用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 十年同行分享:亞氏保加症
樓主: 朱雅靜
go

十年同行分享:亞氏保加症   [複製鏈接]

回覆 unfunny 的帖子

政府有沒有寫紙你排言語治療,我仔都剛評估了,有排,也是k3. 你d機構有社交班,你可以試下搵丫。

回覆 yybee 的帖子

唔知有無人試過出去做私人的評估跟政府有大出入。

回覆:朱雅靜 的帖子

我仔4歳,剛回cac 見醫生說他社交弱,眼神弱,影響專注也弱,但不過動,專注可以點撹,已開始上專注班,上堂現場又ok! 可以點?好驚大d要食藥!

回覆:irenelwl 的帖子

上什麼班可以學控制情緒?我仔專注弱,但大肌又弱,協調又不好,做運動也難!

回覆 Jjchow2015 的帖子

大肌弱有無搵ot? Ot會幫到手,專注都會教你。我仔有上情緒控制同社交班,佢聽多左明多左,而家發脾氣我同佢講下d表情符號,佢聽下會緩和到。但還要再加油。另有些專注力小組可以上,或買,借一些專注力的玩具同佢玩。

有上ot, 但姑娘說不嚴重,上了一季叫我自己回家訓練多d!
所以想keep 住搵d班比佢上,是否有d叫情緒控制班,可以介紹你之前去邊間?因為有時我也好lost!!

醒目開學勳章

引用:你好吖!呀仔小一初期都有唔習慣,宜家好左

原帖由 kwancarey 於 15-12-16 發表
你好吖!呀仔小一初期都有唔習慣,宜家好左好多,係有時會講想讀番幼稚園,我自己多同佢傾下計,不過佢好多 ...
我由小息同隔離位開始同佢傾, 可以愈傾愈多的

政府姑娘嗎? 我住上水,平時的training我盡量安排上水,粉嶺,大埔,只有ot是到油麻地,你住邊區?我怕太遠。

我住九龍東,你是去邊間機構?我看看九龍有冇!

我屋企附近有間教會中心,我好多小組係個度上,平好多。之前情緒同社交係大埔小童群益會,幼兒那邊上左2組課程,剛完了。等緊導師打黎講解。排緊協康升小一的適應班。另我姐對仔大肌都差,學校介紹樂運會比佢,你上網看看,係九龍區黎。

唔該曬你!我check 下小童群益會先!

唔好意思各位,因為學校放假前,我實在好忙,所以沒有時間回覆大家的問題,現在過完聖誕節,希望可以盡快回覆大家。祝大家聖誕快樂,新年進步,仔仔女女乖乖巧巧

1. 亞氐仔都ADHD有好多分別,所以唔會混為一談
2. 食葯方便,其實好多都係維他命葯,不過係好多劑量讓小朋友的發展會加快,唔洗太擔心食葯
3. 我個人覺得介口會有幫助,其實醫生都叫大家介糖,朱古力等,另外都有家長講過雞都牛都會差一點,有家長分享話飲雞湯後便會表演差一點,所以大家可以注意下自己的小朋友飲食

4. 大家都話做回家練習好難,咁其實最難係什麼呢?時間定係活動?
5. 如果小朋友失控得好緊要是有葯食,真係鎮靜劑,醫生好小開比小朋友,因為會影響腦部發展,部份醫生會開幾粒比你看門口,不過都會叫你唔好常常食(坦白葯我都唔係專業,都係聽講座同問人學返來,如果有家長知道都可以分享下)
6. 順唔順小朋友意思,其實都係好多家長每一天的難題,我同意有位家長所讓可以上小組,以幫助他們建立規舉,如果小朋友叻一點,我會叫家長參加童軍,童軍的確是可以更有效替他們建立規舉,不過一定要先通知有關單位讓人地可以有更好的預備,以幫助小朋友的情況。

7. 我覺得對自閉仔或亞氐仔來講,規舉都要定得有彈性一點,對他們來說鬥硬除了兩敗俱傷外,好多時他們都會因為失去安全感而變得反抗,我覺得最好係最好係先講明,犯錯提醒比機會再提醒再比機會,唔係鬧,係表示希望他們可以再得更好,做得更正確(好多小朋友對"正確"都有好大的執著,他們都會盡力做正確)同意CARMEN712 的建議冷靜,小朋友才聽得入耳。另外,運動係好重要,小朋友又要做,大人又要好。好多照顧者因為太緊張,沒有了自己,所以小朋友做錯小小便己經好燥底,所以要對自己好一點,讓自己都可以享受一下自己的時間。
8. 有家長表示自己的觀察同醫生的觀察有出入,我會建議家長先做功課,看多一些書,了解下係唔係真係有咁的情況,好多時家長都會自己嚇自己,小小事便覺得有問題,細心想想,其他小朋友會唔會出現類似情況。如果都真有懷疑,便拍片比醫生看,請記住記住片要在一至二分鐘完,公立醫院的醫生真係好忙,所以最最最精彩的才好播,唔好拍成五分鐘,佢地唔會睇仲會覺得呢個阿媽太緊張。
9. 智力評估其實一小時的一款己好足夠,再多都係綿上添花。

10. 有家長表示因為經濟問題,未能替小朋友報讀小組,等政府又有排都未到,其實你可以問下有關機構,有部份機構是有資助可以申請。如果學校有教會背景都可以問下,真係唔係間間有,但係我唔想小朋友因為錢而拖遲了接受服務,希望你的小朋友可以找到援助
11. 部份阿氐仔出現問題,的確是因為悶,他們本身耐性己經不足,還有上堂因為老師要等全班同學,所以需要時間,家長可以教他們自己打發時間,我的經驗係叫佢地做/看老師未教的題目,試過有小朋友返了一個月便做完了一個學期的數學書,跟住我唯有叫佢看中文書,因為佢中文好差,不過一定要同老師協調

我希望回答了你們的問題,如我有遺漏便再發問話比我知,謝謝,唔好意思太遲覆大家

另外,我好開心有經驗都家長主動回覆,交流經驗才是這裹最保貴的資源,希望大家出力。

引用:我仔是阿氏但不嚴重,學術很好。心智解讀的

原帖由 wballp 於 15-12-09 發表
我仔是阿氏但不嚴重,學術很好。心智解讀的確較弱,我為他揀了間較傳統的學校,放棄了活動教學的小學。因怕他 ...
我相反選擇,我相信社交需要時間同學習機會先會慢慢建立。阿氏仔其實好多好聰明,學術唔係問題,反而弱社交,所以我選IS輕鬆學習,專注訓練社交。
以前讀LS即使活動教學,但始終有測驗默書,一壓力大情緒就差(both 大人同小朋友)。而家壓力少,連其他行為都有改善。

引用:我仔現在k1,+十分愛說話同問問題,可以在校

原帖由 Jjchow2015 於 15-12-10 發表
我仔現在k1, 十分愛說話同問問題,可以在校車全程不停講,同埋好經常明知故問, 好易情緒化,仲有專注十分選 ...
我仔都係k1,我都諗緊可以點幫佢。

回覆:Monstereasy 的帖子

I am also thinking whether he should switch to international school!! 你講活動教學的是否基道?

回覆:十年同行分享:亞氏保加症

我仔仔依家3歲2個月大, 佢歲半時我已覺得佢唔望人, 唔會指野, 唔會講單字。 我有帶佢做評估, 果陣係2歲2個月, 醫生最初只話佢語言發展慢, 但我堅持佢有問題, 醫生都好好幫我排 i位, 我自己帶佢見ST, 自己報社交小組做訓練, 一直到依家已進步左好多, 但仍然社交弱, 表達冇同齡小朋友叻, 我自己覺得佢應該係阿氏保加!

最近學習有得報特殊訓練, 下星期就有得做評估, 而CAC 就剛寄左問卷比我&老師填做follow, 希望佢會慢慢再進步多d, 同一般小朋友一樣啦!

‹ 上一主題|下一主題