用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 十年同行分享:亞氏保加症
樓主: 朱雅靜
go

十年同行分享:亞氏保加症  

朱雅靜 發表於 15-12-11 10:49
1.        我經驗言語治療同小組社交活動最好報,可能好多家長都唔知,言語唔係只係溝通,而係腦部的思考訓練同組 ...
我想請問, 那些書在哪裡有得買到?

irenelwl 發表於 15-12-11 12:41
回覆 piglet0529 的帖子

8月開始到而家已日日在家做ot訓練, 有小肌, 感統, 專注, 真係人都顛, 放工得個小 ...

請教小肌, 感統, 專注, 在家是用怎樣的方法去訓練小朋友呢

blacktulip 發表於 17-3-15 14:05
回覆 KKK789 的帖子

你好! 我正在懷疑仔仔是否有可能是亞氏仔... 想請教吓請問係因為咩特徵而發現小朋友需 ...

我同你一樣
開始懷疑個仔有問題
我仔K1
其實佢細細個都覺得佢怪
好固執
但成日心諗個個小朋友都唔同嘅
可能自己個仔特別啲有個性啲
之前見家長時老師話佢可能感統有問題
於是我借下書睇
又覺得唔太似
係小肌冇咁靈活
而家睇緊ADHD書
不過呢個星期學校老師提意我同仔做檢查
佢冇明確講咩檢查
叫我考慮下
我就自己揾資料望下
個人認為佢似A仔多啲

佢咁岩今日病左
睇醫生時叫醫生寫轉介信去CAC排期
4月1會見姑娘
未知幾時見醫生

不過我打算星期一返學問老師有冇啲相熟嘅私人機構可做評估

taboba 發表於 17-2-13 13:27
我個仔現在4歲多, 一樣咁情況. 連去食飯, 瞓教, 去廁所, 返學都話唔好. 總之叫就唔做, 樣樣作對. 講佢好嘢 ...
可以試試玩番 FOLLOW。佢包拗,你學佢。  但要先比預告。
例如:叫佢食飯佢唔飯,唔做。 你話佢知 咁你叫媽咪做野,媽咪都唔啋你了(軟功,吾使惡)。。之後,平時你同佢沖開涼,佢叫你,你唔沖 (真係要忍心唔沖一日,因為亞仔好固執,但又好知你底線,記住講得出做得到!)。。叫你做任何野都無反應,最好同老公夾好。仔仔叫左幾下,爸爸應機,但爸爸記住同仔仔講野 "媽咪叫佢做野又唔做,點解GE? 咁樣會令仔仔好難受,好難過喎?"  

朱雅靜 發表於 15-12-10 17:20
大家媽媽好,我真係好開心見到大家有咁好的交流,這亦都係我開呢個GROUP的原因,我都希望可以有更好的資訊 ...

請問什麼是s位及I 位?

回覆樓主

請問有沒有教社交,例如結識新朋友嘅書

請問懷疑有少少傾向哩種症狀,可以去邊度做評估或睇醫生

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主

小朋友讀高小,學術成績好,操行B+,但二年級時受高年級欺凌影響結交朋友嘅自信心,現在社交能力已改善,但當有些同學重提佢二年級的花名,他就耿耿於懷,情緒低落,憤怒,請問我應如何教他面對和釋懷呢?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

請問大家, 如果小朋友肌脹力弱, 小手肌弱, 除感統班外, 可以上咩訓練班?