用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
樓主: Snoopy211
go

港大同學會書院 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-12-9 16:02
隧道口坐38、42、77或99號,然後轉678號會唔會更方便?

王家爸爸, 轉678號咁都俾您諗到678號好方便, 係我屋企門口有站啊!

小時了了 發表於 15-12-9 15:44
我知有港鐵, 預計出年2016年年尾呀麻 http://www.mtr-southislandline.hk/tc/key-information/journey-tim ...
上水返港島,好遠喎!沙田培基,培橋,黃錦輝,近好多

小時了了 發表於 15-12-9 16:06
王家爸爸, 轉678號咁都俾您諗到678號好方便, 係我屋企門口有站啊!
678既好處係,過左海之後,要到粉嶺先有站,所以應該係最快。但係唔可以係放工時間坐(放學要即走),因為銅鑼灣到東隧一段會塞車。

lovebb2 發表於 15-12-9 16:11
上水返港島,好遠喎!沙田培基,培橋,黃錦輝,近好多

住上水去邊度都遠, 去大陸最近啊

沙田培基亦係心儀及重點學校. 其餘兩間口碑好似麻麻, 唔會諗喇

小時了了 發表於 15-12-9 16:14
住上水去邊度都遠, 去大陸最近啊

沙田培基亦係心儀及重點學校. 其餘兩間口碑好似麻麻, 唔會諗喇  ...
如果係B1中上既學生,其實自行階段報莫壽增、王肇枝、迦密柏雨、恩主教會唔會好啲?呢幾間都可以行去火車站。

brianshe 發表於 15-12-9 16:25
天南地北, 有咩可能去返學~ 日日坐4個鐘車~ 人都癲

實變逃學威龍

老套句, 都預咗搬嘅.

但我會咁諗, 除咗沙田中文大學近屋企之外, 如果將來阿女有幸考到港大或科大, 由上水返學都係要好轉接, 又係要個幾兩粒鐘一程, 咁唔通唔去讀?

因為住得遠, 所以, 港島區我只諗"中基"及"港同" 呢兩間口碑好, 質素好, 老師又好... 嘅學校, 並唔係間間我都會考慮 (當然阿女成績及面試都要好先至考到入好學校)

不喜切插

王家爸爸  老實講中基同港同差幾遠下,建議多去幾次兩間學校既開放日同講座,最重要係搵啲學生傾下。   發表於 15-12-9 17:49

小時了了 發表於 15-12-9 16:38
老套句, 都預咗搬嘅.

但我會咁諗, 除咗沙田中文大學近屋企之外, 如果將來阿女有幸考到港大或科大, 由上水 ...
真心祝你囡考好呈分試,做band 1生,舒服好多,加油加油!小時了了,大亦叻叻,哈哈!

小時了了  福建我都考慮架, 下星期六開放日我都會帶女去參觀, 您去唔去呀?  發表於 15-12-9 16:52

王家爸爸 發表於 15-12-9 16:23
如果係B1中上既學生,其實自行階段報莫壽增、王肇枝、迦密柏雨、恩主教會唔會好啲?呢幾間都可以行去火車站 ...

當呢幾年各區都話B1中學有學位剩, B1生一定入B1中學時, 但身處單/雙非重災區北區, 呢幾年B1中學唔夠位, B1生未必入到B1中學, "北區地區名小" 升中選校策略教家長跨區報/考架. 出年升中人數開始回升, 北區B1中學學位更加唔夠位

因為小女係北區 (5間英中), 跨區去大埔 (5間英中) 同跨區去沙田 (十幾間英中) 無分別, 如果係咁我寧願跨區去沙田, 機會相對大啲麻

就係因為北區B1中學唔夠位, 我先至考直資, 真係唔敢大抽獎咋

P.S.北區地區名小升中選校策略 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12151177&extra=&page=4 ".....當中學學位分配政策有變,我們指導學生考慮大埔、沙田及九龍區合適學校...讓中學校長了解本校學生優點,提高他們入讀理想中學機會...."

Fanny_ma  而家大埔救恩都麻麻,觀乎過去三年公開試,均低於全港水平。
原本大埔的確有六間英中,但津貼英中之一羅定   發表於 15-12-13 18:51
王家爸爸  我一直以為大埔有六間英中,原來大埔救恩書院係中中。印象中未搬前高街救恩好似唔錯,英文幾勁。   發表於 15-12-9 17:19

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852  做埋導賞員, 真係要叫學校出份糧比妳先得   發表於 1 小時前 刪除

城巴APP你無裝咩? 好好用架

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom,

想請問港同課外活動是否要自費的 ? 咁放學參加完活動後一般幾點離校?

每年遊學團是否一定耍參加 ? 謝謝!

littlestar_2009  無底深潭~~好驚wow~~可唔可以講多0的  發表於 15-12-11 10:52
brianshe  無底深潭  發表於 15-12-10 17:18

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 Charlotte+mom

原帖由 Snoopy211 於 15-12-10 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom,
課外活動全部optional,可揀可唔揀。費用由零蚊(老師教)到一期幾千不等(搵人返黎教)。
至於遊學,理論上係一定要參加,返黎要做project。我女話會有個別一個半個唔參加(咩原因就唔知了,可能父母唔想掛,又或者有其他安全考慮掛),就會留校。返學做咩、之後project 點安排,我女話佢都唔知。

遊學係咪都係normal 幾千至一萬鬆一次,會唔會幾萬歐遊個隻?><

醒目開學勳章 王國長老

幾萬蚊歐遊?唔好掛?

S1去長洲CAMP +澳門DAY TRIP
S2去北京, 5000左右掛? 唔記得
S3去星加坡, 都係5,6K左右
S4去service trip, 前年去湖南, 舊年去泰國柬埔寨越南, 價錢我唔知, 估計都係咁上下(始終遊學係零購物, 包小費包保險, 不嬲價錢都會貴過自己報團)

其他高年班有其他學科study trip, 不過唔係一定要去, 例如理科有去過東京, geog有去過唔知咩東南亞地方(唔記得好似台灣), 完全睇家長反應, 夠人就成團, 多人就選拔, 無人就取消

littlestar, 小學亦有遊學團, 不過全部都係optional的, 有去北京, 台灣, 泳隊去過南京, 樂團去過台灣, 足球隊去過日本, 亦有攪過台灣睇環境, 我女去過一次北京, 我地有姊妹學校互相安排homestay, 呢樣出面好難試到, 我仔就去過一次台灣

遠d嘅歐洲, 英國, 有的, 每年小學有攪cambridge programme (好似中學都有, 我無錢, 無留意), 歐洲之前有去過西班牙, 每隔幾年音樂科會去一次維也納, 完全睇家長反應, 夠人就成團, 多人就選拔, 無人就取消

大概係咁, 港同唔係高消費學校, 一般啦

引用:幾萬蚊歐遊?唔好掛?S1去長洲CAMP++澳門DAY+

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-13 發表
幾萬蚊歐遊?唔好掛?

S1去長洲CAMP +澳門DAY TRIP
小學會根據成績同操行, 全資或半資部分學生參加遊學活動, 唔知書院有冇呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-12-13+

原帖由 mimi1102 於 15-12-14 發表
小學會根據成績同操行, 全資或半資部分學生參加遊學活動, 唔知書院有冇呢?

...
唔止跟成績操行,小學拎financial assistance 的話,遊學亦有資助。中學我真係唔清楚。研究下先。

mimi1102  thanks !  發表於 15-12-14 08:49

回覆 mimi1102 的帖子

呢個我唔知.  今年試吓報, 試試有無得減

回覆:港大同學會書院

如果由傳統小學轉入港同,邊方面會較難適應?

醒目開學勳章 王國長老

jollyma 發表於 15-12-15 15:09
如果由傳統小學轉入港同,邊方面會較難適應?
港小學生多數都傻豬豬, 外來生都有約1/3, 好多就適應, 我女而家最好朋友/study group中都有外來生
我相信讀書方面, 都係要努力, 不過港同同傳統分別在:
1. 用校本, 可能連書都無, 一張張咁, 學生要習慣下做好filing, 另外, 除標準教材, 仲會有其實額外材料或網上資料, 學生要習慣幾時睇幾多, 記幾多, 咩要背, 咩係增潤資料, 如果習慣派咩背咩, 就會覺得吃力
2. 功課都係, 未必有一定答案, 亦有project base, 可以寫多多又得, 少少又得, 學生要調節下點樣叫做夠, 點去從不同方式途徑搵資料, 同點整理
3. 家長亦要調查局心態, 大個仔, 一黎上左中學的確會變, 二黎港同書院就更鬆, 學校唔會事事寫手冊, 份份test都排晒位, 家長可能覺得突然唔知小朋友在學校表現, 會有不安, 正常的, 有需要可以聯絡老師

回覆:港大同學會書院

想知有冇呢幾年DSE成績數據參考吓?

‹ 上一主題|下一主題