用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
樓主: Snoopy211
go

港大同學會書院

brianshe 發表於 15-12-7 14:48
SEMINAR 可即場入架, 都接近爆滿.

校長幾好, 老師又普遍年青.
即係港同學生有活力好多?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:brianshe+發表於+15-12-7+14:48+SEMI

原帖由 littlestar_2009 於 15-12-08 發表
即係港同學生有活力好多?
雖然我唔係果位樓主,不過我有信心港同學生係的確足滿活力

aleung922 發表於 15-12-8 16:51
1st interview group discussion 英, 普, 中都有, 記住要講野同有禮貌. 2nd interview 就 1 to 1 用英文同 ...
我都有去開放日,港同的同學們和老師真的比人感覺很有禮貌,熱誠同活潑...感覺在此讀書會好開心!

醒目開學勳章 王國長老

作為港同家長多年, "活潑主動"4個字夠膽講句, 本校學生當之無愧

今年書院open day我去足2日(主要睇小女表演, 又玩下其他野, 玩唔晒), 令我好impressed係學生除左活潑主動外, 亦好稱職同投入, 39唔識7都熱情招待, 好proud of自己學校, 呢樣係好難得, 無論係負責招待的大使, 實驗室教小朋友的學生, 展館介紹學科機械人電腦程式的同學, 為自己house拉票的, 邀請賓客去佢個展室玩的, even後勤部分幫手遞果汁遞旦糕, 或做攝影做搬抬的, 都好熱心地做好自己部分
呢d真係迫唔到出黎, 同學熱心投入, 賓客至玩得開心, 我地一家簡直又食又拎又睇show, 賺晒

KJJ  我兩天都有去. 真係感受到他們的活力   發表於 15-12-10 14:37

Charlotte_mom 發表於 15-12-9 10:09
作為港同家長多年, "活潑主動"4個字夠膽講句, 本校學生當之無愧

今年書院open day我去足2日(主要睇 ...
我絶對贊同

Charlotte_mom 發表於 15-12-9 10:09

今年書院open day我去足2日(主要睇 ...

第一日openday 我都帶左小女去玩~~由早玩到晚~~甘岩個日係落雨~但都無減同學的熱情, 介簡會我都online book 唔到~ 但照去排,都排到。聽到幾代既學生對港同既感受,好有得著。上左一節drama 課堂,都幾特別,無時間參觀哂所有課室,但覺得好有heart搞既openday~ 最精彩係 表演節目 睇左成差唔多兩個鐘。good show! 阿女係甘問我將來係咪可以同姐姐一樣做歌劇。 反而個日係港同書院 都幾凍 ,係咪不嬲位置都風涼水冷?

係就係有D凍, 不過我正正鍾意港同書院位置夠風涼水冷, 周邊冇商場, 不過依家發現佢對面起緊樓, Charlotte_mum 請問你知唔知對面起緊乜?

brianshe  應該起緊醫院, 以前諗住做雙非, 而家可能變成其他專科. 南區其實係算暖, 係落大雨要由墜道口行上去幾係野   發表於 15-12-9 15:38
王家爸爸  www.gleneagles.hk  發表於 15-12-9 14:24
王家爸爸  如果講緊SPCC小學方向,應該係港怡醫院  發表於 15-12-9 14:18

醒目開學勳章 王國長老

我都想知對面起緊咩, 等我8下, 係地鐵商場就好LOR, 周圍無啖好食

果個位係好食風, 因為周邊無高樓, 冬天係, 天氣好就一流, 望住海洋公園心情都好D

littlestar, 學校係好多課外活動, 我仔已雙眼發光鎖定mindcraft隊, 幾乎一返屋企就開工起學校咁滯, 我話機械人都好玩wor, 鼓隊又型, 仲有orchestra, 都唔知點算好
musical每年都有, 唔止open day, 跳舞都有男仔架(港小港中都有), 其實港小都有drama單元, 亦有出外比賽, 亦有舞蹈校隊同種子隊, 都有比賽, 我女無跳開舞, 去到p4突然入左舞蹈校隊(佢地跳modern dance架所以無ballet或中國舞果d咁傳統, 創作同靈活性都高d), 從此就愛上左跳舞, 而家跳funk jazz, 街頭舞, hip hop, opening同extravaganza都有份表演, 又要幫自己house周圍拉票, 忙到不亦樂乎 (都未計平時自己班做decoration leader, 日日都咁忙)

港小本身都教到學生好肯去試唔同野, 亦俾機會; 去到中學就簡直發揚光大, 自己搵興趣, 自己搵崗位, 由小學習做project, 到中學真係要做到野出黎(唔止交功課, 係現實生活中, 例如時間安排, 資源, 人力, 知識, 都要識控制), 港同精神, 除左讀書仲應該試下唔同野, 所以學生係自發性咁去做, 有興趣有信心, 自然投入

王家爸爸  唔係地鐵商場,應該係兩年前開始起,話會係明年起好既港怡醫院。  發表於 15-12-9 14:22

我唔想起商場, 驚人流雜!

其實亞囝係跳開Modern Jazz, 不過暑假去上Jazz class, 見到清一色女生, 佢已怕怕, 所以ELA都冇報跳舞. 不過自己出面就仲學緊, 出面學其實都清一色女生, 但佢又唔怕喎, 真激死!  

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想問下交通返學通常點搭車呢?

王家爸爸  住邊?  發表於 15-12-9 14:08

小時了了 發表於 15-12-9 14:06

好快有地鐵,門口有巴士去灣仔、銅鑼灣一帶,其他地方需要行去隧道口(唔太遠)。

aleung922  係呀SPCC方向呀... 原來起醫院, 唔該晒王家爸爸.  發表於 15-12-9 14:43

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 想問下交通返

原帖由 小時了了 於 15-12-09 發表

而家係香港仔隧道巴士(中環金鐘銅鑼灣都可以有車),落車行過去唔駛5分鐘

王家爸爸 發表於 15-12-9 14:15
好快有地鐵,門口有巴士去灣仔、銅鑼灣一帶,其他地方需要行去隧道口(唔太遠)。 ...

我知有港鐵, 預計出年2016年年尾呀麻 http://www.mtr-southislandline.hk/tc/key-information/journey-time.html 就係因為有呢條鐵路我先至諗下港同, 因為對小女返/放來說, 如果無鐵路會好麻煩.

家住上水, 小女依家小五, 就係因為見港島南線出年年尾通車, 當預計會 delay 一年半載喇, 阿女 2017 年 9月先至中一, 港島南線係阿女中一開學前點都可以通車啦! (我嘅如意算盤係咁打咋)

Charlotte_mom 發表於 15-12-9 14:42
而家係香港仔隧道巴士(中環金鐘銅鑼灣都可以有車),落車行過去唔駛5分鐘

...

"門口有巴士去灣仔、銅鑼灣一帶" ---- 想問巴士幾多號 number 呢?

沙田有一架 170 巴士, 會經香港仔隧道口, 係香港仔隧道口行去港同 5 分鐘到學校, 係咪咁呀!

brianshe  41A 去NP, 76去CWB  發表於 15-12-9 15:54

醒目開學勳章 王國長老

aleung922  係呀SPCC方向呀... 原來起醫院, 唔該晒王家爸爸.  發表於 1 小時前 刪除

我簡直要寫個

小時了了 發表於 15-12-9 15:49
"門口有巴士去灣仔、銅鑼灣一帶" ---- 想問巴士幾多號 number 呢?

沙田有一架 170 巴士, 會經香港仔隧道 ...
76號,由石排灣行黃泥涌峽道去銅鑼灣。

Charlotte_mom  半個鐘一班, 要好好彩WOR  發表於 15-12-9 17:42

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-12-9+14:42

原帖由 小時了了 於 15-12-09 發表

沙田有一架 170 巴士, 會經香港仔隧道 ...
淨係銅鑼灣去都一大堆,唔駛擔心

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港大同學會書院

仲有第二版。170都得,不過架車在沙田果邊兜到頭暈

hkpapa852  做埋導賞員, 真係要叫學校出份糧比妳先得   發表於 15-12-9 16:03
小時了了    發表於 15-12-9 15:58

小時了了 發表於 15-12-9 15:44
我知有港鐵, 預計出年2016年年尾呀麻 http://www.mtr-southislandline.hk/tc/key-information/journey-tim ...
隧道口坐38、42、77或99號,然後轉678號會唔會更方便?