用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 考直資/私校,SN vs York vs SJN
go

考直資/私校,SN vs York vs SJN [複製鏈接]

小朋友活潑好動型,若考直資私小,以上三間請問各位如何選擇?
我明白每間有優點,若$不是主要考慮因素,討論教育方法,學術,全人教育,升小大家又點睇?
1)York international AM offer, York 英文強D,考慮因素中文差,聽講上堂用TV, PowerPoint 電子用品?(我係YouTube 也search 倒),若太經常會否不太好?一日課程徧排大概如何?
2)SN PM offer, 全面D聽講中文也不錯,9月聽講座校長PowerPoint 有提過 "Each class has 2 co-class teachers( 1 net and 1 Chinese,1 teaching asst).. 好似講緊有net 做班主任,打電話去學校double check 又只係話check 咗再覆,請問有冇人知?如果好似以為咁得45分鐘對我來講偏少,也是我非常concern 會不會take offer 的因素!另外,採用蒙特疏利教學理念,是否會好free由小朋友自己研究而不幹預?因為我小朋友是需要人guide住引導。
3)SJN 英文強有私小Back up, 其他就不是太了解,希望有用家分享
謝謝!
   1    0    0    0

回覆:queenieqt 的帖子

我都有考約克和金巴倫,矛盾尼兩間和維記,但約克國際有net 做班主任,但金巴倫好似某,升小成績網上看係金巴倫好滴?

回覆 mazomi 的帖子

SN 以前冇net 班主任,但個講座又show 呢張slide....代表有?升小按比例計可能好過York?因為我冇見到York 升小資料

回覆:queenieqt 的帖子

約克網上有,但係百分比,我在學校大全上睇的,金巴倫網上寫的是四年來升小成績

回覆:考直資/私校,SN vs York vs SJN

SJN雖然有小學backup,但見話SJN小學呢幾年唔係太好,都想問下有冇用家可以解答下

SN見佢細校,小一冇咩神校co edu, DBS。但都有好多好既私小/直資。去完個talk, 覺得校長好有熱誠,但無net做班主任始終好似差d。

‹ 上一主題|下一主題