用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 十年同行分享:亞氏保加症
樓主: 朱雅靜
go

十年同行分享:亞氏保加症   [複製鏈接]

Chowying 發表於 16-9-17 17:59
我曾經問過 step 社交班,等左成年都未有位  等到已經升六年級

...

我一問就有位上。

引用:Quote:Chowying+發表於+16-9-17+17:59+ 我

原帖由 dearmm 於 16-09-18 發表
我一問就有位上。
請問係用 ilaugh 學社交嗎?我問時冇位,等左好耐,中間打一次電話去問,依家我 focus 都放係升中到先喇,試吓揀間 support好少少。

Chowying 發表於 16-9-18 11:33
請問係用 ilaugh 學社交嗎?我問時冇位,等左好耐,中間打一次電話去問,依家我 focus 都放係升中到先喇, ...

應該喺,同明愛大同小異,你再問油麻地中心

引用:Quote:Chowying+發表於+16-9-18+11:33+ 請

原帖由 dearmm 於 16-09-18 發表
應該喺,同明愛大同小異,你再問油麻地中心
唔該你

請問你哋嘅亞氏子女是否很喜歡包拗頸呢?總之跟他說甚麼,他都說不好。跟他說A,他就要B;你說B時,他就要C;你說C時,他又要A。

測驗明明識嘅,又要漏空畀老師填;又特登計錯數,總之乜嘢花款都有。獎勵、懲罰方式都用過,但係佢好自我,根本唔CARE,真係令我好頭痛,大家有冇咩嘢方法解決?

caroleesw 發表於 16-11-8 22:25
請問你哋嘅亞氏子女是否很喜歡包拗頸呢?總之跟他說甚麼,他都說不好。跟他說A,他就要B;你說B時,他就要C ...

我小朋友都係咁,咩都話我要咁咁咁。。。。要人地就哂佢,唔就佢就大吵大鬧。。。。問佢聽唔聽話答唔聽,問佢知唔知又答唔知。。。。自己睇you tube一定要迫我地一齊睇,你唔理佢佢會禁住我地塊面睇,一路睇一路講解。。但唔知佢講咩,(佢睇嘅和解釋大部分係英文)..亦都好要面,人地笑又話人笑佢。。。。。

lkube 發表於 16-11-9 01:17

我小朋友都係咁,咩都話我要咁咁咁。。。。要人地就哂佢,唔 ...
我個仔現在4歲多, 一樣咁情況. 連去食飯, 瞓教, 去廁所, 返學都話唔好. 總之叫就唔做, 樣樣作對. 講佢好嘢衰嘢, 都唔鍾意. 會發脾氣會叫會過嚟打吓踢吓您. 做功課劃線連線, 教數字同數數量, 都成日教到炆. 我知佢唔係嚴重果D A仔, 但好多時真係好唔開心, 都已經有到校服務. 但問題依舊, 放完年假情況仲差, 唔通唔訓練便會退步?

回覆樓主:

我仔仔都係講a要做b,由其做功課,完全唔合作,有時真係好灰心,有幾個同我仔同齡嘅小朋友,都唔同佢玩,好心痛好想佢可以好似正常小朋友咁,有朋友,有知己

回覆樓主:

小兒k2,想問點先知邊間小學會支援亞氏小朋友

朱雅靜 發表於 15-12-9 15:45
其實都唔可以咁講,好睇亞氏仔的能力亞氏仔之所以叫高能力,是因為他們除了好記性外,他們學習其他新事物一 ...

什麼訓練?

好POST, UP!

其實等班上真係好哂時間,寧願搵d貴少少既私人機構上

Great to see sharing about Aspergers.
我個仔今年K2, borderline high functioning ASD, 我想send佢去IS。趁佢仲細,希望學校既individualized program + expose多啲小組㓉動, 多啲機會學習社交。不過真係返左學之後先知係咪啱佢 。見步行步!冇一間學校係完全啱,醫生成日話ASD Case 個個都好有趣(因為吾會一樣 hahahha) 最緊要屋企配合 盡量補足/輔助佢成長同獨立!大家努力呀!

醒目開學勳章

回覆:KKK789 的帖子

IS 是K2完後入學, 揾到未呀?

piglet0529 發表於 17-3-8 03:36
IS 是K2完後入學, 揾到未呀?
搵左,感恩剛剛有offer

你好,很開心看到這篇分享。我兒小一,剛剛評估了是自閉譜系+資優。他在社交方面與人相處確是有點困難,到現在也未真正識到朋友,雖然他喜歡與人玩。

想請教下我應該如何協助他, 要通知學校嗎?他是活動教學的學校,真的多活動要接觸人。請問有沒有介紹那裏的社交小組適合?

我也很擔心佢會被欺負,我見學校女孩子比較喜歡他,但也是因為他好恰

回覆 KKK789 的帖子

你好! 我正在懷疑仔仔是否有可能是亞氏仔... 想請教吓請問係因為咩特徵而發現小朋友需要做評估?另外, 也想問問是帶小朋友到哪裡做評估呢?

也想請教大家, IS即是甚麼??

blacktulip 發表於 17-3-15 14:07
也想請教大家, IS即是甚麼??

IS 即International School, 國際學校。

回覆 Activehealth 的帖子

原來咁直接, 明白晒! 仲以為係SEN學童的某種稱呼添.... ^^"THX~

‹ 上一主題|下一主題