students during the first round in September. So parents of the other 30% will be disappointed and feel deserted, but as some K3 students may get in targeted Government subsidized schools/dss/private schools, more K3 students of msk will be given offers later. I know a parent whose kid is in P1 of MSP this year. She told me that only 3 out of 33 in her kid's class did not have offer, but I don't know the situation of offers in other classes. All in all, it can be deduced that the admission rate was quite high. Even though the admission rate is high, there were still some students with NO offers, it is logical to have plan A/B…and to prepare one's kid for the uncertainty. Even in  MSK, one should not abandon the whole forest well from the beginning!

回覆:73662710 的帖子

我舊年都係怕民生老師冇愛心,所以揀左pc, 雖然 ms校園很靚,語境又好,但認為小朋友開心返學最重要,也不想她長大後變成一個功利,無愛心的人

回覆 ksyip 的帖子

我仔的情況大致相似,我好認同民生不是每個小朋友也適合。我仔做野快但就剩太多時間玩,於是就出現同同學玩得太癲太嘈或者有機會爭下野等問題。K2的確係有d 壓力,因為希望可以升小所以都要提小朋友配合,改善自己既行為。
愛心方面,好睇你遇到個老師好不好,我仔K1老師麻麻(當然有家長覺得ok 因為佢小朋友聽教聽話),我仔K1已經被罰企罰坐,情緒都變得麻麻。到K2老師好好, 有愛心, 仲幫手處理左d 行為問題,我也感恩遇上好老師,這年我仔進步好多,情緒亦改善。我相信學校有好老師亦有麻麻既老師。

功課一點我個人認為真係比其他幼稚園少,每日一樣,好快可以完成。上年90周年,搞家長的比較多。至於上報個次,真係不知為何假期短左突然又多左d, 但真係只有個次。功課壓力真係相對少,而且一向最難搞既親子功課今年都減少左。

至於比賽表演等機會,正如大家所說叻既就會有,簡單連升旗我仔也無試過,不過我仔不介意,比賽表演佢也不喜歡所以無所謂。

其實如果小朋友能力高,聽指令好,表達能力強,坐得定又專心,讀民生絕對無問題,機會好多,老師也不會對呢d 小朋友差。 好似我咁,未至於後悔但呢2年辛苦少少,壓力大少少。

至於入去會不會為一棵樹放棄整個森林,我有offer 之後個心定好多,當然最後會不會入讀可以再考慮但至少安心了。以我所知都好多人有offer ,加上前人話民幼小朋友好多都考到好既小學,所以我相信龍校就有呢個好處。

73662710  壓力已比讀sc kv 少很多  發表於 16-10-13 07:36

tenko 發表於 16-10-13 00:38
回覆 ksyip 的帖子

我仔的情況大致相似,我好認同民生不是每個小朋友也適合。我仔做野快但就剩太多時間玩 ...

Thank you very much for your sharing!May I know how you found your son was punished in K1? Because we cannot observe the class. Being a K1 student, he could volunteer to you what happened in school accurately. He is smart and you can aim higher, those better than MSP

JaneLou 發表於 16-10-13 00:34
我舊年都係怕民生老師冇愛心,所以揀左pc, 雖然 ms校園很靚,語境又好,但認為小朋友開心返學最重要,也不 ...
首先恭喜你家小孩入到培正。另外我想你想多了,民生也是一间充满爱心的学校。但是因为半龍校的关系,學校對學生有要求是很自然的,而每年總有一些人之前放棄了sc kv …等等,入了民生后又沒有p1位,最后心有不甘而抱怨也是很自然的事。至于讀了民生而变得没有爱心我想是不会的。

也有听聞有家長收到电话,那位家长有些不高興,因為在所有父母心中,自己的小孩永遠是最乖最好的,有些人一時接受不了。

老師也是人,放學後拍拍羅有走人,還是利用自己的私人时間打电话给家長'complain' ,我想正常人应该能分辨那些是好和盡责的老师。

我们上年也放棄了sc kv Victoria, 選民生,而家心情放松了很多,直资私小4-5000 人報,收百多人,心里壓力很大,當然3年后如果最终民生唔收,我唔否認我可能会数嗅它。

Hopeforb  將心畀心,欣賞你的坦白!不過你小朋友可以四串一,有咁多名幼offer, 升任何小學都唔會有問題!加油!   發表於 16-10-13 22:32
novelle  你很坦白!   發表於 16-10-13 14:16

回覆 73662710 的帖子

我仔自己有講過被罰,亦有講過其他同學被罰。當然我仔講的我不全信晒,始終年紀還少,表達不完全清楚。到了學期尾家長日,老師跟我說我仔情況,亦承認常以罰的方式處理。確實我當時心中有埋怨如果我仔有問題為何不早點告知我,讓我早點知悉早點改善。我亦與部份家長有溝通過,的確有些評價也好一般。

當然可能我自己都有責任,無經常主動問老師仔仔上課情況,以為老師無講就是沒有問題。我自問從不會介意老師比意思及提點,所以K2時我主動向老師講我兒子的問題,叫老師有任何情況多點向知我,而K2老師亦非常好,從來沒有用罰企的方式處理我兒子的問題,會耐心地教導及解釋。我感恩遇上一位好老師。

有幸受老師竉愛的學生有很多發揮機會,同班既女同學,K2,K3都有份升旗,好多表演機會. ( 我小朋友同我講我好想升旗,但點解無論次次佢擥手都不被選中, 小朋友好失望.......)
呢D 家長應該愛C民生,其他非幸運兒完就無甘好彩啦,有同學食野慢D都常收老師電話, 我小朋友畫畫唔好,將樹綠色葉畫到圓型,老師刷完再刷話榭唔係甘,不斷淺踏佢, ..有次我小朋友上校車先忘了攜帶外套,跟住佢眼淚已差D淺出來, 老師會罵架, 我好心痛,辦幼兒教育唔係甘......

73662710  感觉老师很惨,做唔做都比人鬧  發表於 16-10-13 23:12
L+H  好慘  發表於 16-10-13 16:48

回覆:民生幼稚園用家一問

MSCKG,  K1 用家。

小朋友番學好開心,好鐘意番學。是細B, 較怕醜,不主動,不肯開口說話。老師在開學一星期後逐個打電話俾家長報告小朋友的情況,也說我小朋友太怕醜。一個月後,再收到老師“投訴”(本人覺得是善意提醒),話唔肯出聲。我很感謝老師讓我知道情況,好讓我跟進。

每天功課不多。有其他功課需要家長配合,如親子功課(兩星期一次),閱讀計劃,如果家長不願意花時間,不要揀民生。

我感覺民生對學生有高要求的,紀律,主動,自理,社交,絕不 hei.  我亦不覺老師冇愛心。暫時未知道,樓上話“升旗”,“表演”,只揀叻學生的情況。但我又覺得呢個現象好正常,反而我會鼓勵小朋友要更努力,或在其他方面發揮長處,有時“失望”,也是要學習的過程。 so far,  好滿意學校。

利申:放棄培正,KV,  宣道,禮賢等等

一念天堂,一念地獄。有人看到半杯水,埋怨唔夠飲,有人即慶幸重有水飲!有人覺得老師,要笑口迎人,好似去迪士尼D迎賓咁笑的老師,才有愛心;反而有所要求,刷小朋友字/畫,要求小朋友改善的,就沒有愛心。

家長點樣幫小朋友解讀老師的行為,從而鼓勵小朋友增加積極性和正能量去面對,就要看家長自身的修為和態度了!

73662710  他是民房级,有難言之"忍"  發表於 16-10-13 23:16