用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角民生 vs 西灣河明我 點樣選擇好?
go

北角民生 vs 西灣河明我 點樣選擇好?

由於工作的關係,打算下年搬去港島東區方便返工。囡囡暫時有北角民生上午班同西灣河明我下午班兩個K2 offer, 睇forum講話明我優點係有學券同小學派位好,但缺點係好chur。而民生優點係有NET, 校舍比較上新淨d, 而缺點係學費貴d。其實囡囡本身都係讀緊私校,學費都4千幾一個月,每班都有NET, 功課量都幾多,每日有2-5樣左右。所以都好頭痛㨂邊間好?

請大家住係東區的朋友對以上兩間學校俾一俾comment, 建議下點選擇好?

經濟能力許可,又打算小學讀直資,我會揀民生。

回覆:Dinper 的帖子

民生老師好好,好有愛心!
我囡讀緊民生n班,現在考緊K1,會轉去有學卷的,因為私幼負擔太重,現有明我offer,不過應該吾讀,等緊其他消息。

我地pn有兩間上午offer, 選了民生。因為喜歡有net, 課程比較互動, 小朋友返學唔會悶。明我校舍比較舊, 感覺有點像回到自己小時候返幼稚園的年代。

回覆:北角民生 vs 西灣河明我 點樣選擇好?

明我相對chur啲,如果你諗住小學會扣新舊基灣,咁明我有少少著數,傳統上收好多明我幼稚園生....

回覆:北角民生 vs 西灣河明我 點樣選擇好?

官校不是大抽獎的嗎?明我會易入d嗎?

扣門可能有少少着數