用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友面試喊或吾答問題揮手區
go

小朋友面試喊或吾答問題揮手區

簽名被屏蔽

回覆:小朋友面試喊或吾答問題揮手區

唔好唔開心!真係好睇小朋友當日心情同精神,唔扭計我當好彩!

我個單對單反而好啲,一group in 就唔答問題,投降⋯其實咁細個,去到陌生環境唔慣好正常,我唔怪佢。

引用:我小朋友就系噤,一系喊一系吾答老師問題,

原帖由 puichingforsure 於 15-12-06 發表
我小朋友就系噤,一系喊一系吾答老師問題,又或者扭曬計,不過我每次完成面試都好以自己小朋友為榮,兩歳多 ...
其他家長可能佢地小朋友唔係次次情緒咁穩定,真係睇佢地心情,如果唔喊,真係出乎意料之外。

引用:我小朋友就系噤,一系喊一系吾答老師問題,

原帖由 puichingforsure 於 15-12-06 發表
我小朋友就系噤,一系喊一系吾答老師問題,又或者扭曬計,不過我每次完成面試都好以自己小朋友為榮,兩歳多 ...
我大女已中學,細仔今年in K1⋯⋯
我大女係嗰種超合作淡定型,細仔就200%視乎心情(面試可以有極端反應,超合作or超玩野都有,佢完全唔怕醜)
可能有大女經驗下,心態真係改變左,要認叻咩?到大學嗰part先講啦⋯

咪理佢地啦,幼稚思想嘅怪獸嚟啫⋯

p.s我認同要多欣賞自己仔女,但不是用踩低人去抬高自己嘅方式!

L+H  agree  發表於 15-12-6 15:54
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+15-12-06

原帖由 cameo 於 15-12-06 發表
我大女已中學,細仔今年in K1⋯⋯
我大女係嗰種超合作淡定型,細仔就200%視乎心情(面試可以有極端反應,超 ...

我反而見到有媽咪一出來就質問小朋友剛才點解唔識,真是唔好咁大壓力啦!我同我小朋友講去玩喳,講得去玩就緊係玩完就算,唔通去完公園問點解頭先唔玩秋千

回覆:puichingforsure 的帖子

幼稚園interview 真是好講緣份,好似我個仔就唔鍾意唱歌跳舞,一教呢樣就等如唔洗考,但另外一個角度看,好多資優或者有才華的人都好有個性,唔合作好正常傘

其實講者未必全有心、自己小孩叻難免有自豪感但聽者會好在意😪

小孩不停改變,你們要加油。老實講、當你小孩叻叻時,你們也會自然感到自豪。到時別忘體恤別人的感受

回覆:puichingforsure 的帖子

我個女in培正一入學校範圍就喊,直至離開。佢平常係唔出聲冷靜型。亱晚臨瞓傾計,佢自己講「今日去學校我喊呀, 好驚呀。」唉心都up埋。其實,做父母要「鼓勵」佢完成成個interview過程都幾狠心但無奈。

我小朋友係保險型,驚錯唔敢答,頭幾次iinterview 完全唔敢講咁制,起初我in完都会責怪佢,明明識又唔答!但後來又諗,兩歲咋,想点??大人返工開会都唔係個個敢开声講野啦(包括我自己)
樓主講嗰種家長我冇遇過,反而老師反應真係好反映到個老師的專業同愛心,有位老師見到我小朋友咁,即時好冇耐性,個樣話俾我知:唔識講野咪黎考啦!我作為阿媽真係好難受。

引用:我小朋友係保險型,驚錯唔敢答,頭幾次iint

簽名被屏蔽

我女第一間in民生唔出聲,明明識答又唔講(平時講野好叻),好彩老師有耐性慢慢引導,問完字母數字再問返圖片,最後都叫有反應完成左。我當日忍唔住一上的士就鬧佢,佢係咁喊係咁講對唔住,我冷靜落黎覺得自己好衰hurt到佢,於是下午另一場interview改用鼓勵形式,雖然最終佢只答岩七成,但我都勁讚佢,獎勵佢去公園玩,自此佢對interview有返信心,愈戰愈勇仲識舉手答。有無offer都好,家長都應欣賞小朋友過程中既成長

Group in 對小朋友是有壓力的,壓力是他突然要坐低對住5、6個唔識既人講野,又無玩具,我覺得仔仔喊著走係正常。我咪當他唔鍾意個間幼稚園囉,又順便觀察下老師點樣應付呢種情況,有無耐性同愛心。個人認為揀岩賽道比贏在起跑線對小朋友更重要!

其實成件事成個生態係好荒謬。但又要無奈接受。當然如果家長係對學校無要求,可以對這種生態置諸不理。但現實係大部分嘅家長都唔多唔少甚至全力配合這個市場。考到好學校就會好excited.甚至有些家長對某些學校神化。但長路漫漫,升小升中升大揾工....路遙才知馬力。