用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 十年同行分享:亞氏保加症
樓主: 朱雅靜
go

十年同行分享:亞氏保加症  

引用:我仔仔依家3歲2個月大,+佢歲半時我已覺得

原帖由 貓后 於 16-01-08 發表
我仔仔依家3歲2個月大, 佢歲半時我已覺得佢唔望人, 唔會指野, 唔會講單字。 我有帶佢做評估, 果陣係2歲 ...
題外話。。想問排I位首先係咪要確診左先?

我自己是在LS中作社工,好多LS的缺點我自己都明白同了解,我自己個人都會建議,如果能力可以負擔,真係可以比小朋友讀IS,首先,IS的學習比較彈性,比較少測驗同考試,對小朋友來講會開心同愉快,好多時候亞氐仔的問題非源自讀書,而係壓力,壓力一大,便大家都容易失控。另外,亞氐仔常會強某一科,如在LS是沒有可以某一科跳級,或者如果小朋友的學習情況未如理想,可以選某科REPEAT,這都是LS未能給予。師生比例及人手安排,都係IS較為優勝。
不過IS都看成績,有部份的學校知道自閉仔未能追上進度,都會建議較校或是係在外國讀,我有朋友的情況是小三便被人建議轉校,不過在IS讀了咁耐,要轉返LS並非易事﹐仔仔亦不能適應LS的學校模式,所以都要小心選擇

貓后 發表於 16-1-8 16:32
我仔仔依家3歲2個月大, 佢歲半時我已覺得佢唔望人, 唔會指野, 唔會講單字。 我有帶佢做評估, 果陣係2歲 ...
做完評估後,媽媽可以再重新了解現在給予的治療是否合適,記住唔好等政府的治療,天荒地老都唔會等到,一定要自己在外面安排,加油,唔係好多媽媽可以接受仔仔的情況,還要在醫生都說沒有事的情況下,堅持自己,你係一個好好觀察力的媽媽

引用:我自己是在LS中作社工,好多LS的缺點我自己

原帖由 朱雅靜 於 16-01-09 發表
我自己是在LS中作社工,好多LS的缺點我自己都明白同了解,我自己個人都會建議,如果能力可以負擔,真係可以 ...
好認同,其實亞氏仔讀LS亦有其好處,因為變動少而且同同學互動時間少,出問題機會相對減少。
以前讀LS小息留課室閱讀或操場散步,但IS小息可以跑,打波,越多free time同同學之間衝撞機會越多。
我小朋友間IS, 有learning support teacher幫佢,以前LS都有上social class,但始終一大班上. IS幫助較為貼身,因為individual training, 個別行為改進。
LS唔好處係即使class teacher明白知道亞氏仔情況,其他科老師未必明。做錯事被罰好應該但老師唔知道孩子聽唔到長指令,罰完無效果,孩子自信低落但又唔知自己衰乜……
而IS老師內部溝通較多,因為learning support teacher會跟進,做錯事一樣罰但好清楚講明衰乜再定rule跟進,而且IS文化着重鼓勵所以一有進步會有讚賞,所以進步很快。

回覆:Monstereasy 的帖子

你小朋友是那間is?? 有support 咁好!可以分享嗎?

引用:你小朋友是那間is??+有support+咁好!可以

原帖由 Jjchow2015 於 16-01-10 發表
你小朋友是那間is?? 有support 咁好!可以分享嗎?
好多間IS都有support, ESF都有。
有部分學校要另外收費,但可提供ABA 或容許自費請shadow teacher.

之前選校前做過research, SEN support最好係The Harbour School, 不過學費太貴所以放棄。

亦要留意school bully情況,始終A仔容易成欺寧對像,選校時選一些有教會背景或小班教學較為理想。

引用:Quote:原帖由+Jjchow2015+於+15-12-10+發表

原帖由 jj0608 於 16-01-06 發表
我仔都係k1,我都諗緊可以點幫佢。
其實我認為家長第一步要自己嘗試了解自閉症,坊間有好多書都有詳細講解。
係TED有一段Dr. Temple Grandin 既演講" The world needs all kinds of mind" 好啟發性可以睇下。 Dr. Temple Grandin本身係自閉症人士,佢亦有將自己經歴寫成書及電影。
其中一本書,The way I see it, 可了解自閉者思考角度。

我仔K1,讀緊全傳統K,會直升小學,雖然學校不是超谷那種,我成日驚佢最後頂唔住要去IS! 但佢性格比人打也不還手,所以我又驚!可能試下考個d IB 學校!
多謝你的分享!

引用:我仔K1,讀緊全傳統K,會直升小學,雖然學

原帖由 Jjchow2015 於 16-01-11 發表
我仔K1,讀緊全傳統K,會直升小學,雖然學校不是超谷那種,我成日驚佢最後頂唔住要去IS! 但佢性格比人打也 ...
孩子還小,可以進步空間好大。我仔仔最近先"確診“ (borderline case), 錯過左幼兒training黃金時間。至於是否轉IS, 你可以再觀察下再決定,不過要留意IS學位相當緊張,如果非外籍護照更加難入。高年級插班英語水平亦有相當要求,如果由K開始

如果由K開始比較易入。

明白!所以要monitor 住這三年的情況,大小肌可以操,社交玩多d都可以有進步!但選擇性專注真是未有信心!

回覆:vicky_leung2011 的帖子

我諗唔一定! 最初醫生係安排我仔只係排言語治療, 我自己喺做評估前已自己喺出面見緊ST, 所以我要求醫生可否比其他服務比我, 醫生就排左I位比我

Jjchow2015 發表於 16-1-11 10:01
我仔K1,讀緊全傳統K,會直升小學,雖然學校不是超谷那種,我成日驚佢最後頂唔住要去IS! 但佢性格比人打也 ...

我個仔細個時都係比人打,比人搶嘢都吾識還手,而家二年級,你試下搶他的東西,他一定吾會放過你
小朋友一路長大,會學習保護自己,不需太保護他

將來他們都要獨立,面對社會,何不在一個有老師引領的安全環境裡學習面對不同人,比人蝦下,學習點應付,點控制自己情緒

其實LS同IS都有好有唔好,有一些LS校長比較開明唔介意成績,願意會有較多資源給予有需要的小朋友,坦白講學校係最多資源,學校每年都可以有錢自行運用,學校用錢買多兩部電腦定係開一個有需要小組,便是學校的選擇(亦都係作為社工的無奈)。

回覆:babecat1 的帖子

請問你去邊間做評估,可否pm資料比我!thx

我個仔都懷疑係有亞氏保加(已係健康院見左醫生寫信REFER去政府排做測試, 最少9,10個月後...(見醫生排左要2017年11月), 佢今年升小學了, 升上K3後..今年佢情緒變得更加波動, 郁D唔鍾意就出手, 發脾氣...佢又好鍾意想搵小朋友玩, 但社交技巧好差..(一係要人聽佢講, 又面皮薄唔激得)我真係好擔心升上小一唔知點算...希望係上小學前可以做到確診之後快快手睇吓有無D小組可以俾佢參加改善一吓... 都好想知邊間機構做評估好~~ 如方便都PM埋我資料呀, 唔該晒~

我都想問吓各位有亞氏保亞小朋友的媽媽, 你地個小朋友係咪成日都好易發脾氣?..我見個仔成日郁D又火山爆發咁..又掟野, 又叫...又大力推人...日日都係咁...唉~

醒目開學勳章

大貓媽 發表於 16-1-26 00:45
我個仔都懷疑係有亞氏保加(已係健康院見左醫生寫信REFER去政府排做測試, 最少9,10個月後...(見醫生排左要20 ...

我諗每個亞氏小朋友唔同,我小朋友唔會發脾氣同打人,

佢會對人冷淡,鐘意喊,小氣唔同人分享,做事無信心,其他方面大致同普通人一樣.

回覆 大貓媽 的帖子

不要等評估後才做訓練,政府即使評估後還要排期上社交。你去坊間搵d情緒及社交小組比孩子。我仔都係情緒落大,打自己頭,喊dd表現,上左幾個月有好轉,識得講番下唔開心的感受,講到出黎,有對話,情緒回復穩定的時間會快左。我住北區,主要資料都在北區,大構構如協康你可上網搵資料。

亞氏成長路上最大問題是情緒及焦慮問題,因為佢哋智力正常,會越來越l 覺得佢與其他人𣎴同,又不眀白融入唔到同學的原因,好容易睇唔開!青春期時情緒更易激動。

大家好,我兒子今年已中一。由開學到現在我兒子不斷與同學發生衝突,也不懂與人相處,他也自覺不太明白別人說話的意思。最近我到學校的社工幫助,社工都有懷疑他是亞氏,但再講落去又說不是,衹是性格比較固執、太自我和沒有同理心。但其實我自己覺得佢係,不過應該不太嚴重。但兒子現在12歲多,我應該可以由甚麼途徑幫到佢呢?請大家給我意見吧!謝謝。