用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通識科?
樓主: fennieng
go

通識科? [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 15-12-6 11:45
個人覺得通識範圍太廣唔易足,考試時要寫要作文字數亦多,如果英語水平不算太高,甚至專業詞彙未懂太多, ...
我好認同,很多英中就是睇到這個情況而用中文通識,求學絶對是求分數,很多band 1 英中如迦密,華英, 黃芴南都是中文通識,學校深明此道理
記得亞仔的中一英文通識書有提及"援交"一詞,我立時o 嘴,我真係唔識

王家爸爸  中文用返日文講法,英文一般翻譯做Compensated Dating。  發表於 15-12-8 10:41
王家爸爸  援交(ENKO)其實係日文,唔係中文,係援助交際(ENJO KOSAI)既縮寫。  發表於 15-12-8 10:41
洋蔥頭媽咪  講真我都唔識    發表於 15-12-7 21:59

洋蔥頭媽咪 發表於 15-12-6 11:45
個人覺得通識範圍太廣唔易足,考試時要寫要作文字數亦多,如果英語水平不算太高,甚至專業詞彙未懂太多, ...
完全認同.
其實係一家四口子

王家爸爸 發表於 15-12-6 11:08
我不太喜歡英中因學生英文能力差,改用中文教通識,原因係:1. 英中用中文教通識,DSE時要同中中一齊考,問題係英中生中文能力都很一般,點夠中中生鬥?尤其是表達能力。
2. 如果學生英文能力不足,更負責任的做法應該係改善學生嘅英文能力,而唔係逃避。我相信如果學校有心做,用六年時間一定幫到學生改善語文能力。 ...
Agree.

回覆:www 的帖子

好似只有好少英中用英文考通識
對手主要係D超級神校
我就喜歡學校中文教通識

或者可以睇下d舊post

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2729092

我大囡係讀中文中學的高中生,佢要做個D幾個人一齊做既PROJECT.做完印晒PPT,企係同學前做PRESENTATION.吾知係未所有高中生都係要咁做.
一向都好多討論議題,其實我又吾知係未通識科.最近見佢有一份,關於上網吾知做咩既議題,佢係用英文做既.仲不時問我一些詞語英文係咩.有一個好深刻既,佢問網絡個D婚姻介紹點寫..我吾止O晒咀,直頭吾敢抬頭正視佢..真係吾識英文係咩...好奇怪,中文中學...又吾係英文功課..係咩????
但細囡係英文通識,最近一次測驗係標準工時...同佢溫個時,左手攞住IPAD查字典,右手整到頭髮都亂埋....跟本上..香港既教育制度點樣架,中文英文通識我都O晒咀..想問下吾得掂佢一個月睇30本咩書LOR~~法文定俄文??我一日睇一份都市日報...要返工,煮飯洗衫同SLEEPING啦...

ydoris 發表於 15-12-8 08:37
我大囡係讀中文中學的高中生,佢要做個D幾個人一齊做既PROJECT.做完印晒PPT,企係同學前做PRESENTATION.吾知 ...
雖然不多,但也有中文中學的通識用英文教、英文考DSE。

jj_bb 發表於 15-12-7 22:16
好似只有好少英中用英文考通識
對手主要係D超級神校
我就喜歡學校中文教通識
無論用中文或英文考,對手都是當界考DSE的全港學生。

回覆 www 的帖子

真的嗎?中文中學,英文通識?有難度WOR~~ 不過我大囡係中文通識架,有時叫佢教阿妹做呢頖功課,佢反問我,點教呀,我用中文架WOR...我唯有叫佢用中文講出佢既分析同論點先,消化左再用英文寫LOR..吾知咁得吾得呢..反而中史呢科,可以教得頭頭是道....

ydoris 發表於 15-12-8 09:39
回覆 www 的帖子

真的嗎?中文中學,英文通識?有難度WOR~~ 不過我大囡係中文通識架,有時叫佢教阿妹做呢頖功課,佢反問我,點教呀,我用中文架WOR...我唯有叫佢用中文講出佢既分析同論點先,消化左再用英文寫LOR..吾知咁得吾得呢..反而中史呢科,可以教得頭頭是道.... ...
英中應該培養小朋友用英語思考,再直接用英語寫出,這樣會事半功倍。用中文思考再轉英語,速度較慢,而且容易產生Chinglish。

ydoris  哦..明白...不過中國人,用英語思考...吾知點做..我個腦都係中文架WOR.  發表於 15-12-8 09:55

ydoris 發表於 15-12-8 08:37
我大囡係讀中文中學的高中生,佢要做個D幾個人一齊做既PROJECT.做完印晒PPT,企係同學前做PRESENTATION.吾知 ...
係唔係講緊呢啲:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/SBA/HKDSE/LS/IES/LS-2013Exemplars-01-C.pdf

如果係考評局有好多Exemplars睇。

ydoris  謝,等我得閒睇睇...  發表於 15-12-8 11:04

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

Agree

回覆 www 的帖子
ydoris  哦..明白...不過中國人,用英語思考...吾知點做..我個腦都係中文架WOR
我說要改變的是孩子。家長已經很難改變了。

katielui 發表於 15-12-6 12:30
這是一個真實的情況,尤其是歷史,所以你可以比較英中的歷史同中中的歷史科成績!不過大多數家長鍾情英中! ...
英中叻學生較少選理科 >>>>>>>>>>>>>>>>>>> Why ?

Yanamami  Typo黎。  發表於 15-12-8 12:44

回覆:www 的帖子

中丶英文卷考生不是分開計嗎?

jj_bb 發表於 15-12-11 15:11
誰說的?

jj_bb 發表於 15-12-11 15:11
一定不是!所有科目中英文卷分數一齊計!所以我之前話用中文讀歷史係好過用英文讀歷史!就係呢個原因!

回覆:katielui 的帖子

Ic thx all
因我見有中文考生%,誤以為分開計

katielui 發表於 15-12-12 17:17
一定不是!所有科目中英文卷分數一齊計!所以我之前話用中文讀歷史係好過用英文讀歷史!就係呢個原因! ...
請問你是指用中文謮西史(history)嗎? 可以提供一兩間學校的DSE這科目的成績比較嗎? 謝謝.  :)

王家爸爸  英文讀:歐洲史易啲  發表於 15-12-13 14:16
王家爸爸  中文讀:日本史、亞洲史有着數  發表於 15-12-13 14:16

jj_bb 發表於 15-12-12 23:04
Ic thx all
因我見有中文考生%,誤以為分開計
謝謝資料,數據證明很多英中生也用中文答!
‹ 上一主題|下一主題