用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 十年同行分享:亞氏保加症
樓主: 朱雅靜
go

十年同行分享:亞氏保加症  

醒目開學勳章

引用:我仔五歲初步話系亞氏,六歲才正式評估為AS

原帖由 LeeCC 於 15-12-10 發表
我仔五歲初步話系亞氏,六歲才正式評估為ASD
我仔就14年四歲半ASD(醫生提及亞氏但話已不用這名稱), 之後5歲幾見精神科問佢係咪亞氏, 他說曾有言語delay不算, 總之已歸入ASD, 小一入學近六歲只沿用之前確診ASD, btw其實我自己覺得是雙重特殊但政府不會咁評因他們不是test資優的地方, 我仔細仔剛上小一, 要再細分就要大的私人再check, 看有冇需要吧!? 仔記性只是略好, 在一缐尾傳統谷但不算最甚的小學讀, 第一次考試成績不俗, 數理很好, 只閱讀理解不看題目自己自創答案扣分, 因為學校近便, 仲有很多時間剩比佢的天文地理興趣, 而適應方面因為一早看了不少小一適應書包括LEECC那本, 對佢多番提點適應良好有朋友仔, 但看到不斷需要學習及調整行為技巧, 社交反應略豬豬的, 正常仔是自動波的, 不過keep到很強烈的享受同其他人玩, 所以很受教, 有固執行為但不悪意, 尊敬師長不反抗所以不大影響他人, 小學有個別言語及將有社交小組跟進, 不過很疏的不能同學前比

ncls    發表於 16-6-8 22:51

llam1210 發表於 15-12-10 22:53
請問是什麼書名

從轉,適應到融合——協助自閉學童適應普通小學,家長篇

回覆 piglet0529 的帖子

剛5歲才確診,沒有支援,只給一堆自費及資助機構的簡介你看。建議做言語社交小組,轉介醫院排到明年6月先第1次會面。回覆醫院服務對我仔這年齡已是最高及最多的服務。未確診前已自費上一些社交及職業治療,費用很貴,但見效果,尤其情緒方面,(我仔兼有活躍及衝動表現,adhd待上小再見精神科醫生觀察先落實確診要否吃葯)本以為政府確診可減輕點負擔,原來都唔係。

醒目開學勳章

引用:Quote:Jjchow2015+發表於+15-12-9+15:59+成

原帖由 朱雅靜 於 15-12-09 發表
係,亞氏仔的專注係自己都不能解釋,所以可以有好多好奇怪的原因鐘意或唔鐘意某一科,或者係某一種測驗默書 ...
請教一下, 我見我仔小一冇乜問題, 咁到高小亞氏仔多出現咩問題? 是否我現在多爭取社交機會給他, 到高小會好的?  有咩其他要注意?

我有時見他真的好多自己意見的提出, 不大理它人, 唔該及對唔住雖然明白那情景需要講但很少講, 但佢周時keep到微笑所以暫時看還可以

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 剛5歲才確診,沒

原帖由 irenelwl 於 15-12-11 發表

剛5歲才確診,沒有支援,只給一堆自費及資助機構的簡介你看。建議做言語社交小組 ...
學前可能沒有了, 我仔早你仔幾個月確診,兼之前已排言語治療及職業(小肌肉)治療, 所以這兩項趕及上左幾堂, 精神科我當時四月見第一次, 勉強比到暑假上小一的遊戲小組, 幾好的比佢學多點同小朋友群體遊戲學輸贏, 如你仔趕不及也盡量利用暑假上遊戲社交或小一適應, 你仔兼有衝動ADHD? 千萬要keep精神科看症, 因為上小學後好多要政府report, 同埋精神科先開到藥(當然情況需要才要用藥)

剛過暑假開始已持續自費上一d社交及情緒小組, 都報左協康的小一適應班,希望會收, 等1月面試。精神科明年3月先見第一次, 我都知要keep住見, cac的職業治療師係咁強調我仔無感統問題, 又話佢小肌好好。
但小朋友真係渣唔到筷子, 佢都試過佢係做唔到, 只叫我們練習。但我私人的職業治療師, 及小童群益會的幼兒導師都話我仔感統有問題, 小肌差..... 真係覺得係政府見, 好似唔到最嚴重都叫無問題咁, 唉。

回覆 Jjchow2015 的帖子

有沒有診斷?

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 剛過暑假開始已持

剛過暑假開始已持續自費上一d社交及情緒小組, 都報左協康的小一適應班,希望會收,  ...
係, 政府上左幾堂就話我仔pass冇得上了! 除非你仔第日小學小功課, 如果不是便要手肌好, 做功課才快, 其實你也可以去學游水或擧石也可以練手肌

1.        復康黃金期係一至六歲,所以政府資助只係到六歲(學前),六歲之後,政府覺得I位或S位己是資助,有CP或EP一年或半年來看看小朋友比比意見,大部份時間都係交比社工同老師,坦白,有時候唔係嚴重影響課堂,社工同老師跟本未必理(好彩校長明事理會比多一點資源或請多半個社工跟,如果唔好彩,好多都係放在差班由得佢自生自滅,所以香港對有特別需要小朋友的照顧真係。。。。TSA又識得攪,正經野又唔做)
2.        我個人覺得千期千期唔好等政府,因為政府如CAC所講的嚴重,同我們一般家長覺得嚴重是分別好大,他們的ASSESSMENT好麻目一點都唔HUMAN(個人感觀),我認為小朋友的發展過左便過左,追都追唔番,有能力的一定一定要比佢去報NGO的服務,(唔係買廣告﹐因為我唔係佢地顧員)耀能同協康都好好,基督教服務處都可以,私人方面STEP會較好。

1.        我經驗言語治療同小組社交活動最好報,可能好多家長都唔知,言語唔係只係溝通,而係腦部的思考訓練同組織,這是一個好重要的練訓幫助他們腦部發展。社交小組我想大家都明白,唔解釋。OT便因自己小朋友,小肌肉弱便一定要訓練,因為協調都係腦部發展的一部份。不過報了什麼都好一定一定千期千期要多在家做練習,唔好懶,自己唔得教姐姐幫手,唔好以為看了治療便一了百了,一定要努力
2.        耀能同協康都有出書,好多都好實用,我自己好多資料都有參考,所以值得一看。

有家長PM話我的MES太長好難睇,所以分開出來呃生產力

回覆:朱雅靜 的帖子

不要理會別人看法,問心無愧就得,多啲資訊係幫助到我地一班又迷惘又擔心的家長,希望繼續分亨,謝謝。

回覆:朱雅靜 的帖子

2.5 yrs 已診斷為asd! And the psychologist said should be Asperger but they don't just this name now

My son is 4 yrs old now and joined ot, st and social class in the past year

8月開始到而家已日日在家做ot訓練, 有小肌, 感統, 專注, 真係人都顛, 放工得個小小時間, 又要勞氣大個個, 又要捉住細個個 , 週身骨痛,都要痛住番工, 好無助, 但又要死頂 ><

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 8月開始到而家已

8月開始到而家已日日在家做ot訓練, 有小肌, 感統, 專注, 真係人都顛, 放工得個小 ...
有的可以留放假做, 我仔K3起有約幼稚園同學一齊玩, practice學到的社交, 去公園又可以訓練大小肌

回覆:irenelwl 的帖子

回家做訓練真是不容易,小朋友又累,大人又累,唯有想方法motivate 下大家!一起努力!

我媽幫我接小孩放學,每天都比時間他跟同學在學校公園附近玩,一來放電,2來想佢合群。

回覆 Jjchow2015 的帖子

是丫,所以上來跟jm們傾下計,減下壓,一陣回家又忙了。

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 我媽幫我接小孩放

我媽幫我接小孩放學,每天都比時間他跟同學在學校公園附近玩,一來放電,2來想佢 ...
那他同同學仔玩嗎?

去公園吾一定系同人玩,我仔幼稚園時日日放學同的同學去公園,他只係自己一個在樓梯行上行落,吾系同人玩

系上左小學後,才識得同其他人玩,現在去公園,三吾識七都玩到