用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急問!維多利亞何文田VS約克國際班VS金巴倫⋯⋯⋯點揀? ...
樓主: mazomi
go

急問!維多利亞何文田VS約克國際班VS金巴倫⋯⋯⋯點揀? [複製鏈接]

回覆:maomaofafa 的帖子

多謝!爬完文覺得欣賞維記教學方式,唔谷但如要考直資又担心學术唔夠,所以好矛盾

回覆:急問!維多利亞何文田VS約克國際班VS金巴倫⋯⋯⋯點揀?

真心希望有某用家可以俾點意見

引用:Quote:原帖由+mazomi+於+15-12-05+發表國際

原帖由 maomaofafa 於 15-12-05 發表
係,我都見到。所以想知使唔使外補,因為佢係happy school黎
維記用家,小朋友K3,近年學術深咗好多,功課多咗好多,同朋友子女比較過功課,程度並不比其他學校低,某些功課要求可能更高,但小朋友學習課題很廣,老師非常友善,家長成日出入學校出席活動,和校長老師校工姨姨好似一家人一樣互相關懷。至於考直資問題,我估一心考出名嗰堆嘅話應該全香港所有幼稚園嘅學生都有外補,就算幾深嘅學校亦不見得單靠學校課程可以應付面試題目,你提及嘅York同SN應該都係補習班常客,尤其York學生,好多時見到佢哋放學都一個個補習班袋。至於維小VSA係私校,K2下學期已考並知結果。收咗又決定讀嘅話K3就可以乜都唔駛擔心輕輕鬆鬆等畢業。但仍可繼續考不同直資,自行派位和大抽獎。有更好選擇可以轉軚,但要放棄留位費,價值5個月學費,大概六萬!

引用:哎⋯感覺happy+school+同學术深淺有莫大關

原帖由 mazomi 於 15-12-05 發表
哎⋯感覺happy school 同學术深淺有莫大關系,有某維記用家可以答到如小學考直資需唔需要外補

...
必需外補

引用:真心希望有某用家可以俾點意見 +

原帖由 mazomi 於 15-12-06 發表
真心希望有某用家可以俾點意見
或者咁講,即使kv學生我相信佢地都有外補,最緊要是vic 老師很好,教學輕鬆小朋友喜歡學習。小兒在vic 是k3 & pn

回覆:mamaishere 的帖子

好感激你甘詳細的回答,原來滬江小學K 2的时候已经知道结果,但我們住沙田,滬江離我們效遠,但都會留位,請問若上滬江小學還需要交其他費用嗎?如學校發展費尼滴?

回覆:Jolly333 的帖子

多謝你的回答請問你讀邊間維記?可了解下升小成績好嗎?類似DBS尼滴學校

回覆:急問!維多利亞何文田VS約克國際班VS金巴倫⋯⋯⋯點揀?

我也是十二月細B,在想York K1同VIC PN

回覆:Jolly333 的帖子

維記小朋友一般外補什麼?中英文數學?

回覆:busydaddy 的帖子

我係12月超大b 啦要選k1,如係選PN 我會建議選維記,K1再考

引用:我係12月超大b+啦要選k1,如係選PN+我會建

原帖由 mazomi 於 15-12-06 發表
我係12月超大b 啦要選k1,如係選PN 我會建議選維記,K1再考
真的嗎?

只係個人看法,因我鐘意小班教學的PN ,聽聞約克因為校舍大收生多所以k1易考滴,你係邊間維記PN?

回覆:mamaishere 的帖子

認真睇完,你的建議對我好有用

回覆:mazomi 的帖子

我都會建議pn維記,
k1再作考慮。好的pn不多,k就有多好多choice。

小女維記pn,真心滿意,語文能力和表達能力都進步甚多,講真對k1面試甚有幫助~
(k1留左位)。

回覆:Landytalk 的帖子

請問邊間?

維多利亞何文田, 約克國際班, 金巴倫

回覆:ericby 的帖子

多謝你的意見

回覆:Landytalk 的帖子

多謝你意見
我也傾向PN,不過覺得york收得佢K1應該讀到,而且我也聽説york是好學校,所以有點考慮

系啊…所以先甘矛盾

Mine is small B - so far we have K1 offers for LK Victoria tri pm, York Int'l am and NP Ming Wai Int'l am. I'm choosing Vic (nearer, good reputation and good feedback from friends) although the other 2 are also good.

‹ 上一主題|下一主題