用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 十年同行分享:亞氏保加症
樓主: 朱雅靜
go

十年同行分享:亞氏保加症   [複製鏈接]

醒目開學勳章

ericbobo 發表於 16-2-22 02:52
大家好,我兒子今年已中一。由開學到現在我兒子不斷與同學發生衝突,也不懂與人相處,他也自覺不太明白別人說 ...
社工不是精神科醫生,睇法不可作準,

你要知準確結果,要睇專科,

我小朋友睇時醫生都唔會即確診,要做左8堂(大約數,實數記不起)評估先作實.之前從無人同我講我小朋友有此病症,是我覺得佢有d特別.

你小朋友小學時同學間相處無問題,而家先出現問題?

引用:Quote:原帖由+貓后+於+16-01-08+發表我仔仔

原帖由 vicky_leung2011 於 16-01-09 發表
題外話。。想問排I位首先係咪要確診左先?
係,經cac評估左,轉介見社工,由社工幫你排,社工有少許文件要你簽

回覆:十年同行分享:亞氏保加症

純呻,我仔係9月細B,今年已經過左半個學期k1,
每個月都有份評估講佢喺果個月嘅進度,其實我都預左,由於佢理解真係比較差,咁佢學業上好多時都未達標,經常要提要問,明唔明知唔知,但原來好多時只係應左我實制都唔知唔理解,社交一樣差,放學好天一去公園佢永遠第一時間走埋一邊玩啲有數字,字母顯示嘅推粒粒版塊度玩,可以玩到走都唔理人,就算同同學仔玩,埋推一陣好快又走,自己一個玩,唔通我真係要mon住佢貼住佢玩先至得?唉,,,有點灰心,

回覆 CALVEN 的帖子

其實小學時都會同個別同學相處不融合,但亦有固定兩個好同學。照妳所講我是否要帶他去睇精神科醫生?

引用:回覆+CALVEN+的帖子 其實小學時都會同個別

原帖由 ericbobo 於 16-02-22 發表
回覆 CALVEN 的帖子

其實小學時都會同個別同學相處不融合,但亦有固定兩個好同學。照妳所講我是否要帶他去 ...
可以去搵臨床心理學家做評估

回覆:Monstereasy 的帖子

我正在幫仔找暑期班,有冇專注班介紹?

貓后 發表於 16-1-8 16:32
我仔仔依家3歲2個月大, 佢歲半時我已覺得佢唔望人, 唔會指野, 唔會講單字。 我有帶佢做評估, 果陣係2歲 ...
你用緊個ST ok 嗎?
我個小朋友同你個仔仔差唔多年紀
可以PM個機構同個導師比我嗎?

我個你剛上小一, 情緒控制對佢來說真係一個大課題.

佢暫時選擇性發脾氣同無禮貌, 學校裏係嘴多點, 但亦會忍住少發脾氣, 但回家後, d壞脾氣就出晒嚟. 因為學校裏控制到, 所以無社工跟進, 日日在家同我哋駁火, 超攰...都唔知仲有咩機構可以幫到手.

P.S. 6歲前有上早期訓練的.

回覆 tigertiger7 的帖子

上下EQ訓練, 黎緊暑假有D機構都有有關EQ的堂.

回覆 tigertiger7 的帖子

我個仔9月上小一..(而家都未知會派邊間), 但你講小朋友的情況同我好似...唉~我都好擔心~

自知道中左A仔加有小小過渡活躍就已經即時搵健苗軒上堂~

想問吓大家有無上D專為A仔家長的堂去上呀?? 揍佢地身心都好累....

我初初都以為津校會有支援, 入表亦有填係自傾, 但感覺冇e仔咁好.
現唯有不停提醒自己唔好同佢硬碰, 顧掂品德再搞學業...

你呀仔會唔會好頂咀呀? 我呀仔總之就係鬥氣, 情緖好易大上...易激氣, 同會出手...(有時我都唔知係咪感統問題, 暑假已報左d班上) 其實一路都係自已揍, 佢係痴我錫我但就係愛鬥氣, 自我得好緊要..(又或者a仔真係無乜同理心, 唔懂得體會人地掛?)   其實我都好想知..而家d小學對a仔有乜野支援???

我個好頂嘴架, 但心情好時又好窩心的....所以要不斷提醒佢要說話的語氣, 或者要佢跟住講多次, 但唔係次次願意....
上到小學有冇支援真係好睇每間學校的政策的.....

引用:Quote:raff+發表於+15-12-10+15:50+回覆+pi

原帖由 LeeCC 於 15-12-10 發表
有file就評估,大約五歲多d評估,我系交左自行表才做評估
我仔今年9月小一....已經做緊訓練...今日打去沙田cac問有無智力評估做....因為我無收過...佢查完話5洗做....話當初評估時已經話普通小學....無需要返cac.....我再打去訓練中心問姑娘...都話現在不是每位做智力評估....無問題果批都5洗做....我簡活動教學值資學校比佢....中學值升....希望佢可以培養一班好朋友5洗咁獨家村.....

阿囝升高小,想搵課餘藍球班或排球班加強團隊合作的訓練,請問有耐性的導師介紹嗎?有班是專門訓練ASD的小朋友嗎?小兒社交技巧很弱,每星期到邁步上社交班。
另可分享教導小朋友在公園結交朋友的技巧嗎?平時同人傾偈好似搭唔到線咁。

謝謝。

請大家分享吓點鼓勵高小囝囝合群啲,主動約同學玩,改善社交技巧。已在step上社交班,但冇乜改善。唉!

醒目開學勳章

dearmm 發表於 16-9-13 00:26
請大家分享吓點鼓勵高小囝囝合群啲,主動約同學玩,改善社交技巧。已在step上社交班,但冇乜改善。唉!

...
好難改善,雖然我已好努力教佢。

請問如果將政府診斷信俾小學,會否影響將來升中自行分配學位,阿囝小四,病情輕微。

醒目開學勳章

beedive 發表於 16-9-13 15:02
請問如果將政府診斷信俾小學,會否影響將來升中自行分配學位,阿囝小四,病情輕微。 ...
我問過小學方面,回覆無影響

引用:請大家分享吓點鼓勵高小囝囝合群啲,主動約

原帖由 dearmm 於 16-09-13 發表

...
我曾經問過 step 社交班,等左成年都未有位 等到已經升六年級

‹ 上一主題|下一主題