用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 十年同行分享:亞氏保加症
樓主: 朱雅靜
go

十年同行分享:亞氏保加症  

回覆:LeeCC 的帖子

謝謝分享,請問仔仔會否易發脾氣,或幼稚園時可有要好的同學?我也在煩選校,傳統又怕他有情緒問題;活動又怕他不主動。我們是i位學術唔太差,老師話他上課留心,但易發脾氣有情緒,另少主動和同學玩。

我想請問去評估中心做評估, 你們都有做全套的智能測試嗎?

引用:我想請問去評估中心做評估,+你們都有做全套

原帖由 irenelwl 於 15-12-10 發表
我不知道是否全套,但很定有做韋氏智力評估

我朋友給我看就只有2部份做了,所以這樣問,同埋我見咁多小朋友讀書都咁叻,佢地智力係咪都比正常人高?

irenelwl 發表於 15-12-10 11:46
無正式做智力評估,只在CAC見兒科醫生做小一評估,話智力屬於正常範圍,可以讀主流學校,就係甘多

回覆 LeeCC 的帖子

咁真係個個都唔同,我仔做,心理學家話有做,但個套係以本地兒童為標準,及版本舊dd的

醒目開學勳章

引用:回覆+LeeCC+的帖子 咁真係個個都唔同,我

回覆 LeeCC 的帖子

咁真係個個都唔同,我仔做,心理學家話有做,但個套係以本地兒童為標準,及版本舊dd的 ...
我仔小一前評估評了智力正常, 但他明顯數理較好, 其實CAC不是評資優的地方, 只是如果評估為有限或較低的智能或會建議入特殊吧!

回覆 piglet0529 的帖子

請問是否CAC有FILE的小朋友都會有小一評估? 定要自行份表有填特殊需要先有?

raff 發表於 15-12-10 15:50

請問是否CAC有FILE的小朋友都會有小一評估? 定要自行份表有填特殊需要先有?
有file就評估,大約五歲多d評估,我系交左自行表才做評估

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 請問是否CAC有FIL

原帖由 raff 於 15-12-10 發表

要有CAC file, 我小一form沒有填SEN, 也可有評估, 反而聽過讀緊I位要小一form填左SEN才可再作評估

我係I位,但自行無填, 因為驚影響叩門. 但我地而家自行成功左,想早D通知學校
等我再問CAC先

大家媽媽好,我真係好開心見到大家有咁好的交流,這亦都係我開呢個GROUP的原因,我都希望可以有更好的資訊分享給大家,你們的問題好多,我試下回應,如有遺漏,請大家補充。
1. 作評估,如果做私家的評估(香港現在都有幾間做得好全面的評估)其實做得好深入都有,不過坦白講是否有咁的需要。我常常都同家長講,知道自己小朋友有這一個傾向,已經足夠作訓練,所以CAC都可以。有部份的測驗係做得好深入但係都唔會話因為做評估好詳細而在訓練上有好多的不同。我好明白家長當然想做得越詳細越好,建議如果你有錢便去做。
2, 普遍醫生都會分亞氏定自閉,CP/EP/ T就唔會咁分,因為早年在美國有人提出(我唔記得邊個)話這個分法係限制了小朋友的發展,應該是話小朋友有特別需要,或有什麼傾向便可以,所以唔一定要分得好清楚(所以現在都唔會避免用"症"而用"傾向")。不過醫生有時會開葯,所以會分便得仔細一點。我覺得作為家長,重緊要多觀察自己的小朋友,多一個名定小一個名其實都係希望可以更有效幫到自己的小朋友,知道便知,唔知都唔需要一定分出來。
1.        活動教學定傳統教好,老土講每個小朋友都有唔同特質,所以好難話邊個合適(真係好行)。我自己所見,我覺得亞氏仔,如果他的智力或記性較好,其實傳統學校會較好,點解呢?因為傳統學校唔需要咁多同其他小朋友的溝通及連絡,亞氏仔自己做可以做得好好,同人做便十次有八次都吵,所以傳統學校會較合適。正如有幾位媽媽都分享,仔仔讀書好,考試好,我相信可以比正能量比我們這班媽媽。活動教學的確係比較輕鬆,但係與人合作的機會多,所以會較容易產生磨擦,如果老師可以及早識別,安排有愛心的小天使在他們身邊,與他們同組,咁便會提升到他們的學習。
2.        學習上因為亞氏仔是較背記,所以他們會容易(特別在低年班)取得高分,但係到高年班,要對一些抽象概念或者是理解等便會好易出事,例如:亞氏仔唔明”天朗氣清”他們便會中背唔到課文,因為他們停在天點解會朗?氣點解會清?數學一向是亞氏仔強項,但一去到文字題便出事,如:橙是蕉的四倍,他們會唔明什麼係四倍
3.        CAC我建議家長有懷疑便帶他們去,因為這是一個影響小朋友一生的評估,我會覺得做左先,千期唔去怕派唔到學校唔去。CAC你們可以自行去或者係學校做都得,只要有醫生/CP/EP轉介便可以。補充資料:S位係可以轉返做I位,所以唔好放䢡。另外,好多家長都好似RAFF都唔會填I位,到入左再講,(細細聲講:其實的確會因為I位唔收)咁其實讓學校的資源失預算,(官腔)唔應該咁做

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 我係I位,但自行無

原帖由 raff 於 15-12-10 發表

我係I位,但自行無填, 因為驚影響叩門. 但我地而家自行成功左,想早D通知學校
如你己註冊, 又不是名校的話, 盡早通知小學吧, I位其實不一定要評估的, 因為你可以比I位報告比小學

數唔一定強,論數感弱,我個就係人版,教數教到我叫救命,未計文字題,文字題根本系難度挑戰

回覆:babecat1 的帖子

我仔現在k1, 十分愛說話同問問題,可以在校車全程不停講,同埋好經常明知故問, 好易情緒化,仲有專注十分選擇性,可以分享可以點幫他們?

做完評估,就算確診了,都覺得政府無乜支援,還是要自費找外援,明年小一了,真的擔心適應唔到。我仔情緒,同理心都較差。

醒目開學勳章

引用:做完評估,就算確診了,都覺得政府無乜支援

做完評估,就算確診了,都覺得政府無乜支援,還是要自費找外援,明年小一了,真的擔心適應唔到。我仔情緒, ...
學前多的支援, 上小一後看個別學校做得好不好, 最理想係2-3歲便確珍了排到學前服務, 但有時唔係咁早確診又代表情況不嚴重呢!

我仔五歲初步話系亞氏,六歲才正式評估為ASD

耀能有本自閉學童升小一的家長手冊,好實用,值得看,在家為孩子預備升小

回覆:LeeCC 的帖子

請問是什麼書名