用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 十年同行分享:亞氏保加症
樓主: 朱雅靜
go

十年同行分享:亞氏保加症  

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+15-12-11+22:23+編輯

原帖由 LeeCC 於 15-12-11 發表

去公園吾一定系同人玩,我仔幼稚園時日日放學同的同學去公園 ...
我仔就K3開始同同齡玩, K3前只同大的玩

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+15-12-11+發表本帖

原帖由 piglet0529 於 15-12-11 發表
我仔就K3開始同同齡玩, K3前只同大的玩
所以家長帶去也可從旁鼓勵

回覆 piglet0529 的帖子

老實說不多,但有1,2個要好的同學做玩伴。

回覆:朱雅靜 的帖子

其實介口是否真的有用?

回覆:十年同行分享:亞氏保加症

呢個post的分享好實用,亦好貼心。樓主請繼續分享,長短都睇,感激萬分。

數理強的A仔,數學科分組時也會受數感弱的同學歡迎,也會有1,2個喜歡數的同學跟他交往..我仔K2時的特徵是沉迷看時鍾,日曆,地球儀.(包括圓型會轉的東西......)

回覆 sunday2001 的帖子

我覺得個仔數學弱,唔知點教。

回覆:朱雅靜 的帖子

亞氏的選擇專注會不會被看為adhd?? 要食藥?這是我最擔心!

引用:有家長PM話我的MES太長好難睇,所以分開出

原帖由 朱雅靜 於 15-12-11 發表
有家長PM話我的MES太長好難睇,所以分開出來呃生產力
我覺得好實用,多謝你分享就真!
我仔2歲已確診自閉譜系,心理醫生亦認同係高能自閉即阿氏。
之前有自費做治療但實在太貴支持唔住,去政府又話佢test 屬正常所以無安排任何訓練。
現時雖入讀主流學校,但始終對社交毫無興趣,最令我頭痛係佢經常情緒失控大吵大鬧,我真係好想知當佢情緒咁極端時是否有藥可控制?
所謂失控,係佢極度堅持自己想做的事,甚至有order 我順從佢的意向,順佢意又怕沒完沒了做壞規舉,唔順佢意就尖叫吵鬧,真係好頭痛!

醒目開學勳章

carmen712 發表於 15-12-15 00:08
我覺得好實用,多謝你分享就真!
我仔2歲已確診自閉譜系,心理醫生亦認同係高能自閉即阿氏。
之前有自費做 ...
情緒失控方面你有無同醫生講過?應該有藥控制.

我小朋友主要是對自己無信心,鐘意喊,不擅社交,不懂分享,所以我帶佢睇醫生,做左10堂估計先肯定佢係亞氏,之前從無人提及佢有問題,係我自己感覺到.

回覆 carmen712 的帖子

你小孩一直有情緒失控? 有無上過一d社交及情緒小組? 小童群益會久不久都有d情緒小組比小孩上,你睇下協康d資源小組有無,另蕊展你有無報到? 有無係政府keep住睇精神科醫生? 我仔都有你仔的問題,家人覺得佢係頑皮,扭計,但我堅持有問題去排期評估,出黎都係自閉譜系,排緊期同時週圍搵訓練(私人),做了半年,現在好了好多,發脾氣會有,但開始能慢慢調節番,冷靜後能依指示完成工作。同埋經各方社工同治療師建議,運動有極大幫助,能夠抽時間就盡量安排吧,這方面我都在嘗試中,要一天剩餘的時間再找時間運動真的很難……

回覆 朱雅靜 的帖子

難得你肯分享經驗及意見,我女學校社工都很小聯絡我,每次都要自己主動找人

係度見大家有回應真係好開心,我果個3歲評估為自閉系譜系, 記性幾好但情緒行為經常失控零社交,政府O支援,排緊I位

好開心有同路人,希望大家多分享!呀仔5歳確診ASD!現在小一入讀主流傳統小學,有排精神科及言語治療,自己有同佢報社交班
我覺得佢有專注力差同衝動,唔知係咪有adhd?上次問醫生,佢又話唔覺佢有過度活躍,話睇佢玩有規律同有手尾,所以要再觀察,宜家keep住半年先再見醫生!

醒目開學勳章

引用:好開心有同路人,希望大家多分享!呀仔5歳

原帖由 kwancarey 於 15-12-15 發表
好開心有同路人,希望大家多分享!呀仔5歳確診ASD!現在小一入讀主流傳統小學,有排精神科及言語治療,自己 ...
你好! 我仔也是小一, 四歲八個月確診ASD, 你仔適應小一嗎?我地有預備, 上小一算好適應, 起初有小小古怪行為, 後來改善了

請問行為社交班資料,沙田區或九龍區可以去邊度上呀? 感覺好嗎?

回覆:piglet0529 的帖子

你好吖!呀仔小一初期都有唔習慣,宜家好左好多,係有時會講想讀番幼稚園,我自己多同佢傾下計,不過佢好多時唔願同我傾及講嘢對唔到題,所以有小小困難

我仔剛升上小一,番左學一個月就出現情緒問題,日日都喊,話唔想咁早起身,又話無時間玩,其實佢已經係讀一間無咩功課、考試又愉快學習嘅小學,不過當佢遇到轉變嘅時候,不懂得用言語表達自己感受,就只會喊、發脾氣,之後我回校同老師講佢嘅情況,老師話佢上課好正常,做堂課又好快,通常佢做完都有大半班人未做完,後來老師同佢傾偈,佢話啲同學做得慢,佢成日都要等,無野做,佢覺得好悶,老師就叫佢每日帶本圖書番去睇,當做完晒野就自己睇書,之後佢嘅情緒又平復番。因為呢件事我去左見精神科醫生,其實我之前睇瑪麗,佢只係話我就係自閉,又無講係邊種,我實在好疑惑,起碼都話我知係輕度、中度、還是嚴重呀,咁我今次見完醫生,佢話我仔係亞氏保加,下次會同醫生去商量再做智力評估及日後的訓練,所以真係唔好等政府,我一發覺個仔情緒有問題已經即刻番瑪麗,點知一排期又要等幾個月,所以實在幫不上忙。
另外,在k3時在政府做了韋氏智力評估,時間約一小時,做完都只係話智力正常,都無咩講其他,我有個朋友話在私家做同一個評估要兩個多小時,我就更懷疑嗰次嘅評估。
上左小一呢幾個月,我不停跟住佢,幫佢去適應,真係很累、很累,大家一齊都要努力!

回覆:yybee 的帖子

好多謝大家的分享,我仔K3剛剛評估為自閉普系,智能中下,言語表達及理解弱,社交溝通弱怕到要理解及邏輯性時跟不上,此處好多人阿氏保加智能正常,學術沒大問題普遍跟得上可能付出多倍時間,我擔心我仔上主流付出多時間也是跟不上及好吃力辛苦地追追,還有9個月不知怎麼辦?我已找到小一親子班上,希望幫助佢啦。請問大家有咩訓練及課程介紹下?

協康有小一適應班,專門給A仔的