用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生幾時先要零用錢?
go

小學生幾時先要零用錢?

一般去到小幾先要  日日 帶零用錢 ? 屋企食埋早餐先番學。

回覆:小學生幾時先要零用錢?

我小一已開始俾$10一星期,我俾佢用來教會奉獻、儲蓄、同買一些經我們批准的東西,例如佢想買一些非必需品,我們又認為都可以俾佢買的東西時,我會叫佢出全費或夾錢!
由於學校冇小食部,我唔會俾佢帶錢返學或者出街,多數佢都係儲起來!

回覆:sumchanma 的帖子

哥哥小一,妹妹K2。一日一蚊。

其實我到宜家都無俾 (間中一次廿皮, 都唔係個個月) 。以為自己忽略左。
下年中學, 可能要定期俾了。

回覆:無知人 的帖子

我囡由小一至小六我都冇俾,今年中一開始才每星期俾零用錢。

回覆:小學生幾時先要零用錢?

小一7蚊1個禮拜,囝話小食部貴,無用。小二22蚊1個禮拜,又係無用。零用錢主要用來學校捐款用

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔學校小三開始先俾帶錢,仲唔可以超過$20
我見燒賣嗰d要$5一份,所以俾$25/week佢,有時肚餓都有錢買嘢食
基本上佢好少買嘢食,儲埋嘅錢試過自己响學校買文具,亦試過買生日禮物俾長輩
恐龍家

小一開始俾,我俾$10 佢 '責' 袋,
叫佢如果肚餓就去小食部買三文治,
買咗的話我會補返錢比佢,總之keep住有十蚊,
咁耐以來...佢大概一個月只會買一兩次~

我好孤寒:P1俾$1/week, P2俾$2/week,P3俾$3/week,P4俾$4/week,P5开始係$20/month, P6就$25/month. 只係俾佢有錢既概念,根本唔想俾佢去小食部買野食,儲到錢佢会買燒賣食,学下延遲滿足感囉~

講真,現今小孩物質充足,未恨你d錢。我比錢仔女,係想對數字有感覺。學比錢,找錢,唱錢。咩叫貴,咩叫扺,咩叫買完肉痛,點解有discount 先買。如果佢冇錢係手,係唔會明。佢地好搞笑,買過一次野後,覺得冇左D錢好肉痛,而家兩個都係將錢儲起,唔肯洗錢。

anixon  知慳惜儉  發表於 15-12-8 13:25
Yanamami  我都係禁諗~  發表於 15-12-7 13:28