用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩Interview
go

協恩Interview

今日有interview真係人頭湧湧, 阿女話考既題目都深, 真係冇信心second in, 我就覺得校方安排有D混亂, 不如大家分享下.

回覆:dordormom 的帖子

我覺得接送果時較混亂,即係等進入去面試,同面試完接囡囡離開,兩組人混埋一齊時比較混亂,但囡囡話進入去登記後就好暢順。。。

引用:今日有interview真係人頭湧湧,+阿女話考既

原帖由 dordormom 於 15-12-05 發表
今日有interview真係人頭湧湧, 阿女話考既題目都深, 真係冇信心second in, 我就覺得校方安排有D混亂, 不如 ...
千多人interview又落雨,真係冇理由只開放一個toilet排晒大隊。我地等等吓都夠鐘冇排。我女話其實面試好短。吾知点响千幾人篩選? 幾時会知有冇得2nd in?

回覆:Yanhunghei 的帖子

另我想問協恩嘅sports test係咪就算填左張form都未必邀請你去架? 定有2nd in先要做music or sports test?

醒目開學勳章

Yanhunghei 發表於 15-12-5 21:02
另我想問協恩嘅sports test係咪就算填左張form都未必邀請你去架? 定有2nd in先要做music or sports test?

...
sports test 不是填左form 就有份, 只挑選一部人做testing.

引用:我覺得接送果時較混亂,即係等進入去面試,

原帖由 chuyuencheung 於 15-12-05 發表
我覺得接送果時較混亂,即係等進入去面試,同面試完接囡囡離開,兩組人混埋一齊時比較混亂,但囡囡話進入去 ...
無約定啊囡入小礼堂内等 佢出泥好快过揾到你

回覆:chuyuencheung 的帖子

其實今日都幾混亂!又多人。

[img align=right]http://hk.geocities.com/yungyungmui/sogan.gif[/img]

回覆:協恩Interview

係好混亂。
1) 我女1:30 interview,我地1:10到,已被hall前的老師大叫入去集合。我女好緊張行入去,我先發覺她的身分證仍在我手袋,於是想問老師可否入去俾張身分證佢,老師話唔洗用身分證!!!!!!!!

2) 女入了去,問老師我要在哪裏接回她,老師說hall前。 後來我去了 canteen 坐,見到好多 interview 完的女仔是在 canteen 解散!!!!!!!

3) 在 canteen 呆等時,有老師大叫2:00面試的學生可以入 hall 了,我望望個鐘,那時只是1:30咋!!!!!!!!

其實可以好似有些學校, 有秩序地分時間去報到, 之後請家長一小時後到門前等,好D.

HY 響安排面試方面係非常之差,明明已暗瓦底作篩選,卻要安排一遞表就有得in?造成如此混亂的場面?是想做勢?還是想學校多點收入?何不效法DGS,GHS⋯⋯等,遞表篩選過後才安排首次面試⋯

下雨天做成少許不順暢好正常吧!最緊要無阻孩子們面試狀態,女兒面見後半隻字也沒提及過因為下大雨影響她的表現,我們倆老在外找到一處人少少有瓦的一角站著一句鐘,望著大大的雨大大的操場,我們沒受大雨影響心情,老伴說笑:「其實,落雨有咩好怕……」,我們不約而同回憶起女兒對上一次面試已經是幼稚園了,不經不覺已經過咗咁多年啦!不經不覺女兒長大了許多啦!此時此刻,我倆老頭子只想長命一點,讓我們可以見證孩子成長階段的每個時刻.

共勉之!

interview內容會唔會組組唔同?點解英文題有啲人介紹書,有啲係看圖答問題?會唔會一早已經label咗某啲人,見到目前人物就會成組問某一類題目?

我相信並無刻意分組,選中哪條英文純看運氣。

1,面試時間是按遞表時間順序分配
2,同一時段的人進去後,自由坐,每排有5張椅
3,這5張椅的人就是同組面試

這麽多的可變數,相信校方無法控制組合目標人物吧。

回覆:1010mum 的帖子

認同

[img align=right]http://hk.geocities.com/yungyungmui/sogan.gif[/img]

1010mum 發表於 15-12-6 08:48

Agree with what you said. 反而DGS及GHS經過篩選才將啲考生組合安排interview,佢地有更大可能己label咗某些學生啦,所以如果話HY interview 係一場show,我覺得DGS &GHS,以及好多其他學校都係!

引用:我相信並無刻意分組,選中哪條英文純看運氣

原帖由 1010mum 於 15-12-06 發表

我女都係話隨意入組,所以暗地篩選似不成立。除非佢用面試時間去分啦。不過千多人篩選真系有好大困難。

Yanamami  篩選或係面試前已做?面試只係个形式?  發表於 15-12-6 13:16

JoeyJoey 發表於 15-12-6 01:31
HY 響安排面試方面係非常之差,明明已暗瓦底作篩選,卻要安排一遞表就有得in?造成如此混亂的場面?是想做勢?還是想學校多點收入?何不效法DGS,GHS⋯⋯等,遞表篩選過後才安排首次面試⋯ ...
混亂、安排差.... 等等問題,大家search一下已往幾年這校的post,便會知道問題是否今年才有......

引用:Quote:JoeyJoey+發表於+15-12-6+01:31+HY+

原帖由 www 於 15-12-06 發表
混亂、安排差.... 等等問題,大家search一下已往幾年這校的post,便會知道問題是否今年才有......

...
可否提供 link?

請問知不知道何時進行sport interview?