用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通識科?
go

通識科?

去左幾間中學聽簡介,有啲初中就有通識,有啲就無,有啲就中文教,有啲就英文教,其實通識係咪主修科?用中教定英教好?

中英数通都係DSE必修科,但我女学校中四先有LS, 英文教。中定英好,旧帖有討論过,要揾~

王家爸爸  應該中一已經有,只是名唔同    發表於 15-12-6 10:50

fennieng 發表於 15-12-5 22:30
去左幾間中學聽簡介,有啲初中就有通識,有啲就無,有啲就中文教,有啲就英文教,其實通識係咪主修科?用中教定英教好?...
如果係中文中學,通識當然用中文較好。
如果係英文中學,通識當然用英文較好。

Yanamami 發表於 15-12-5 22:59
中英数通都係DSE必修科,但我女学校中四先有LS, 英文教。中定英好,旧帖有討論过,要揾~ ...
但係中四先有會唔會太遲呢?選校呢個係咪考慮因素呢?

王家爸爸  無學校咁笨中四先教   發表於 15-12-6 10:48

www 發表於 15-12-5 23:10
如果係中文中學,通識當然用中文較好。
如果係英文中學,通識當然用英文較好。
因為見到有英中用中文教

maggie789  我見英皇都係中文教  發表於 15-12-11 16:37
王家爸爸  有啲英中,學生英文唔太好,所以改用中文教。  發表於 15-12-6 10:51

引用:去左幾間中學聽簡介,有啲初中就有通識,有啲

原帖由 fennieng 於 15-12-05 發表
去左幾間中學聽簡介,有啲初中就有通識,有啲就無,有啲就中文教,有啲就英文教,其實通識係咪主修科?用中教定英 ...
應該多數中學都以中文教,部份用英文,還有部份中學初中用英文教但高中可轉用中文。
我覺得除非孩子英語能力真的很好,否則dse通識用中文考會較有優勢。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-12-6 10:22
...我覺得除非孩子英語能力真的很好,否則dse通識用中文考會較有優勢。...

請勿介意,心裡實在有個疑間:認為「用中文考會較有優勢」的家長,為什麼不直接考慮選擇中文中學呢?因為同樣邏輯可以用於其他大部分科目(除了中英語文,中英文學,中史等),e.g.
除非孩子英語能力真的很好,否則DSE History 用中文考會較有優勢。
除非孩子英語能力真的很好,否則DSE Geography 用中文考會較有優勢。
除非孩子英語能力真的很好,否則DSE Economics 用中文考會較有優勢。
除非孩子英語能力真的很好,否則DSE Biology 用中文考會較有優勢。
...

粉紅虎    發表於 15-12-14 01:32
王家爸爸  有趣,也有道理    發表於 15-12-6 10:56

fennieng 發表於 15-12-5 23:32
但係中四先有會唔會太遲呢?選校呢個係咪考慮因素呢?
大部份學校初中通識叫綜合人文科或者其他名。基本上所有學校都會喺初中教哂通識既六個課題。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-12-6 10:22
應該多數中學都以中文教,部份用英文,還有部份中學初中用英文教但高中可轉用中文。
我覺得除非孩子英語能 ...
我不太喜歡英中因學生英文能力差,改用中文教通識,原因係:1. 英中用中文教通識,DSE時要同中中一齊考,問題係英中生中文能力都很一般,點夠中中生鬥?尤其是表達能力。
2. 如果學生英文能力不足,更負責任的做法應該係改善學生嘅英文能力,而唔係逃避。我相信如果學校有心做,用六年時間一定幫到學生改善語文能力。

粉紅虎  同意  發表於 15-12-14 01:35
ydoris  英文底子好,有優勢...  發表於 15-12-7 08:18
www  同意!  發表於 15-12-6 11:19

引用:+本帖最後由+www+於+15-12-6+11:03+編輯+\

原帖由 www 於 15-12-06 發表

個人覺得通識範圍太廣唔易足,考試時要寫要作文字數亦多,如果英語水平不算太高,甚至專業詞彙未懂太多,答題時亦未必容易到point,再講以英文去考dse通識,又唔會高分啲,如孩子因詞彙不足問題而影響了思維或難以表達,亦未必係好事,通識係dse主科,學生英語水平本身高當然問題不大,但主科肥了大學亦要卻步,所以現實啲都要考慮怎樣選擇對孩子最有利。
至於你提及英文唔好不如讀中中,geog/econ...不如唔好用英語,我會認為呢啲科目與通識係有分別的。Anyway 我唔想再評論.

*** 以上只係我自己個人意見,怎樣選擇要睇學生能力及意願,唔想爭論唔再回應啦。

maggie789  同我想法一樣  發表於 15-12-11 16:43
YDLFATHER  AGREE  發表於 15-12-6 23:41

王家爸爸 發表於 15-12-6 11:08
我不太喜歡英中因學生英文能力差,改用中文教通識,原因係:1. 英中用中文教通識,DSE時要同中中一齊考,問 ...
但係果間英中應該係幾好,都好多人想入,我覺得佢地英文能力應該唔會太差,但係就唔明點解會用中文教?其實dse時係中文定英文呢?

王家爸爸  KC?  發表於 15-12-7 09:16

王家爸爸 發表於 15-12-6 10:55
大部份學校初中通識叫綜合人文科或者其他名。基本上所有學校都會喺初中教哂通識既六個課題。 ...
原來如此

www 發表於 15-12-6 10:52
請勿介意,心裡實在有個疑間:認為「用中文考會較有優勢」的家長,為什麼不直接考慮選擇中文中學呢?因為 ...
這是一個真實的情況,尤其是歷史,所以你可以比較英中的歷史同中中的歷史科成績!不過大多數家長鍾情英中!而英中的英文科同中中的英文真係無得比!亦因為咁,英中叻學生較少選理科!而部分英中會以中文考通識!

洋蔥頭媽咪 發表於 15-12-6 11:45
個人覺得通識範圍太廣唔易足,考試時要寫要作文字數亦多,如果英語水平不算太高,甚至專業詞彙未懂太多,答 ...
其實你講既都有道理,點都好,好多謝你既意見

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-12-6+10:22+應

原帖由 王家爸爸 於 15-12-06 發表
我不太喜歡英中因學生英文能力差,改用中文教通識,原因係:1. 英中用中文教通識,DSE時要同中中一齊考,問 ...

王家爸爸,我同意學生英語水平唔夠中學應該做多啲去幫助學生改善英語能力,打好基礎,不過現實歸現實,響競爭型社會求學冇可能唔求分數,所以家長在選擇時都可以考慮如何選擇對孩子最有利。
dse通識答題與中文科要求其實有別,唔同中文科要求要咬文嚼字,通識表達最重要係到point,而香港嘅學生家庭大部份以中文為主,所以以中文去考dse通常表達會較容易及順暢,相信英中生亦不會比中中生差。
就以我長子為例,英中生雖然唔叻,最近試考dse英文有5,通識以中文考有4,但佢亦表示如改用英文考通識,相信通識想攞4-5就冇咁容易。我係個師奶仔唔叻,或者你唔認同,就算選用中文考通識其實亦不代表英文一定唔得,但我諗我會衡量怎樣選擇會對孩子較有利,因最終大家目標都係入大學。

katielui 發表於 15-12-6 12:30
這是一個真實的情況,尤其是歷史,所以你可以比較英中的歷史同中中的歷史科成績!不過大多數家長鍾情英中!而英中的英文科同中中的英文真係無得比!亦因為咁,英中叻學生較少選理科!而部分英中會以中文考通識! ...

「英中叻學生較少選理科!」

5kin  有幾多中中升大學讀醫?追英文(其實應該係拉丁文變成嘅英文)唔辛苦?  發表於 15-12-6 18:25
Yanamami  我都十分不認同呢句話~  發表於 15-12-6 13:13

回覆:fennieng 的帖子

我仔個間新英中,中文通識成績不錯,但我仔偏偏中文超弱,又沒有英文作答支援;有朋友讀皇仁高考中文較有把握揀中文答,其實香港人用中文答通識應該有優勢。我不覺英中用中文教通識有問題,有些科目必定要英學,否則升大學超辛苦

回覆 katielui 的帖子

小弟唔多清楚西史考乜(好似係由文藝復興到冷戰),因為小弟20年前對數學有興趣而選咗理科(文科無A Maths讀)。
但以小弟中三西史科嘅理解,如果要講記中文譯名定串英文字,我絕對認為串英文會易d。(小弟讀英中)

Marking scheme 好似係有key word有分掛,中文譯名寫錯別字應該無分掛。

www 發表於 15-12-6 13:01
「英中叻學生較少選理科!」
抱歉,我寫錯咗,係較多選理科!
所以選文科的同學成績一般稍遜,再加上用英文讀歷史,甚為辛苦!相反有些中中的叻學生,就會用中文讀歴史,成績亦較好!大家可以比較一下英中和中中的歷史科成績就會明白!

王家爸爸  我都估你係打錯   發表於 15-12-7 09:21

5kin 發表於 15-12-6 18:21
回覆 katielui 的帖子

小弟唔多清楚西史考乜(好似係由文藝復興到冷戰),因為小弟20年前對數學有興趣而選 ...
時代唔同左,你可以比較下英中歷史的成績和一些不錯的中中的歷史成績,你就會明白!